Home Social -Schimbarile au avut drept scop falimentarea Regiei Nationale a Padurilor-

-Schimbarile au avut drept scop falimentarea Regiei Nationale a Padurilor-

DISTRIBUIŢI

– Domnule deputat, la sase luni de la schimbarea conducerii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, faceti o radiografie a situatiei actuale tinand cont de faptul ca ati fost in fruntea regie pana aproape de sfarsitul anului trecut?

– Nu sunt informat despre activitatile regiei pe primele sase luni, dar acestea sunt usor de anticipat. In aceasta perioada, activitatea echipelor manageriale a fost directionata, in principal, pe efectuarea unor anchete, dar si pentru a recompensa clientela politica si, nu in ultimul rand, pentru a optimiza si rentabiliza activitatea din firmele proprii, care paraziteaza direct sau indirect Regia Nationala a Padurilor. O parte din cei care nu se regasesc in astfel de situatii isi consuma timpul pe banii publici, pentru a relansa activitatea unor firme de asigurari. Dar pentru toate aceste lucruri, fiecare va da socoteala la momentul potrivit.

– Cum apreciati activitatea actualei echipe manageriale de la regie, condusa de Simion Maftei?

– Daca ar fi sa dau crezare bursei zvonurilor, regia nu este condusa de Simion Maftei, conducerea este realizata de la minister, Simion Maftei fiind numit -locatarul de la etajul trei-.

Trecand peste acest aspect, as dori sa nu ma lansez in aprecieri la adresa echipei manageriale. Performantele acesteia pot fi constatate peste putin timp prin realizarile tehnice si economice.

-Au fost inventati peste noapte manageri-

– Considerati ca schimbarile efectuate in acest an la nivelul regiei si a directiilor silvice s-au facut pe criterii profesionale?

– Schimbarile facute la nivelul regiei si a directiilor silvice nu sunt facute pe criterii profesionale, ci au avut drept scop falimentarea Regiei Nationale a Padurilor, agent economic rentabil.

Fara a generaliza, au fost inventati peste noapte manageri, indivizi necunoscuti, oameni din afara sectorului care au dus la atingerea unui singur obiectiv: realizarea algoritmului politic de la padurar la ministru. Preocuparea de baza a fost aceea de a crea impresia ca specialistii Regiei Nationale a Padurilor au comis numai fraude pentru a fi inlocuiti. In mare parte, aceste acuze au fost demontate in instanta si cei care le-au lansat vor trebui sa raspunda mai devreme sau mai tarziu.

– Ce suma de bani ati lasat in conturile regiei?

– In anul 2004, activitatea regiei a fost una de exceptie. Vorbele sunt inutile, realizarile sunt cele care pot vorbi. Rolul meu in aceste succese este modest. Efortul tuturor silvicultorilor, salariati ai regie, a fost determinant.

Actuala conducere de la Romsilva nu realizeaza cat frizeaza cu ridicolul atunci cand incearca a minimaliza aceste rezultate. Legat de aspectul financiar, as reaminti obtinerea unui profit brut de circa 980 miliarde de lei, in conditiile in care am fost angrenati in lucrari de investitii, reparatii si dotari fara precedent. Din resursa de material lemnos am distribuit gratuit scolilor din mediul rural lemn de foc in valoare de aproximativ 100 miliarde de lei, lucru pe care doresc sa-l poata continua actuala echipa si in acest an.

Fondurile speciale au fost constituite si utilizate judicios si ar fi interesant daca organele abilitate ale statului ar verifica cum si pentru ce se folosesc banii din fondul de regenerare.

-Daca investitia de la Tei Toboc va fi sistata, inseamna ca interesul este foarte mare-

– Comentati si explicati, totodata, acuzatiile aduse de catre ministrul agricuturii Gheorghe Flutur privind achizitionarea unor bunuri (cartuse, cravate etc.) de catre RNP la preturi supraevalute?

– Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si-a desfasurat activitatea economico-financiara in baza unui buget de venituri si cheltuieli aprobat prin hotarare de guvern. In acest act normativ sunt prevazute si cheltuieli pentru paza si protectia padurilor. Conform BVC-ului aprobat pe anul 2004, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a efectuat, in conformitate cu legislatia in vigoare, cheltuieli pentru paza si protectia padurilor, vanatoare si dotarea personalului. Reaua-credinta prin care unele persoane incearca sa denatureze realitatea poate fi constatata cu usurinta prin verificarea concreta a activitatii regiei.

– De ce s-a blocat investitia de la Tei Toboc din Bucuresti si cine are interesul ca lucrarile sa nu mai fie continuate?

– Potrivit HG nr. 1105/2003 privind reorganizarea si functionarea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, aceasta isi desfasoara activitatea pe baza de gestiune economica si autonomie financiara, exercitand si atributii de serviciu public cu specific silvic.

Promovarea obiectivului s-a facut prin programul de investitii din fonduri proprii ale regiei pe anul 2004. Trebuie precizat ca RNP nu detine un sediu central propriu. Cel actual, de pe Bulevardul Magheru, este constructia societatii profesionale Progresul Silvic, cu care regia a fost si este in litigiu in acest sens. Nu stiu daca au fost sistate lucrarile, dar, oricum, ritmul este foarte lent din lipsa de fonduri. In conditiile angajarii raspunderii unitatii, potrivit prevederilor contractuale, daca actuala conducere ar sista lucrarile, inseamna ca interesul este foarte mare si ar duce la asumarea riscului raspunderii.

-Capacitatile de productie trebuie sa prinda urgent rugina nerentabilitatii ca sa poata fi privatizate-

– Ca urmare a evenimentelor din ultima perioada, credeti ca silvicultura romaneasca este pe un drum bun?

– Evenimentele inca nu s-au produs. Insa dupa punerea in aplicare a legilor proprietatii, multi vor constata cu stupoare ca un sector care mergea foarte bine in aceasta tara va fi, practic, suprimat sau, in cel mai bun caz, va fi unul care isi va desfasura activitatea primind fonduri. Dar acest aspect ii va deranja doar pe cei care au trudit pentru sector. Actuala politica forestiera promovata de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va genera fenomene economice si ecologice cu efecte imprevizibile.

Domnul Simion Maftei incearca sa justifice modestia rezultatelor din aceasta perioada cu unele greseli anterioare, aspect care este total eronat. Acestea sunt rezultatul lipsei preocuparilor de valorificare superioara a masei lemnoase in interesul regiei. In cadrul RNP, nivelul scazut al exploatarii masei lemnoase este fara precedent, iar modificarea Ordinului 391 va duce la cresterea alarmanta a facturilor neincasate. Capacitatile de productie realizate cu bani grei si cu tehnologii moderne zac lovite de o letargie contagioasa, fiindca ele trebuie sa prinda urgent rugina nerentabilitatii ca sa poata fi privatizate. Silvoturismul, turismul ecvestru au ramas doar visuri.

Managerii au preocupari importante: privatizarea padurilor cu orice pret spre sigura lor disparitie.

– Aveti de transmis vreun mesaj celor care conduc acum destinele regiei si ministerului sau silvicultorilor din tara noastra?

– Mesajul meu este pentru silvicultori, deoarece ei sunt foarte importanti pentru padurea romaneasca. Le doresc sanatate, putere de a trece cu bine peste aceasta perioada caracterizata de degringolada, intretinuta cu buna-stiinta de cei care ar trebui sa le apere interesele lor si ale padurii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.