Dupa primul an al integrarii tarii noastre in familia europeana, numarul firmelor din domeniul IT&C se va reduce considerabil, estimarile specialistilor aratand ca din cele 6.000-7.000 de firme de IT care activeaza in prezent, vor reusi sa supravietuiasca numai 1.000-1.500 de companii si, probabil, nu mai mult de patru sau cinci nume vor detine o importanta regionala sau europeana. In plus, in urma fluctuatiilor care urmeaza sa aiba loc in acest sector in urmatoarea perioada, in jur de 90% din firme isi vor schimba structura actionariatului, fie prin vanzare, fie prin listarea la bursa.
Detasarea unor lideri de piata in domeniul IT este principala preocupare pe care managerii companiilor si executivul ar trebui sa o aiba in vedere. -Guvernul ar trebui sa identifice campioni nationali care intr-un orizont de 5-8 ani pot reprezenta tara noastra pe plan european sau mondial. Una din modalitati este implicarea acestora in proiecte nationale de infrastructura. Asemenea situatii s-au intalnit in Europa si Statele Unite si nu vad de ce nu am putea sa o facem si noi. Se stie ca daca vrei sa castigi un contract la Pentagon trebuie sa fii companie amerciana-, a spus directorul general al Omnilogic, Gabriel Marin.
In opinia sa, firmele cu o cifra de afaceri de 20-30 mii de dolari nu sunt viabile nici macar pe termen mediu, cu atat mai mult sa supravietuiasca pe piata europeana. -Firmele care nu vor ajunge la o cifra de afaceri de peste 200-300 milioane de dolari nu au cum sa ajunga pe piata europeana, pentru ca nu au cum sa se bata cu gigantii IT existenti-, a precizat Gabriel Marin.
Ne incapatanam sa reinventam roata
In plus, principala greseala pe care firmele o fac este canalizarea eforturilor tehnice pe realizarea unor componente de software care nu au nici o sansa sa fie recunoscute la nivel mondial. Exemplul cel mai elocvent este lansarea unui produs romanesc de antivirus care nu se justifica, atata vreme cat Microsoft va lansa in cateva saptamani o versiune Windows cu antivirus incorporat. Ideal ar fi ca, in perspectiva socului aderarii, specialistii in domeniu sa acorde mai multa atentie elaborarii de produse noi, revolutionare, care sa crediteze piata romaneasca pe o anumita nisa, si nu sa redescoperim mereu roata. Se pare ca inexistenta unor jucatori importanti pe piata de IT&C din tara noastra are la baza si o idee fixa, aparuta inca din anii *90. -Dupa 1990, fiecare si-a propus sa castige bani. Problema pe care o resimtim de altfel si in prezent consta in faptul ca foarte putini si-au propus sa fie campioni, jucatori regionali sau mondiali-, a precizat dl Marin. In opinia sa, singura sansa in domeniul IT pentru Romania in perspectiva aderarii la UE este outsourcingul si out-tasking-ul. -Aceste solutii sunt temporare. In Romania, mari companii si-au relocat o serie de activitati, cum ar fi cele de call-center, dar pe masura ce salariile vor creste, interesul companiilor internationale va scadea iar relocarea operatiunilor nu dureaza mai mult de trei saptamani-, a spus directorul general al Omnilogic.
Capitalul de risc trebuie reglementat
Un alt aspect care franeaza dezvoltarea sectorului IT este lipsa cadrului legislativ pentru reglementarea activitatilor din zona capitalului de risc-venture capital. Este necesar ca autoritatile romane sa reuseasca sa reglementeze si acest domeniu, pentru ca fara o lege specifica, multe planuri de afaceri din acest domeniu vor ramane la stadiul de idee, atata vreme cat o banca nu va da niciodata credit pentru dezvoltarea unui plan de afaceri, in conditiile in care rata succesului in acest sector este una destul de redusa, 2% sau 3%. Potrivit ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, investitiile reduse care se fac in cercetare si dezvoltare sunt o problema a intregii comunitati europene. -Din pacate, in UE se investeste de cinci ori mai putin in cercetare si dezvoltare decat in Statele Unite. Este nevoie de programe care sa stimuleze investitiile in serviciile informatice pentru a genera noi locuri de munca, in conditiile in care la acest capitol UE este depasita de tari ca India, China si SUA-, a precizat ministrul Zsolt Nagy.