Globalizarea care se manifesta in special prin cresterea fluxurilor financiare la nivel global, in ciuda previziunilor optimiste promovate de expertii FMI si ai Bancii Mondiale, nu a condus la reducerea saraciei, ci la adancirea acesteia, potrivit reprezentantilor Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa.
-Programul de combatere a saraciei in Romania, lansat in 2001 de fostul guvern si sprijinit de Banca Mondiala, indica – printr-un grafic – ca rata acestui flagel a scazut in perioada 2000-2003 de la 35,9% la doar 25%! Si aceasta este saracia relativa… Saracia severa a scazut de la aproape 14%, la 8,6%. Din pacate, atitudinea Bancii Mondiale fata de acest subiect in Romania, in perioda 2000-2004, a fost o atitudine pe care noi caracterizam ca fiind ipocrita! Pentru ca Banca Mondiala a acceptat ca guvernul Romaniei – care in 2004 avea nevoie de capital electoral – sa implementeze o metodologie lucrata cu expertii BM, care fixa un grad de saracie mult mai jos ca valoare in lei, pentru a dovedi ca saracia a scazut in perioada guvernarii PSD! Lucru practic de necrezut pentru oricare specialist care lucreaza in domeniul saraciei… Dar va dati seama ce bine a dat acest lucru in campania electorala !-, a precizat ieri, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea.
-Banca Mondiala nu a fost in stare, in discutiile pe care le-am avut anul trecut, sa explice de ce pragurile pentru saracia severa si cea relativa au fost fixate, la finele lui 2003, la doar 1,2 milioane de lei, respectiv 1,7 milioane pe persoana in mediul urban. Daca vreun expert al Bancii Mondiale ne demonstreaza cum poate trai cineva din mediul urban – intr-o luna de vara, nu intr-una de iarna ! – cu doar 1,2 milioane de lei, noi ii vom pregati un premiu special acelui expert…. Combaterea saraciei in Romaniei este un obiectiv major, care trebuie atins de o maniera reala, nu doar din condei si pe grafice pictate pe hartie de niste experti cu care nu spun eu ce premier mergea la vanatoare pe nu stiu unde, prin Romania!-, a declarat Petru Dandea.
Cum a disparut cosul minim de consum?
Confederatiile sindicale si cele patronale au convenit, in urma negocierilor purtate in anii 1998, 1999 si 2000, sa stabileasca printr-o comisie de specialitate acel cos minim de consum. Din comisie faceau parte si specialisti din Ministerul Finantelor, din Banca Nationala, cu Comisia Nationala de Statistica, cu Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii. In acest moment, valoarea cosului minim de consum este cu multe sute de mii de lei peste valoarea stabilita pentru saracia severa, potrivit metodologiei aplicate de Banca Mondiala.
De aceea, in martie anul trecut, fostul guvern a a abrogat articolul 2 din Ordonanta 217/2000, privind cosul minim, prin Ordonanta 11/2004. -Numai ca Ordonanta 11/2004 se referea la restructurarea guvernului… Ce a avut restructurarea guvernului cu cosul minim, n-a reusit sa ne explice domnul Cozmanca! Textul articolului abrogat era urmatorul: -cosul minim de consum lunar se evalueaza trimestrial de catre Institutul National de Statistica si Studii Economice, iar valoarea acestuia se aproba prin hotarare a Guvernului-. Articolul respectiv a disparut pentru ca altfel toata lumea ar fi putut vedea ca ar fi existat mari diferente intre cosul minim rezultat din calculele Bancii Mondiale si cel al Institutului National de Statistica-, este de parere vicepresedintele Cartel Alfa.
Sindicalistii sunt decisi sa solicite actualului guvern sa revina asupra abrogarii articolului 2 din OG 217/2000 si sa stabileasca un program de crestere a salariului minim brut pe economie, corelat cu cosul minim de consum. -Am auzit pana acum -n- declaratii ale expertilor din Banca Nationala, din Ministerul Finantelor, care spun sa ne luam gandul de la integrarea europeana cu un salariu minim pe economie de 200 de euro-, si-a argumentat demersul Petru Dandea.
Ziua banderolelor albe
Ziua Internationala impotriva Saraciei se anunta a fi una dintre cele mai ample actiuni de solidarizare a societatii civile mondiale realizate vreodata, ea facand parte din campnaia Global Campaign Against Poverty (GCAP).
CNS Cartel Alfa, alaturi de mari organizatii internationale – Confederatia Mondiala a Muncii, Confederatia Independenta a Sindicatelor Libere si altele din Europa si din intreaga lume, participa astazi la manifestarile dedicate combaterii acestui flagel. Peste 10.000 de lideri sindicali din Cartel Alfa poarta astazi banderole albe, pentru a sensibiliza politicienii si asutoritatile guvernamentale asupra saraciei, ca fenomen extrem de nociv dezvoltat la nivel mondial.
GCAP este initiata de o alianta mondiala cuprinzand sute de organizatii – ONG-uri, grupari religioase cu scop caritabil, sindicate – active in peste 70 de tari ale lumii si care totalizeaza peste 150 de milioane de persoane.
Aceasta campanie indeamna liderii mondiali sa-si respecte angajamentele in privinta corectitudinii comertului, in privinta promiselor ajutoare mai consistente pentru tarile subdezvoltate, dar totodata si sa duca politici responsabile in lupta anti-saracie.