Greva ceferistilor a luat sfarsit, trenurile au reintrat in circulatie, dar pagubele produse in cele peste trei saptamani raman. Cum justitia a dat castig de cauza administratiei, declarand greva ilegala, liderii de sindicat au inceput sa dea din colt in colt. -Stabilirea daunelor si disputa pe pagube se fac in instanta. Nu pot sa spun acum ca sindicatele nu vor plati nici un ban, las justitia sa hotarasca-, a declarat ieri, pentru Mediafax, Voicu Sala, liderul mecanicilor de locomotiva. Declaratia vine dupa ce ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a anuntat ca federatiile sindicale vor fi date in judecata pentru recuperarea pagubelor de cinci milioane de lei (500 miliarde de lei vechi) pe care protestul le-a provocat societatilor de cale ferata.
Desi trenurile au parasit liniile moarte si au inceput sa circule, conflictul de munca de la CFR inca nu s-a incheiat. -Criza de la caile ferate nu este stinsa-, a precizat liderul mecanicilor de locomotiva, sustinand ca sindicalistii pot relua conflictul oricand, in conditiile in care nu au contract colectiv de munca, acesta expirand inca din 17 martie a.c. De altfel, sindicatele au actionat in judecata administratiile pentru neincheierea acestui contract, cerand totodata daune pentru pierderile suferite de salariati din cauza expirarii contractului.
Sindicatele refuza sa semneze contractul de munca
Federatiile transportatorilor au anuntat ca nu vor semna contractul colectiv de munca, fara majorarea salariala si satisfacerea celorlalte revendicari. Sindicalistii considera ca acest conflict nu s-a incheiat in favoarea lor, deoarece ministrul transporturilor nu are sustinere in guvern, pentru a obtine fondurile necesare acoperirii acestor revendicari. Clasa I de salarizare pentru angajatii de la caile ferate incepe de la 280 de lei noi (2.800.000 de lei vechi, salariu de baza brut), suma aflata sub salariul minim pe economie. Peste 50.000 de salariati de la caile ferate au un salariu de baza brut cuprins intre 280 si 558,9 lei noi (2.800.000-5.589.000 de lei vechi), iar acest lucru nu va mai fi acceptat in continuare de sindicalisti, a spus Sala.
Pe de alta parte, presedintele federatiei mecanicilor de locomotiva a mai spus ca liderii de sindicat vor inapoia administratiei masinile si telefoanele ce le-au fost date in folosinta, asa cum le-a cerut, joi, ministrul Gheorghe Dobre.
Pagubele insumeaza zeci de milioane de dolari
Curtea de Apel Bucuresti a decis, joi, ca greva generala declansata de mecanicii de locomotiva si angajatii din depourile CFR este ilegala, astfel ca protestul – declansat in 8 iunie si aflat in cea de-a 23-a zi – trebuie sa inceteze.
Articolul 61, alineatul 2 din Legea 168/1999 privind conflictele de munca prevede ca -in cazul care dispun incetarea grevei ca fiind ilegala, instantele, la cererea celor interesati, pot obliga persoanele vinovate de declansarea grevei ilegale la plata unor despagubiri-.
Numai in primele 14 zile, greva feroviarilor a provocat societatilor CFR Calatori si CFR Marfa pierderi insumate de aproximativ 300 miliarde de lei (zece milioane de dolari), potrivit reprezentantilor celor doua companii. CFR Calatori a inregistrat pierderi de circa o suta miliarde de lei (sase miliarde de lei in fiecare zi lucratoare si 10 miliarde de lei in fiecare zi de week-end). CFR Marfa a consemnat pierderi de aproape 200 miliarde de lei, ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale asumate pentru transportul ingrasamintelor chimice, lemnului, produselor petroliere si cimentului.
Urmeaza scumpirea biletelor de calatorie?
Intr-un fel, istoria conflictelor de munca la CFR se repeta. Cu noua ani in urma, mecanicii de locomotiva au oprit lucrul timp de o saptamana, iar conflictul s-a extins, ajungandu-se la oprirea totala a lucrului. Administratia a concediat 60 de lideri sindicali, decizia fiind anulata dupa ce Organizatia Internationala a Muncii a calificat masura ca fiind abuziva. Pagubele de miliarde acumulate in timpul grevei au fost ulterior recuperate, prin blocarea unor cresteri salariale. Si in anul 1999, sindicalistii au oprit lucrul, dar protestul a fost oprit dupa aproape o saptamana, pentru ca instanta a decis suspendarea lui. La scurt timp dupa incetarea grevei, tarifele la transportul feroviar au crescut cu aproape 8%.
Desi a evitat sa dea un raspuns transant, actualul ministru al transporturilor a declarat ca o crestere a tarifelor de calatorie este foarte posibila, avand in vedere cresterea pretului la utilitati, in primul rand la energie electrica.