Home Actualitate Acumularile de apa care trebuiau sa apere de inundatii au ajuns iazuri...

Acumularile de apa care trebuiau sa apere de inundatii au ajuns iazuri de peste

DISTRIBUIŢI

In timpul videoconferintei desfasurate ieri la guvern, premierul a indemnat prefectii judetelor afectate de inundatii sa aiba grija ca membrii Comitetului pentru Situatii de Urgenta sa se implice activ, pe teren, alaturi primari si functionari. Totodata, Tariceanu i-a propus ministrului mediului si gospodaririi apelor (MMGA), Sulfina Barbu, ca proprietarii de acumulari, care nu au luat in seama atentionarile ministerului de a verifica lucrarile, chiar mai mult, le-au schimbat destinatia in mod abuziv, sa li se retraga concesionarile: -Multe lucrari hidrotehnice au ajuns sa fie concesionate si sa capete o destinatie diferita fata de cea initiala.

Daca ele trebuia sa apere in caz de inundatii, au ajuns sa fie folosite in agricultura pentru piscicultura sau irigatii.- Chiar daca exista posibilitatea schimbarii destinatiei initiale, cu luarea unor masuri speciale, premierul -este sigur- ca acestea nu au fost inaintate organelor abilitate. Schimbarea destinatiei de catre proprietari a lucrarilor concesionate, in iazuri de peste, are efecte dezastruoase in cazul inundatiilor. In acest sens, seful guvernului promite ca se vor face verificari cu privire la ce prevad contractele, pentru a vedea daca proprietarii pot fi trasi la raspundere.

Bilant negru al inundatiilor pentru miezul verii

Ultimul bilant intocmit de MMGA arata ca pagubele inregistrate in cele 12 judete ale tarii sunt extrem de insemnate, mai ales ca s-au inregistrat si cinci victime (patru in Olt, una in Teleorman), iar un copil este dat disparut de mai multe zile. In total, au fost afectate cel putin 113 localitati, unde 500 de persoane au fost evacuate, au fost inundate 1.710 case si 4.728 anexe gospodaresti, iar in ceea ce priveste infrastructura, au fost afectate doua baraje, un dig de aparare, 33 de poduri si podete si 39 kilometri de drumuri. Desi exista doua situatii intocmite, unul de MMGA, altul de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), totalul suprafatei de terenuri aflate sub ape este inca incerta. Situatia intocmita de Ministerul Mediului releva ca sunt inundate 4.450 hectare de teren agricol, fata de bilantul MAPDR, care scoate in evidenta ca peste 35.000 hectare de teren a fost afectate de precipitatii.

Ajutoare pentru sinistrati

Desi duminica, dupa ce a vizitat zonele grav afectate din Olt, premierul Tariceanu a declarat ca situatia nu este atat de grava incat sinistratii sa primeasca ajutoare de la guvern, in cursul zilei de ieri, acesta a dispus ca judetele Olt si Teleorman sa primeasca alimente. Populatia din cele doua judete va primi peste 30 tone de conserve de carne, 30 tone de pateu de ficat, 11 tone de zahar si tot atatea de ulei. Premierul Calin Popescu Tariceanu a mai dispus ca din depozitele Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat sa mai fie trimise in zonele sinistrate 20.000 de paini si 20.000 de sticle de apa. Valoarea totala a ajutorului acordat de guvern este de 950.000 lei noi (9,5 miliarde de lei).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.