Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, s-a aratat de parere, joi seara la un post de televiziune, ca sunt peste sase milioane de asistati social in Romania, din care 30% nu au cu adevarat probleme, dar iau bani necinstit de la stat.
"N-avem forta de munca calificata, pentru ca ii tinem acasa si le dam bani pe care n-i merita(…)Sunt sase milioane acasa, dar s-ar putea sa fie chiar mai multi. Din acesti sase milioane, cred ca putem sa dam linistiti la o parte 30% care iau bani fara sa-i merite, incurajati de autoritati, in special de cele locale", a spus Lazaroiu la B1 TV. El a mai spus ca deja a inceput operatiunea de reducere a cheltuielilor cu asistenta sociala, ocupandu-se mai ales de fraude, pe care le va prezenta saptamana viitoare, urmand sa le elimine pana in toamna. "Ministerul pe care il conduc are ca scop reducerea cheltuielilor cu asistenta sociala – va spun, e un dezmat. Daca nu punem capat, si avem ca scop reducerea cu un punct procentual a cheltuielilor, n-avem nicio sansa (…) Vor continua controalele, Romania e o tara prea saraca sa inventeze saraci. Asta fac primarii, inventeaza saraci ca sa fie votati", a mai spus demnitarul.
Lazaroiu a mai anuntat si ca pune la punct o strategie prin care inspectorul social sa dobandeasca puteri adevarate, autoritate si ca Guvernul va trece o lege in acest sens prin Parlament, dar a sugerat ca partidele din Opozitie se vor opune, intrucat sunt beneficiarele acestei fraude sociale.
"E foarte important, in toata aceasta perioada, sa-i vedem pe cei care sunt cei mai vulnerabili (…) Cu ce sa-i mai ajuti pe niste saraci, cand noi dam bani unor inchipuiti handicapati din Hunedoara? Nu va dura mult, e nevoie doar de vointa politica. (…) In toamna asta se va intampla (…)Sunt partide care beneficiaza de aceste fraude din sistem", s-a mai aratat de parere ministrul.
Lazaroiu mai spune si ca guvernul din care face parte va reduce cheltuielile sociale din alta parte, in primul rand din cresterea taxelor pe cladiri si din retragerea subventiilor de incalzire pentru cei care n-ar trebui sa le ia.
"Exista taxe care sunt foarte, foarte mici. Pe cladiri si terenuri sunt modice. Sunt familii care au venituri de 40 de milioane pe luna si platesc un milion pe an. Se mai poate umbla la ele. Sunt oameni care sunt ei jenati ca platesc atat de putin pe niste proprietati (…) In ce priveste ajutoarele de incalzire – se retrag subventiile, raman doar ajutoarele de caldura, doar pentru cei care au nevoie", a mai aratat Lazaroiu.
Teodora Kim