Home Actualitate Lăzăroiu: sistemul de asistență socială, un sistem de mită electorală cu borderou

Lăzăroiu: sistemul de asistență socială, un sistem de mită electorală cu borderou

DISTRIBUIŢI

1,8 milioane de persoane nu muncesc și nu au handicap

Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Sebastian Lăzăroiu, a declarat ieri, într-o conferință de presă, că aproape 1.800 de dosare pentru alocația de sprijinire a familiei, din 3.977 verificate, erau fraudate, iar 63% dintre ele aparțin Uniunii Social Liberale (USL). „Am o veste bună pentru USL: au 63 la sută în sondaj. Dar am și o veste proastă: au 63% din totalul fraudelor“, a declarat Sebastian Lăzăroiu. El a precizat că, în urma centralizării datelor, s-a constatat că, din cele aproape 1.200 de dosare fraudate, 32% sunt din primării ale PSD, 26% din primării ale PNL, 5% din primării ale PC și 28% – PDL. Ministrul a mai spus că problema aceasta vine din faptul că Inspecția Socială nu funcționează așa cum ar trebui, fiind mult subdimensionată.
Sebastian Lăzăroiu a susținut că în cazurile în care se constată fraudarea sistemului de asistență socială, ar trebui să se poată merge până la răspunderea penală, în prezent neexistând în lege măsuri clare pentru recuperarea banilor cheltuiți ilegal. Ministrul Sebastian Lăzăroiu a spus că, în prezent, în cazul primarilor care acordă ilegal ajutoare sociale, inspectorii sociali nu pot decât să recomande încetarea plăților sau refacerea anchetelor sociale, dar sumele cheltuite pentru plata acelor ajutoare nu pot fi recuperate.
Ministrul a adăugat că Inspecția Socială, pe lângă faptul că nu are suficientă autoritate, are doar 136 de angajați, adică în jur de doi inspectori pe județ.
El a precizat că în noua sesiune parlamentară va fi reorganizată Inspecția Socială, care ar trebui să funcționeze precum Inspecția Muncii. Ministrul muncii a făcut un apel la partidele politice, „în special cele care plâng pe umerii săracilor“, să nu mai fraudeze bugetul de stat, precizând că este timpul „să devenim cu toții mai responsabili“. El a precizat că, în cazul ajutoarelor pentru încălzire, legea obligă primarii să verifice doar trei la sută dintre cei care solicită astfel de ajutoare și declară pe propria răspundere că au dreptul să le primească. În 2010, din 80.000 de dosare pentru ajutoarele de încălzire fraudate, 60.000 erau pentru încălzirea cu lemne și cărbuni, adică în mediul rural, a adăugat Lăzăroiu. Sistemul de asistență socială este „un sistem de mită electorală cu borderou“, fiecare primar fiind bucuros să dea ajutoare sociale contra voturi, mai ales că legile actuale nu permit inspectorilor sociali să aplice sancțiuni primarilor găsiți cu nereguli, a declarat ieri ministrul muncii. El a afirmat că pot fi cazuri în care s-au produs unele erori, dar în cele mai multe situații este vorba de fraudare, fiind familii bogate care beneficiază de ajutoare sociale.
„La venitul minim garantat, 40 la sută dintre cei mai bogați români iau șapte la sută din totalul sumelor alocate, 40 la sută dintre cei mai bogați români iau cinci la sută din totalul sumelor pentru alocațiile de sprijinire a familiilor. (…) Cred că avem suficient de mulți săraci ca să nu mai inventăm și alții“, a mai spus ministrul muncii. Totodată, acesta a adăugat că aproximativ 8,3 milioane de asistați sociali sunt activi, iar 1,8 milioane dintre ei nu au un loc de muncă, nu sunt într-o formă de învățământ, nu fac cursuri de formare profesională și nici nu au un handicap. Potrivit ministrului muncii, cei aproximativ 1,8 milioane de beneficiari care nu au nicio ocupație și nici vreun handicap trăiesc, în mare parte, din ajutoare sociale. El a adăugat că o parte dintre beneficii ar putea fi transformate în servicii (cantine, centre de zi), precizând că este necesară introducerea unei evaluări periodice a tuturor beneficiarilor.   

Ramona Feraru

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.