Cea de-a 58-a editie a Festivalului de Film de la Locarno isi va deschide portile la 3 august, organizatorii sperand ca editia din acest an sa bata recordul de audienta inregistrat in 2003 – 190.522 de spectatori.
Timp de 11 zile, cinefilii vor asista la o serie de manifestari ce vor culmina cu decernarea -Leoparzilor-. Printre programele speciale, publicate pe site-ul oficial al festivalului, putem aminti retrospectiva Orson Welles, master-class-ul de actorie sustinut de celebrul John Malkovich (care va primi si un premiu de excelenta) si decernarea -Leoparzilor de onoare- regizorilor Wim Wenders, Terry Gilliam si Abbas Kiarostami.
La editia din acest an, Romania este reprezentata de doi regizori – Cristi Puiu si Gabriel Sandru. Regizorul productiei -Moartea domnului Lazarescu- va participa la retrospectiva dedicata Scolii Superioare de Arte Frumoase de la Geneva, pe care a urmat-o in perioada 1992-1996. Aceasta retrospectiva este inclusa in cadrul sectiunii -Leoparzii de maine- si contine prezentarea a opt scurt-metraje realizate de fosti studenti. In cadrul acestui program special, Cristi Puiu va prezenta scurtmetrajul -Inainte de micul dejun-, realizat in 1995. De altfel, regizorul roman se bucura de o prezentare deosebita pe site-ul festivalului: -scurtmetrajele au fost realizate de studenti care de atunci au facut cariera in cinematografia elvetiana sau internationala, cum este cazul lui Cristi Puiu, care a obtinut anul trecut <Ursul de Aur> pentru scurt-metraj la Berlin, iar de curand, premiul sectiunii <Un Certain Regard> de la Cannes-.
Cel de-al doilea roman, regizorul Gabriel Sandru – proaspat absolvent al scolii de film din Zurich -, este inclus in competitia -Noi Talente Elvetiene- din cadrul aceleiasi sectiuni -Leoparzii de maine-, cu filmul sau de diploma intitulat -Concluzie-. Scurtmetrajul, produs anul acesta in colaborare cu U.N.A.T.C Bucuresti, ii are in distributie pe Ana Ularu, Emilia Dobrin si Emil Hostina. Festivalul de la Locarno se incheie la 13 august.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane