Home Actualitate 250.000 de euro incasate ilegal de o firma din Bacau

250.000 de euro incasate ilegal de o firma din Bacau

DISTRIBUIŢI

Agentia SAPARD a procedat recent la anularea fiselor de avizare pentru serviciile de proiectare realizate de societatea bacauana Rutier Conex XXI SRL din cauza depistarii unui conflict de interese si a falsurilor in acte ale societatii respective. Compania Rutier Conex XXI SRL – administrata de Iulian Mata si Dana Padurariu, acestia fiind totodata si asociatii societatii respective – a incheiat contracte de servicii cu 15 consilii locale din judetele Bacau, Neamt, Suceava si Buzau, in urma carora a incasat, anul trecut, 10 miliarde de lei, adica aproximativ 250.000 de euro. Potrivit oficialilor agentiei, -atribuirea contractului pentru servicii de proiectare intra in atributiile Consiliului local, care este beneficiarul contractului de finantare, si nu in atributiile Agentiei SAPARD-.

In urma analizarii documentelor anexate de catre specialistii agentiei, s-a constatat ca unul dintre expertii societatii de proiectare, Nicolae Goroi, lucra la Serviciul Judetean de Drumuri Bacau. Mai mult, asa cum reiese din comunicatul Agentiei SAPARD, datele din CV-ul anexat de acest expert nu corespundeau cu acelea inscrise in cartea de munca, acest lucru constatandu-se ulterior.

-Acest lucru, precum si faptul ca expertul nu a participat la elaborarea proiectului dovedesc faptul ca procesul de achizitie a serviciilor de proiectare a fost incorect, decizia atribuirii contractului fiind influentata de existenta numelui unei persoane cu functie de sef birou proiectare in Prefectura Judetului Bacau, acest lucru incadrandu-se in categoria conflictelor de interese prevazute de Manualul de achizitii servicii-, se precizeaza in comunicatul trimis redactiei de catre Agentia SAPARD.

Rutier Conex XXI SRL a castigat licitatiile in baza grilei de evaluare care include partea tehnica, aceasta avand o pondere de 80%, si cea financiara, care a reprezentat 20 de procente in evaluarea companiei ofertante. Partea tehnica presupune prezentarea proiectului, dar si a CV-urilor expertilor participanti la proiect. Fiecare expert, conform reglementarilor in vigoare, asa cum mentioneaza punctul de vedere al Agentiei SAPARD, trebuia sa indeplineasca anumite criterii pentru obtinerea punctajului maxim, cum ar fi experienta anterioara, calificare profesionala etc.

Cele 15 localitati de pe urma carora societatea bacauana a incasat cele 10 miliarde de lei sunt Lipova, Racaciuni, Orbeni, Poduri, Rachitoasa, Dofteana, Hemeius, Oncesti, Parincea, Plopana, Rosiori si Gaiceana din Bacau, Ceahlau din Neamt, Odaile si Canesti – Buzau si Panaci din Suceava.

Trebuie precizat ca Agentia SAPARD a demarat din 19 aprilie 2005 o ampla actiune de control al proiectelor realizate cu fonduri SAPARD prin Masura 2.1 -Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale-.

Conform unor surse din cadrul Agentiei SAPARD, suma de 10 miliarde de lei, incasata de Rutier Conex XXI SRL de la consiliile locale cu care a incheiat contracte de servicii publice, s-a constituit ca debit, acesta urmand sa fie recuperat de la… autoritatile publice locale. Mai exact, primariile care au platit serviciile prestate de Rutier Conex-ul lui Mata si Padurariu trebuie sa returneze fondurile SAPARD primite, iar apoi sa recupereze, daca s-o mai putea, banii de la prestatorul de servicii. Aceleasi surse ne-au mai declarat ca, dupa finalizarea verificarilor, s-a cerut un punct de vedere si din partea societatii Rutier Conex XXI SRL, organele de conducere ale acestei firme, Mata si Padurariu, comunicand Agentiei SAPARD ca -nu este nici o problema ca exista aceasta incompatibilitate, mai ales ca persoana in cauza (n.r. – Nicolae Goroi) nici nu a lucrat vreodata la proiectele in cauza-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.