– Bilantul inundatiilor este dramatic: 7 morti, patru disparuti, 11.789 de persoane evacuate, 14 806 case afectate, din care 313 au fost deja distruse
– Furia apelor s-a abatut asupra a 515 localitati din 31 de judete, cel mai afectat fiind Vrancea
– La aproape o saptamana de la primele inundatii din zona Moldovei, cativa membri ai guvernului, in frunte cu premierul, au parasit birourile confortabile din Palatul Victoria si s-au deplasat in localitatile aflate sub ape pentru a evalua pagubele din teren.
– Guvernul a dispus ieri alocarea a circa 300 milioane de euro pentru reconstructia zonelor calamitate.
– In timp ce Cabinetul Tariceanu este luat de ape, unii liberali sustin ca Theodor Stolojan ar fi colacul de salvare de care trebuie sa se agate PNL
– Fostul lider liberal Valeriu Stoica spune ca trebuie sa se renunte la anticipate, singura iesire din aceasta situatie fiind numirea lui Stolo drept premier
– S-ar putea reedita experienta din 1991, cand acelasi Stolojan a fost considerat solutia pentru rezolvarea crizei politice, provocata de rasturnarea Cabinetului Petre Roman cu ajutorul minerilor
– Conducerea PNL afirma ca declansarea anticipatelor este inevitabila si a dat deja ordinul mobilizarii generale
– Liberalii, democratii si pesedistii au primit ordin de concentrare in campania inundatiilor, mai ales ca, deocamdata, guvernul pare decis sa ne cheme in toamna la alegeri anticipate
Guvernantii incep sa se miste…
Daca timp de mai bine de o saptamana, nici un oficial din cadrul Ministerului Mediului nu s-a sinchisit sa mearga pe teren, sa vada exact, la fata locului, cum pot fi evitate ori solutionate situatiile catastrofale, Sulfina Barbu impreuna cu alte autoritati au pornit spre cea mai afectata zona din tara. Astfel, in cursul zilei de ieri, dupa ce a simtit ca apa mai avea putin si trecea pragul ministerului, ministrul mediului a ajuns in Namoloasa, impreuna cu reprezentanti ai altor institutii responsabile, pentru a participa la evacuarea populatiei de aici. Ca sa reprezinte un exemplu bun de urmat, ministrul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca urmeaza sa faca o vizita in zonele grav afectate, alaturi de ministrul Vasile Blaga.
Bilant tragic: 7 morti, 4 disparuti si 515 localitati afectate
Conform datelor oficiale, pana in momentul de fata, sapte persoane au decedat – trei in Bacau, doua in Vrancea si cate unul in Alba si Tulcea
iar alte patru sunt date disparute. Apele au afectat 101.277 ha de terenuri agricole din 515 localitati, din 31 de judete, iar un numar de 14.806 persoane au fost evacuate. Furia apelor s-a revarsat asupra a 14.806 case, din care 313 au fost deja distruse. Totodata, 21 km de drumuri au fost scoase din circulatie iar 363 poduri si 616 podete au fost afectate de revarsarile apelor.
Toate fortele operative ale armatei sunt implicate in misiuni de interventie in zonele calamitate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), toate efectivele ministerului sunt la dispozitia comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, fiind in masura sa intervina. Ieri dimineata erau in misiune 2.500 de lucratori ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, jandarmi, politisti si politisti de frontiera, care colaborau cu autoritatile locale. Conform datelor oficiale, interventiile pentru ajutorarea sinistratilor si limitarea pagubelor cauzate de precipitatiile masive au loc in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Brasov, Bihor, Braila, Buzau, Caras-Severin, Calarasi, Constanta, Covasna, Cluj, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Valcea si Vrancea.
Aproape 300 milioane de euro pentru reconstructia zonelor calamitate
In sedinta de ieri, executivul a aprobat alocarea sumei de 10.700 miliarde de lei (aproape 300 milioane de euro) pentru reconstructia zonelor calamitate. Banii provin din fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului, nefiind oferit nici un detaliu despre capitolul de cheltuieli de la care au fost alocati. De asemenea, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei va acorda ajutoare de urgenta persoanelor sinistrate in valoare totala de 15 miliarde de lei. Sumele vor fi repartizate familiilor aflate in nevoie, dupa o ancheta sociala desfasurata in prealabil. Primii beneficiari ai acestor ajutoare de urgenta vor fi cei care au decese in familie si cei ale caror case au fost distruse.
Astazi, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat din nou la Palatul Victoria pe toti factorii responsabili (ministrul agriculturii, cel al administratiei si internelor, transporturilor si cel al mediului etc.) pentru a evalua pagubele provocate de inundatiile din aceasta saptamana.
Drumuri inchise
Potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), circulatia autovehiculelor pe unele drumuri nationale din judetele Brasov, Bacau, Vrancea, Buzau, Harghita si Braila a fost inchisa din cauza viiturilor, caderilor de pietre, aluviunilor si a copacilor cazuti pe carosabil. Totodata, MTCT a anunta ca, din cauza terasamentelor spalate sau inundate, mai multe linii CFR au fost inchise, majoritatea de pe regionalele Craiova, Brasov si Galati.
Potopul, tema de campanie electorala
Romania s-a transformat intr-un lac urias, raurile depasesc debite istorice, nemaiintalnite de un mileniu, zeci de mii de oameni disperati isi plang mortii sau avutul strans intr-o viata si distrus acum de furia apelor. Si politicienii? Se piaptana, isi lustruiesc pantofii -de teritoriu-, scot kilogramele de inele, ceasuri, lanturi si bratari de aur si incearca sa-si compuna o figura adecvata calamitatii. Dupa ce au neglijat complet tot ceea ce inseamna dotare pentru apararea civila, timp de 15 ani, in ciuda inundatiilor din fiecare an, acum, manati cu biciul din urma de spectrul anticipatelor, parlamentari si ministri, secretari de stat si prezidenti pe la tot felul de comitete si comitii isi dau cu parerea si se inghesuie prin zonele calamitate, ca sa vada electoratul ca sunt preocupati de rezolvarea situatiei. Mai mult incurca autoritatile locale, care se lupta cu puhoaiele, desi, din pacate, -n-au cu ce-.
Toti parlamentarii conservatori sunt in teritoriu
Purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, ne-a declarat ieri ca este inca devreme pentru a face o evaluare a modului cum guvernul a gestionat situatia aparuta in urma inundatiilor. -Cred ca primul lucru pe care ar trebui sa-l faca guvernul este sa uite de bataliile politice, de alegeri anticipate sau demisie si sa-si suflece manecile pentru a depasi situatia de criza. Nu putem face acum parada electorala-, ne-a declarat Bogdan Ciuca. El a afirmat ca Partidul Conservator s-a mobilizat si si-a trimis toti parlamentarii in teritoriu, chiar dupa incheierea plenului parlamentului. -Noi am deschis in fata Teatrului National doua corturi pentru colectarea ajutoarelor. Din pacate, cortul politicienilor era gol, nimeni nu a facut donatii. Si lista oamenilor politici care au facut donatii in bani era destul de scurta-, a completat Ciuca.
Boc baga parlamentarii PD la apa
Presedintele Partidului Democrat, Emil Boc, considera ca unica preocupare pe care trebuie sa o aiba parlamentarii partidului, in aceste momente, este cea a actiunilor de limitare a efectelor inundatiilor din toata tara. De aceea, el le-a solicitat acestora sa se intoarca in teritoriu, in circumscriptiile lor, pentru a da o mana de ajutor. -In aceste momente, locul senatorilor si deputatilor democrati este in judetul care i-a trimis in parlament, acolo unde cetatenii au nevoie de ei-, a declarat presedintele democratilor.
Boc le-a explicat colegilor sai ca pot contribui la identificarea problemelor la nivel local, implicarea in ajutorarea cetatenilor afectati si stabilirea, impreuna cu organismele administratiei locale, a masurilor de luat pentru prevenirea repetarii, pe viitor, a unor astfel de situatii.
Pentru a fi sigur ca parlamentarii nu trag chiulul, Boc le-a spus ca li se va cere un raport cu privire la actiunile pe care le-au intreprins in aceasta perioada in sprijinul cetatenilor pe care ii reprezinta in forul legislativ. Dupa stabilizarea situatiei, si primarii PD din localitatile afectate de inundatii vor fi analizati de conducere, referitor la modul in care au asigurat gestionarea crizei.
Liberalii si-au pus cizmele de cauciuc si arata cu degetul spre coruptii din PSD
Vor fi sau nu anticipate, liberalii au intrat si ei in campanie electorala, afirmand ca mare parte din pagubele produse de inundatii sunt cauzate de furtul practicat de fosta guvernare pesedista. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a declarat ca liberalii cer organelor abilitate sa cerceteze toate cazurile de coruptie care au facut posibil dezastrul in anumite zone lovite de inundatii. De exemplu, potrivit lui Nicolaescu, in judetul Bacau, sub pretextul unor lucrari de indiguire, mii de miliarde au fost cheltuite din bani publici pentru vile somptuoase ale unor lideri locali ai PSD, respectiv Corneliu Iacobov, viceprimarul PSD Dragos Benea si cumatrul lui Dumitru Sechelariu, toate construite de firma SC Wega SRL. Nicolaescu spune ca la baza informatiilor se afla scrisoarea bacauanului Margiol Gabriel, care ar fi fost trimisa unuia dintre ministrii Cabinetului Tariceanu cu o zi in urma. Acuzatiile de coruptie la adresa PSD sunt dublate de aspectul umanitar-electoral, astfel ca liberalii au primit ordin de la partid sa-si puna cizmele de cauciuc si sa plece prin tara, pentru a-i ajuta pe sinistrati, fiecare dupa puteri, functie si presupusele responsabilitati. Comitetul Executiv al PNL a decis ca toti demnitarii liberali, de la ministri, secretari de stat, parlamentari pana la prefecti, subprefecti si alesi locali, sa se implice in rezolvarea crizei inundatiilor. Toate organizatiile PNL vor incepe sa colecteze fonduri, echipamente si alte materiale de stricta necesitate pentru populatia aflata in dificultate, acestea urmand sa fie supravegheate de la centru de un -comandament special-.
Augustin Bolcas: -Inactiunea guvernului este o calamitate mai mare decat inundatiile-
Prim-vicepresedintele Partidului Romania Mare, Augustin Bolcas, ne-a declarat ca incapacitatea dovedita de administratia centrala in fata inundatiilor este mai mult decat condamnabila. -Mi se pare incredibil ca presedintele Basescu a declarat ca nu se poate interveni decat dupa retragerea apelor. Dar consolidarea digurilor? Este incredibila aceasta calamitate, care s-a abatut asupra Romaniei. Eu am trait inundatiile din 1970 si pot sa va spun ca lucrurile nu pot sa fie comparate, atat ca marime a dezastrului, cat, mai ales, ca interventie a autoritatilor. In *70, armata si populatia munceau cot la cot la consolidarea digurilor, la evacuari, la combaterea efectelor, acolo unde apa depasea apararea. Acum, inactivitatea guvernului este o calamitate mai mare decat inundatiile-.
Bolcas ne-a mai spus ca este in legatura permanenta cu reprezentantii din teritoriu ai partidului, cu alesii locali, mai ales cu cei care ocupa functiile de presedinti si vicepresedinti la consiliile judetene din zonele afectate. -Sunt ingroziti de ce se intampla, dar actioneaza cu toate mijloacele pe care le au la indemana. Parlamentarii nostri sunt si ei in mijlocul oamenilor, incearca din toate puterile sa dea o mana de ajutor-, ne-a mai spus prim-vicepresedintele PRM.
Pesedistii isi fac campanie pe seama inundatiilor
Situatia in care se afla tara, ravasita de inundatii, le-a creat pesedistilor un teren perfect pentru sadirea de mesaje electorale, umflate artificial, in prealabil, in laboratorul PSD din umbra. Asa se face ca si coordonatorul departamentelor de specialitate din partid, Adrian Nastase, cat si Mircea Geoana s-au intrecut in a prezenta solutii posibile pentru iesirea din criza, impregnate cu un puternic damf electoral, pe care le-au impartasit si presedintilor de organizatii judetene, cu care s-au intalnit ieri, ca sa puna tara la cale.
Chiar daca a aparut mai tarziu, Iliescu a venit chitit sa dea si el cateva sfaturi pentru scoaterea din impas a Romaniei. De fapt, programul propus de PSD pentru diminuarea efectelor inundatiilor merge pe scheletul masurilor pe care le-a propus Iliescu: presedintele sa convoace imediat o sedinta extraordinara a CSAT, sa se instituie starea de urgenta la nivel national sau numai in judetele calamitate, sa fie convocata o sesiune extraordinara a parlamentului, chiar saptamana viitoare, pentru aprobarea unei legi de rectificare a bugetului si pentru identificarea surselor bugetare de care are nevoie tara.
Pe langa aceste masuri, departamentele din umbra au venit si cu alte solutii, care de care mai fanteziste, intinzand coarda chiar pana la -adresarea unei solicitari scrise secretarului general NATO, pentru sprijin financiar si logistic in domeniul urgentelor civile: elicoptere de transport, pompe submersibile, generatoare de energie electrica, unitati de epurare si purificare a apei, medicamente si altele-. Instituirea unei contributii de solidaritate de 3% pentru persoanele cu venituri nete mai mari de 5.000 lei noi, sistarea contractarii de dotari independente de catre toate institutiile publice si dirijarea sumelor spre sinistrati si chiar editarea unui timbru-simbol pentru toate trimiterile postale din Romania sunt alte gaselnite ale guvernului pesedist din umbra, cu rol de artificii electorale.
Comisia Europeana poate aloca fonduri pentru ajutorarea sinistratilor
Guvernul Romaniei poate solicita Comisiei Europene alocarea unor fonduri de solidaritate sau PHARE, a declarat, ieri, dupa intalnirea pe care a avut-o cu premierul Calin Popescu Tariceanu, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner. -Sunt reguli foarte precise pentru a accede la fondul de solidaritate. Cererea trebuie sa o faca guvernul, dar nu mai tarziu de 10 saptamani de la producerea daunelor. Trebuie sa existe informatii precise despre evaluarea daunelor. Sigur, este implicata si Comisia. Este un proces care va dura mai multa vreme, dar este nevoie de o investitie pentru repararea daunelor-, a precizat oficialul european. Bilantul dat publicitatii ieri dimineata de Ministerul de Interne este impresionant, fiind inregistrate pagube pe trei sferturi din teritoriul Romaniei, iar sapte decese au fost deja confirmate. -In Romania, inundatiile au fost un proces, nu un eveniment singular. Au venit unele dupa altele. Comisia va ajuta la reconstructia zonelor afectate-, a afirmat demnitarul european, care a completat ca exista si posibilitatea transferului unei parti a fondurilor PHARE, care sa fie folosite la ajutorarea sinistratilor. -Demnitarii Uniunii Europene sunt constienti de situatia din Romania, iar autoritatile romane pot apela cu incredere la instrumente europene pentru rezolvarea si pentru prevenirea calamitatilor naturale-, a afirmat Danuta Hubner. Pe agenda de lucru a comisarului s-au mai aflat intalniri atat cu ministrul integrarii europene, Ene Dinga, ministrul delegat pentru controlul finantarilor externe, Cristian David, consilierii prezidentiali Claudiu Saftoiu si Renate Weber, cat si cu presedintele PSD, Mircea Geoana. Tot ieri, Danuta Hubner a efectuat o vizita in centrul istoric al Capitalei, fiind placut impresionata de arhitectura Bisericii Stavropoleos, si a declarat la finalul acestui tur ca sprijina eforturile Primariei Capitalei de renovare a monumentelor istorice.