Home Actualitate Angajarea unui arab absolvent de particulară la 50 de ani relansează controversa...

Angajarea unui arab absolvent de particulară la 50 de ani relansează controversa privind beneficiile politicienilor din medicina școlară

DISTRIBUIŢI

Ne-o amintim cu toții pe Gabriela Firea care imediat după ce a preluat funcția de primar general a trecut prin Consiliul General o hotărâre prin care s-a aprobat achiziționarea pentru cabinetele de medicină școlară din capitală de aparatura de urgență medicală, de măsurarea glicemiei, stetoscoape, aparate EKG portabile, laptopuri, imprimante, aparate de aer condiționat, mobilier și frigidere, scaune stomatologice, piese de instrumentar etc. USR a votat împotriva acestei inițiative, Nicușor Dan explicând la acel moment că „ne-am opus trimiterii acestor milioane de euro într-o gaură neagră şi pentru PR-ul personal al Gabrielei Firea. Suntem pentru dotarea acestor cabinete atât de necesare elevilor, dar este obligaţia noastră să ne asigurăm că banii vor ajunge cu adevărat la beneficiari şi nu în buzunarele unor clienţi politici gen Hexi Pharma.” Dar nu numai achizițiile pentru cabinetele de medicină școlară pot fi profitabile pentru politicienii din primării, ci și angajarea de medici.

Cazul din Timișoara unde un arab absolvent de medicină la o particulară din Arad e angajat pe post de medic școlar este anchetat de Curtea de Conturi și de poliție.

Abid Atya Abdul Kareem a devenit cetățean român în anul 2012, depunând jurământul de credință față de România în ziua de 07 mai 2012, la ora 08:30, la un an după ce a absolvit, la vârsta de 50 de ani, Facultatea de Medicină la Universitatea Vasile Goldiș din Arad. În acest timp a tot încercat să intre la rezidențiat și a reușit abia în 2015 la specializarea Radiologie-Imagistică, cu taxă, pe baza unei scrisori de acceptare din partea Ministerului Educației.
Săptămâna trecută, primarul Timișoarei, Nicolae Robu a făcut o criză de nervi în fața presei acuzându-i pe inspectorii Curții de Conturi care anchetează concursul de angajare a lui Kareem, de comportament abuziv.

Primarul a dat citire vineri solicitării primite de la Curtea de Conturi. “Vă rugăm să dispuneți punerea la dispoziție cu celeritate a următoarelor acte și documente notate conform cu originalul. Tineți-vă bine. Dosarul de concurs al domnului X, că nu contează cine este X, precum și ale concurenților acestora. Curtea de Conturi cere așa ceva. Lucrările olografe și cele privind interviul sau examenul oral ale tuturor candidaților, susținute pentru ocuparea postului scos la concurs și ocupat de domnul X. Mă deranjează lucrul în sine. Curtea de Conturi auditează lucrările de concurs? Să primească lucrările olografice ce să facă cu ele? Să spună dacă e corect conținutul de specialitate al unei lucrări? Asta e treabă de Curtea de Conturi, oameni buni?” a declarat nervos Nicolae Robu.
Funcționara Primăriei care a organizat concursul, Rodica Aurelian, susține că totul a fost legal și că medicul școlar nu trebuie să fie medic de familie.
Poliția Timiș a deschis un dosar penal în cauzăși a primit un punct de vedere Colegiului medicilor Timiș care a răspuns că la momentul angajării, Abdul nu era membru al Colegiului: „Dl. dr. Abid Atya Abdul Kareem s-a înscris în Colegiul Medicilor Timiș la data de 3.03.2016 (adică ulterior participării la concursul organizat de Primăria Timișoara în 17 februarie 2016 n.a.) și i s-a eliberat certificatul de membru cu nr. 4539, situație în care are dreptul să devină membru în colegiul medicilor. Pe certificatul de membru, la rubrica SPECIALITATE, este trecut DOCTOR-MEDIC, ceea ce nu este echivalent cu medic medicină generală. Dr. Abid Atya Abdul Kareem nu are dreptul de a practica în calitate de medic de familie, decât dacă face rezidențiatul și susține examenul pentru gradul de medic specialist în medicina de familie”.
Problema la Abdul e că a fost primit în concurs fără a fi membru al Colegiului Medicilor și fără a fi medic de medicină generală.

Conform Legii 95/2006, art.385 și 386, profesia de medic se exercită pe teritoriul României de către persoanele care  sunt membri ai CMR și se exercită în România cu titlul profesional corespunzător calificării profesionale însuşite, după cum urmează:
a) medic de medicină generală pentru medicii care întrunesc condiţiile prevăzute la art. 64 lit. d);
b) medic specialist în una dintre specialităţile clinice sau paraclinice prevăzute de Nomenclatorul specialităţilor medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.(1^1) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) sau lit. b), profesia se exercită cu drept de liberă practică.

Iar art.64 lit.d) prevede că medicul de medicină generală este absolvent al facultăţii de medicină sau pediatrie din România, promoţie anterioară anului 2005, care nu a dobândit calificarea de medic specialist, dar a întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare prezentei legi. De aceste prevederi beneficiază şi titularii diplomei de medic, obţinută anterior anului 2005 în străinătate şi echivalată în România, care nu au dobândit calificarea de medic specialist, dar au întrunit condiţiile de exercitare a profesiei în baza prevederilor anterioare prezentei legi;

Ceea ce este mai grav este că programul de medic școlar de la 7 la 15 se suprapune peste cel de rezidențiat. Dar piloșii dintotdeauna au putut fi în două locuri simultan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.