Ca urmare a tragicelor evenimente din data de 7 iulie, din capitala Marii Britanii, cele 25 de state membre ale Uniunii Europene isi dau mana in vederea intensificarii eforturilor comune pentru combaterea terorismului. In acest context, Franta a facut publica, prin vocea vicepremierului si a ministrului de intern,e Nicolas Sarkozy, decizia de a restabili, pentru o vreme, controalele la frontiere. Gestul Parisului a provocat insa reactii vehemente, cu atat mai mult cu cat punerea in aplicare a hotararii incalca regulile acordului Schengen intre statele europene.
Folosindu-se de clauza prevazuta in acordul Schengen, ce poate fi activata in situatii speciale, precum reuniuni oficiale sau evenimente sportive de maxima importanta, care necesita masuri de securitate sporite, Nicolas Sarkozy a anuntat reluarea controalelor la frontierele Frantei, in cadrul summit-ului de criza al ministrilor de interne europeni, de la Bruxelles. Dar, in pofida bunelor intentii ale vicepremierului de la Paris, scena politica internationala nu priveste cu ochi buni atitudinea Frantei.
Potrivit cotidianului -La Repubblica-, reuniunea extraordinara de la Bruxelles -n-a constituit un spectacol placut-, guvernul francez adoptand o pozitie divergenta fata de Europa, -cazuta, ea insasi, prada neincrederii, neintelegerii si meschinariilor-. Decizia unilaterala de a suspenda acordurile de la Schengen -nu constituie semnalul de solidaritate si incredere pe care partenerii Frantei erau indreptatiti sa il astepte-, conchide publicatia italiana.
Pe de alta parte, ziarul cu cel mai mare tiraj din italia -Corriere della Sera- considera ca imaginea dezbinarii europene este doar temporara si spera intr-o Europa cu o securitate consolidata. -Este o minciuna sa sugerezi ca, fara Schengen, am fi mai in siguranta-, scrie jurnalul, care opineaza ca decizia franceza -trebuie judecata in acest context si nu trebuie denaturata-, nefiind vorba despre destramarea spatiului comunitar, ci de consolidarea apararii sale.
Cu toate acestea, anuntul lui Sarkozy a declansat disensiuni si in randurile membrilor executivului de la Roma. In timp ce ministrul justitiei italiene, Roberto Castelli, a cerut adoptarea unei politici mai dure impotriva terorismului, ministrul de interne, Giuseppe Pisanu, considera inutila inchiderea granitelor, -pentru a nu genera o alarma exagerata-, anuntand totusi ca vor fi efectuate controale mai riguroase la frontiera estica a tarii, cu Austria si Slovenia.