Home Actualitate Penalele Andronescu și Olguța schimbă legea care permite programe de studii de...

Penalele Andronescu și Olguța schimbă legea care permite programe de studii de licență cu dublă specializare

DISTRIBUIŢI

Vă întrebați de ce nicio universitate românească nu intră și nu va intra prea curând în vreun top 500? Din cauza unor politicieni încuiați care refuză cu obstinație modernizarea învățământului românesc. În condițiile în care universitățile de prestigiu internaționale oferă duble specializări principale plus o specializare secundară,  Raluca Turcan trage un semnal de alarmă:

„Asaltul PSD asupra sistemului de educație nu ține cont de interesul noii generații. Amputează perspectivele de dezvoltare ale României și de reușită individuală prin muncă și dezvoltare.

PSD demonstrează, pentru a mia oară, cum o inițiativă bună poate fi transformată într-un adevărat dezastru pentru sistemul educațional. De exemplu, O.U.G. nr. 96/2016 permitea posibilitatea înființării unor programe de studii de licență cu duble specializări pentru formarea inițială a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, cu scopul de a diversifica traseele de învățare și de carieră, ca acestea să fie cât mai flexibile pentru viitorii profesori. De exemplu, un profesor de matematică să poată preda și o altă materie în școala în care are postul, ca să nu fie nevoit să facă naveta între mai multe școli pentru a-și completa norma didactică.

În Camera Deputaților, la solicitarea Ecaterinei Andronescu și a Olguței Vasilescu au fost introduse, fără nicio dezbatere, o serie de amendamente care au afectat proiectul inițial.

Astfel:

1) s-a creat o ambiguitate în ceea ce privește formarea profesională a adulților, dacă o va face Ministerul Educației sau Ministerul Muncii, mai ales pe nivelul 6 de calificare.

2) au fost eliminate CNATDCU și CNCS din procesul de evaluare externă a școlilor doctorale. Aceste două structuri sunt singurele care au legitimitatea și capacitatea organizațională de a se pronunța asupra calității resursei umane, respectiv a calității cercetării științifice din învățământul superior.

Cele 3 structuri responsabile de evaluare a școlilor doctorale, respectiv, ARACIS, CNATDCU și CNCS aveau atribuții complementare care asigurau eficiența evaluării în vederea obținerii de rezultate educaționale maxime.

PNL a cerut și a susținut retrimiterea la comisie pentru dezbatere, însă propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE.

La Senat, O.U.G. nr. 96/2016 a fost din nou mutilată, în sensul că un profesor universitar poate avea un număr de 35 de studenți.

Dacă acesta este singurul criteriu de calitate impus universităților (nu dotări, laboratoare, spații, cercetări, brevete, specialiști etc) — atunci această lege va încuraja lipsa de calitate și seriozitate în instituțiile de învățământ superior. PNL a fost și este împotriva acestor modificări făcute de PSD la o ordonanța bună. Sperăm să mai avem șansa unor dezbateri în Parlament, prin reîntoarcerea spre reexaminare de către Președintele României, și să putem scoate aceste aberații din conținutul legii!”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.