Home Economic-Financiar Patronatele si sindicatele cer facilitati fiscale pentru investitiile din zonele calamitate

Patronatele si sindicatele cer facilitati fiscale pentru investitiile din zonele calamitate

DISTRIBUIŢI

Uniunea Generala a Industriasilor din Romania UGIR 1903, Confederatia Nationala a Sindicatelor Cartel Alfa si patronatul din Chimie, FEPACHIM, au semnat o scrisoare deschisa, adresata primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, prin care solicita emiterea, imediat, a unei ordonante de urgenta care sa instituie, pe o perioada determinata de sase luni, promovarea unui regim fiscal special pentru investitiile din zonele calamitate. In primul rand, se solicita eliminarea TVA pentru toate sumele si materialele de constructie care ajung direct la sinistrati sau sunt utilizate, nemijlocit, pentru reconstructia caselor si infrastructurii din zonele calamitate. In al doilea rand, se solicita, pentru acelasi scop, modificarea Codului fiscal, pe aceeasi perioada de timp, astfel incat sa permita, in totalitate, deductibilitatea sponsorizarilor si donatiilor facute pentru investitiile necesare reabilitarii respectivelor zone din tara. -Este absurd sa fie platit impozit pe dezastru, dupa ce ani de zile am platit impozit pe saracie-, a afirmat Ioan Cezar Coraci, vicepresedinte UGIR 1903.

Vicepresedintele UGIR 1903, Marius Opran, a cerut reevaluarea actualei legislatii privind zonele defavorizate, astfel incat toate zonele calamitate sa beneficieze de un statut asemanator pe o perioada determinata, iar reconstructia sa poata fi facuta fara taxe si impozite. In opinia sa, acest lucru trebuie urgentat, cu atat mai mult cu cat, deja, companii straine doresc sa contribuie cu ajutoare, iar actualele tratate ale Romaniei nu interzic astfel de masuri in caz de calamitati.

Statul vamuieste cu 35% donatiile si sponsorizarile

Cererea patronatelor si sindicatelor e cu atat mai justificata, in opinia industriasilor din UGIR 1903, cu cat legislatia romaneasca nu permite donatii si sponsorizari in valoare mai mare de 0,5% din cifra de afaceri a unei firme, fara ca diferenta in plus sa nu fie impozitata cu 16%. In cazul unei cifre de afaceri de un miliard de lei, sponsorizarea sau donatia nu poate depasi cinci milioane de lei (in lei vechi), ceea ce intr-un astfel de caz, precum actualele inundatii, pagubitii reali sunt sinistratii. Daca marfurile in cauza, materiale de constructii, au si TVA de 19%, practic, printr-un calcul simplu, rezulta ca statul vamuieste cu 35% fondurile si marfurile care ajung la sinistrati, fara nici o logica. In final, firmele care doneaza nu sunt afectate decat de cele 16 procente, reprezentand impozit pe profit, TVA fiind deductibila. Cel care sufera, in final, e sinistratul, pentru care se va construi cu 35% mai putin, atunci cand fondurile vin din sponsorizari si donatii.

Potrivit ultimelor date centralizate si analizate ieri, numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor a crescut la 21, dintre care 14 au fost inregistrate in judetul Vrancea. La acestea se adauga 94.000 hectare teren agricol inundate, 696 case distruse si aproape 2.000 de locuinte avariate, iar unii specialisti, precum Daniel Daianu, cred ca pagubele pot atinge 2-3% din PIB.

Ministerul de Finante a anuntat, deja, ca in cazul donatiilor tip teledon, adica prin retelele de telefonie, nu se va mai percepe TVA, ceea ce reprezinta un pas inainte.

Patronii doresc comisii mixte cu autoritatile

UGIR 1903 a anuntat propria campanie de strangere de fonduri sub sigla -Parteneriatul National pentru o Noua Romanie-, dar va urma o procedura de maxima transparenta, vizand finantarea unor obiective concrete. Pe de alta parte, solicita guvernului nu doar introducerea facilitatilor fiscale de bun simt, precizate anterior, ci si -cooptarea comunitatii de afaceri in structurile care gestioneaza criza creata de inundatii si crearea unor comisii mixte, din care sa faca parte si reprezentantii patronatului, care sa evalueze si sa propuna solutii pentru refacerea zonelor distruse-.

AOAR solicita un guvern format din specialisti

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita o pozitie publica din partea presedintelui Romaniei si a primului-ministru fata de perspectivele evolutiei economice a tarii noastre in perioada 2006-2010, a strategiei pe care o poate adopta in conditiile amanarii nejustificate a integrarii Romaniei la 1 ianuarie 2007. Pe fondul framantarilor si incertitudinilor politice care se extind si se amplifica, AOAR considera ca prioritatile executivului ar trebui sa fie orientate catre punerea in practica a masurilor convenite cu UE in toate sectoarele de activitate. Mediul de afaceri se declara pentru instalarea unui guvern recunoscut prin specialistii care pot decide masuri corecte si ferme, care sa asigure indeplinirea obiectivului major al Romaniei. Secretarul general al AOAR, Cristian Parvan, este de parere ca persistenta ambiguitatilor la nivelul principalelor institutii ale statului poate determina consecinte economice grave, in conditiile in care tinta inflatiei s-a majorat deja la 7,5%, iar deficitul de cont curent este estimat ca va creste la peste 8% din PIB.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.