La doar cateva zile dupa comiterea unui nou atentat in Turcia, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a intrat in vizorul Casei Albe, autoritatile americane ordonand arestarea capilor formatiunii, refugiati in Irak. Informatia a fost facuta publica de catre numarul doi in ierarhia armatei turce, generalul Ilker Basbug, intr-o aparitie televizata, la Ankara.
Organizatia, considerata terorista de Statele Unite si Uniunea Europeana, si-a mutat baza in Irak, in 1999, decretand si o incetare unilaterala a focului, dupa capturarea liderului Abdullah Ocalan. Insa gruparea a pus capat armistitiului, reluand atacurile in sud-estul Turciei, imediat dupa terminarea razboiului irakian, motivand ca Ankara nu a aplicat suficiente masuri in favoarea milioanelor de kurzi din aceasta tara.
Potrivit declaratiilor lui Basbug, la postul de televiziune NTV, Washingtonul a dat unda verde armatei turce sa efectueze incursiuni armate in Irak, asupra membrilor PKK, daca autoritatile irakiene nu iau masurile necesare impotriva gruparii, ordonand, totodata, prinderea capilor organizatiei. Oficialii americani refuza insa sa comenteze afirmatiile responsabilului turc, considerandu-le -informatii de ordin operational-.
Cu toate acestea, Murat Karayilan, unul dintre liderii formatiunii, a somat Turcia sa nu atace nordul Irakului, amenintand cu escaladarea violentelor. Fortele turce au efectuat numeroase incursiuni pe teritoriul irakian, inainte de interventia SUA, in martie 2003, beneficiind de acordul tacit al Washingtonului si de sustinerea liderilor tribali kurzi. Conflictul intre PKK si armata turca s-a soldat, in perioada 1984-1999, cu 37.000.
Pe de alta parte, ministrul de interne turc, Abdulkadir Aksu, le-a propus recent omologilor sai din tarile invecinate cu Irakul, reuniti la Istanbul, sa stabileasca un acord de cooperare pentru intensificarea controalelor la frontiere, in vederea combaterii infiltrarii militantilor.