Federatia Generala a Sindicatelor (FGS) Familia este pe punctul de a declansa conflictul de interese la nivel de ramura de activitate – constructii, din cauza expirarii contractului colectiv de munca.
In acest sens, partenerii sociali au demarat deja procedura de inregistrare a conflictului, urmand apoi sa fie demarate negocierile in prezenta reprezentantilor Ministerului Muncii. Desi pentru noul contract colectiv de munca au avut loc cinci runde de negocieri cu patronatul, nu s-a ajuns la nici un consens in ceea ce priveste cererile sindicale de majorare a salariului minim brut de baza pe ramura de constructii cu 20%, de la 340 de lei noi la 408 lei noi, acordarea sporului de santier, precum si stabilirea coeficientilor minimi de ierarhizare pentru muncitori, personal administrativ, personal de specialitate, a declarat ieri secretarul general al FGS Familia, Emilian Ciongaru. Sindicalistii solicita ca acest coeficient sa fie cuprins intre 1 si 2 % din salariul de baza.
In ceea ce priveste decizia Ministerului de Finante de a nu acorda nici un fel de facilitate fiscala pentru firmele care construiesc in zonele calamitate, FGS Familia cere o pozitie oficiala din partea ministerului cu privire la masura luata, in conditiile in care cei vizati au aflat prin intermediul mass-media. -Nu mai avem incredere in vorbe, solicitam un comunicat oficial din partea MFP, prin care sa fim informati in acest sens-, a declarat Ciongaru. In opinia sa, initiativa acordarii de facilitati fiscale ar fi trebui sa vina din partea guvernului, si nu la solicitarea constructorilor. -Vom incerca prin presiuni sindicale, patronale, dar si prin interpelari in plen sa facem autoritatile sa revina asupra masurii-, a precizat reprezentatul FGS Familia, fiind constient totodata ca sansele de reusita sunt destul de slabe. Constructorii sunt nemultumiti si de decizia de majorare a TVA-ului de la 1 ianuarie, TVA care va fi aplicat activitatilor in lant, si nu numai la constructia finita.