In general, cand se discuta despre TVR se pune automat stampila -expirat-, chiar daca, de ceva timp, printre programele obisnuite se strecoara adevarate opere de arta cinematografica, fie ca sunt filme politiste, drame sau, de ce nu, filme erotice nerecomandate celor slabi de inger.
Asa s-a intamplat si in acest week-end, cand am urmarit de doua ori (vineri si sambata), noaptea ce-i drept, o capodopera a genului erotic care, sincer sa fiu, m-a socat la toate capitolele.
Lansat in anul 1976, -Ai no corrida- (-Imperiul simturilor-), regizat de Nagisa Oshima, a socat intreaga lume occidentala, fiind interzis rand pe rand in toate tarile -civilizate- atat datorita povestii pe care o abordeaza, cat si a imaginilor explicite. In Marea Britanie, filmul a trecut peste bariera cenzurii abia la inceputul anilor *90, in Australia a fost interzis mai bine de 15 ani, iar dupa prezentarea sa la Berlinala, cenzorii germani l-au confiscat considerandu-l un film pornografic. Pornind de la o poveste reala petrecuta in 1936, inainte de cel de-al doilea razboi mondial, filmul lui Oshima prezinta relatia unui cuplu, care se transforma in obsesie sexuala, ajungand in final la strangulari si chiar la … castrare. Daca urmaresti povestea celor doi protagonisti, Kichizo si Sada, nu-ti dai seama foarte bine daca asisti la un erotic-reality-show sau la un simplu rol al unor actori, Oshima reusind cu maiestrie sa amplifice obsesia sexuala a celor doi. In cele din urma, obsesia atinge cote maxime, iar Sada il ucide pe Kichizo.
Pe 19 mai 1936, pe corpul lui Kichizo, politistii japonezi au gasit scris textul -Sada Kichi futari kiri- – -Sada si Kichi, impreuna pentru totdeauna-. Ulterior, Sada a fost gasita pe o strada din Tokyo, avand asupra ei penisul fostului sot. In ciuda gravitatii acestui caz, Sada a devenit o adevarata eroina pentru femeile japoneze de la acea vreme. Ceea ce am vazut la TVR 1 in acest week-end m-a determinat sa cred ca -dinozaurul obosit- merge spre bine, chiar daca filmul lui Oshima este greu de recomandat cuiva. Cert este ca -Imperiul simturilor- nu a fost un film pentru toata lumea…
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane