Home Economic-Financiar Afaceri oneroase cu fonduri SAPARD in judetul Suceava

Afaceri oneroase cu fonduri SAPARD in judetul Suceava

DISTRIBUIŢI

Cele mai multe nereguli si investitii neeligibile in proiectele de modernizare a infrastructurii rurale, realizate cu fonduri europene, prin intermediul programului SAPARD, au fost semnalate in judetul Suceava. Practic, in cazul a cel putin 12 proiecte, din cele 34 derulate sau aflate in derulare in judetul Suceava, au fost gasite nereguli, mai mici sau mai grave, a precizat ieri, in timpul unei conferinte de presa, Samoila Szabo, director general al Agentiei SAPARD.


Potrivit cifrelor oficiale, la aceasta data, in cazul celor 34 de proiecte, au fost depuse cereri de plata in valoare de 952 miliarde de lei vechi, din care s-au platit, potrivit legii, 915 miliarde lei. Restul de bani, 37 de miliarde lei, nu vor putea fi decontati din cauza ca reprezinta cheltuieli care nu pot fi achitate prin intermediul programului SAPARD, in multe cazuri fiind vorba de nereguli grave, care vor face obiectul unor cercetari penale.

Miliarde de lei pentru lucrari neexecutate

Unul dintre cele mai grave cazuri este cel de la Moldova Sulita, unde s-au depistat cheltuieli neeligibile de 5,8 miliarde de lei pentru lucrari neefectuate sau neachitate. Un caz la fel de grav este cel de pe raza Asociatiei Consiliilor Locale Balcauti-Gramesti, caz in care s-a cerut decontarea a 2,5 miliarde de lei, reprezentand lucrari care nu au fost executate – 675 milioane, respectiv pentru sume neachitate catre executanti – 1,825 miliarde lei. De asemenea, in cazul lucrarilor de pe raza Consiliului Local Fantanele au fost depistate lucrari in valoare de 745 de milioane, care nu corespundeau din punct de vedere calitativ.

Conflicte de interese

Cele mai dese nereguli se refera la conflictul de interese. Conform Manualului de Achizitii Publice, elaborat in baza reglementarilor Comisiei Europene, astfel de situatii apar in cazurile in care verificatorul de proiect are legatura de rudenie cu patronii firmei care a elaborat proiectul, dirigintele de santier este functionar in administratia publica, membrii comisiei de evaluare au lucrat la firma desemnata castigatoare sau lucreaza in cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Astfel de conflicte de interese s-au constatat in cazul proiectelor destinate Consiliilor locale din Horodnic, Fantanele, Siminicea, Vicovul de Sus, Vicovul de jos, Cornu Luncii, Galanesti, Dolhesti, Bogdanesti, Iacobeni si Ipotesti.

Cazuri deosebit de grave sunt cele in care se constata toata gama de nereguli, ca in cazurile Zvoristea si Fantanele, unde s-a cerut decontarea sumelor de 1,9 miliarde lei, respectiv de 1,5 miliarde lei pentru situatii in care simultan au existat depasire de linie bugetara, conflicte de interese, investitii neeligibile si lucrari neconforme.

Cu exceptia Banatului, nu exista evaluari complete ale pagubelor

Dan Gherghelas, director general adjunct SAPARD, a precizat ca vor fi acordate fonduri pentru refacerea lucrarilor din zonele calamitate in urma inundatiilor recente, dar si pentru finalizarea proiectelor. Potrivit datelor detinute de Agentie, exista lucrari care au fost afectate chiar si in proportie de 70%. In toate situatiile, vor trebui efectuate noi proiecte tehnice, dar care trebuie sa se incadreze, valoric, in limita maxima de un milion de euro, din care se scade valoarea primului proiect.

Pe de alta parte, evaluari complete asupra pagubelor exista doar pentru zona Banatului, unde inundatiile din perioada aprilie-mai au afectat 47 de proiecte dintr-un total de 96. De asemenea, reprezentantii SAPARD au precizat ca astazi vor fi centralizate toate proiectele si ca, in functie de situatia lucrarilor, fondurile vor fi majorate, astfel incat proiectul sa poata sa fie finalizat. Pentru proiectele existente se va urma procedura standard, astfel ca lucrarile de executie ar urma sa inceapa in lunile martie-aprilie 2006. Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii a solicitat autoritatilor de la Bruxelles alocarea sumei de 70 milioane de euro pentru refacerea proiectelor de infrastructura rurala din zonele calamitate, dar si pentru consolidarea digurilor. Reprezentantii SAPARD sunt de parere ca Romania, in luna septembrie, ar putea obtine un sprijin comunitar dublu, adica situat in jurul a 150 milioane de euro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.