Parlamentul bulgar a dezbatut ieri posibilitatea investirii unui guvern minoritar, condus de socialisti, din dorinta de a pune capat luptelor politice din ultimele saptamani, care au pus in pericol eforturile tarii vecine privind aderarea la Uniunea Europeana. Dat fiind ca noul executiv este cel care va conduce Sofia catre familia comunitara, toti deputatii formatiunilor bulgare de opozitie au parasit sala in care se desfasura sedinta legislativului, in semn de protest, in timpul discursului rostit de premierul socialist desemnat, Serghei Stanisev, determinand astfel amanarea deciziei finale asupra viitorului cabinet.
Socialistii, care au castigat cele mai multe voturi la alegerile din 25 iunie, s-au vazut nevoiti sa-si continue alianta cu reprezentantii minoritatii turce din Miscarea pentru Drepturi si Libertati, dispunand in prezent de doar 116 din cele 240 de fotolii ale parlamentului, dupa ce formatiunea centrista, condusa de fostul rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg, a refuzat sa formeze o larga coalitie de guvernare. Cum noua alianta mai avea nevoie de cinci sufragii pentru a-si asigura majoritatea parlamentara, guvernul minoritar de la Sofia nu parea sa aiba prea multe sanse de a trece de votul de incredere al membrilor legislativului. Parlamentarii din opozitie nu au fost de acord cu decizia ca votul de incredere pentru cabinetul Stanisev sa fie secret, astfel ca sedinta extraordinara a fost marcata, inca de la inceput, de disensiuni, Miscarea Nationala Simeon al II-lea anuntand chiar ca va solicita demisia presedintelui parlamentului. Aceasta pentru ca, in cazul in care guvernul nu primeste votul de incredere, mandatul pentru formarea executivului i se incredinteaza urmatoarei formatiuni clasate in alegerile legislative, adica MNS II.
Misiunea guvernului Stanisev este cu atat mai dificila cu cat, potrivit analistilor, daca acesta nu este in stare sa primeasca aprobarea parlamentului, atunci si alte partide eligibile pentru a forma un cabinet ar putea esua, conducand tara spre o criza politica si spre alegeri anticipate, lucru care ar afecta calendarul aderarii Bulgariei la UE, in conditiile in care Sofia mai are de adoptat numeroase reforme, iar Bruxelles-ul a avertizat ca intr-un astfel de caz va activa clauza de salvgardare.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane