Home Economic-Financiar Deficitul comercial a depasit 4,2 miliarde de euro

Deficitul comercial a depasit 4,2 miliarde de euro

DISTRIBUIŢI

Institutul National de Statistica a publicat, ieri, ultimele date oficiale cu privire la comertul exterior, date care stabilesc inca un record negru pentru economia romaneasca. Astfel, dupa primele sase luni ale acestui an, balanta comerciala inregistreaza cel mai ridicat deficit semestrial din istoria Romaniei, si anume 4,209 miliarde de euro. Numai in lunile mai si iunie, soldul negativ al balantei a insumat aproape 2 miliarde de euro. Saptamana trecuta, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un alt -record- financiar: in primele cinci luni, deficitul contului curent a depasit 2 miliarde de euro, fiind cu doua treimi mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut. Datoria externa pe termen mediu si lung inregistreaza la randul ei un record national, atingand 21,116 miliarde de euro, in crestere cu 16,4% fata de 31 decembrie 2004.

Deficitul comercial este principalul element care a dus la deteriorarea balantei de plati a Romaniei in 2004, cand soldul negativ al contului curent a atins 7,5% din PIB.

Datele furnizate ieri de Institutul National de Statistica consemneaza un record negru pentru economia romaneasca. Astfel, dupa primele sase luni ale acestui an, balanta comerciala inregistreaza cel mai ridicat deficit semestrial din istoria Romaniei, si anume 4,209 miliarde de euro. Numai in lunile mai si iunie, soldul negativ al balantei a insumat aproape doua miliarde de euro. Anul trecut, dupa primele sase luni, deficitul comercial al Romaniei era de -doar- 2,96 miliarde de euro. Recent, Banca Nationala a Romaniei anunta un alt -record- financiar: dupa primele cinci luni ale anului 2005, deficitul contului curent a depasit doua miliarde de euro, fiind cu doua treimi mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.


Potrivit datelor centralizate de INS, in primele sase luni, importurile au consemnat o crestere mult mai ridicata decat exporturile, atingand la sfarsitul lunii iunie 14,7 miliarde de euro, cu 23% mai mult comparativ cu primul semestru din 2004. In aceeasi perioada, exporturile au avansat cu doar 16,6%, ajungand la 10,53 miliarde de euro. Principalii parteneri comerciali ai Romaniei raman tarile din Uniunea Europeana, care detin o pondere de 69,1% in structura exporturilor si de 63% in cea a importurilor.

Exportam imbracaminte, produse siderurgice si materiale textile

In structura exporturilor, cea mai mare pondere este detinuta de articolele de imbracaminte si materiale textile, care insumeaza 2,05 miliarde de euro, adica 19,5% din total exporturi. Urmeaza exporturile de masini si dispozitive mecanice, aparate si echipamente electrice, care insumeaza 1,80 miliarde de euro. Exporturile de produse metalurgice ocupa locul trei, insumand 1,74 miliarde de euro, secondate de exporturile de produse minerale (titei, produse petroliere, minereuri, carbuni, ciment sare etc.) in valoare de 1,04 miliarde de euro. Alte exporturi importante constau in mijloace si materiale de transport, insumand 777,9 milioane de euro, si incaltaminte si articole similare, in valoare de 639,4 milioane de euro. Tarile in care producatorii romani exporta cel mai mult sunt Italia (20,6% din total export), Germania (14,1%), Turcia (8,1%), Franta (7,5%), Marea Britanie (5,7%), Ungaria (4%), SUA (3,6%), Olanda (2,8%), Spania (2,3%) si Bulgaria (2,2%).

Importam echipamente electrice si mijloace de transport

Importurile CIF in perioada 1.01-30.06.2005 au insumat 14,739 miliarde de euro, cu 23% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. In structura acestora, pe primul loc se situeaza masini si dispozitive mecanice, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile, toate insumand 3,272 miliarde de euro. Urmeaza produsele minerale, inclusiv titei, in valoare de 2,254 miliarde de euro si confectiile, de 1,681 miliarde de euro.

Cea mai importanta crestere pe categorii de marfuri importate s-a regasit la mijloacele de transport, a caror valoare a urcat cu 46,5%, la 1,482 miliarde de euro. Printre tarile din care importam cel mai mult se numara Italia (16,5% din total importuri), Germania (13,8%), Federatia Rusa (7,9%), Franta (7%), Turcia (4,8%), Austria (3,7%), China (3,6%) si Ungaria (3,6%).

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.