Seria balbelor guvernamentale pare fara sfarsit. In sedinta din aceasta saptamana, guvernul a aprobat majorarea gradului de deschidere a pietei energiei electrice, asta, desi mai aprobase o data acelasi act normativ, in sedinta din 29 iunie.
Nimeni nu a putut sa ne explice cum s-a ajuns in aceasta situatie, in care un act normativ care a intrat in vigoare la 1 iulie, a fost aprobat pe 28 iulie. Singura explicatie pe care am putut sa o obtinem a fost aceea ca, dupa prima aprobare, hotararea de guvern nu a fost publicata in Monitorul Oficial, rediscutarea actului normativ in sedinta de joia trecuta si -re-aprobarea- acesteia fiind o chestiune de -ordin tehnic-. In aceste conditii, e greu de inteles cum prevederile unei hotarari care nu a fost publicata in Monitorul Oficial au putut fi aplicate.
Printr-un comunicat de presa, datat 30 iunie 2005, Ministerul Economiei si Comertului a anuntat chiar ca -liberalizarea pietei de energie electrica din Romania este cu un pas inaintea calendarului de aderare-. In acelasi comunicat de presa se arata ca, potrivit hotararii aprobate pe 29 iunie, -de la 1 iulie 2005, toti consumatorii de energie electrica, cu exceptia celor casnici, sunt declarati consumatori eligibili. Gradul legal de deschidere a pietei de energie electrica devine, astfel, de 83,5%-.
Astfel, Romania a devenit, de la inceputul lunii iulie, -tara europeana cu una dintre cele mai liberalizate piete ale energiei electrice-, aplicand o hotarare care nu a fost publicata niciodata in Monitorul Oficial.