Home Actualitate Silviu Prigoană îi face plângere penală lui Andrei Chiliman pentru megaescrocheria Rompr

Silviu Prigoană îi face plângere penală lui Andrei Chiliman pentru megaescrocheria Rompr

DISTRIBUIŢI

Pe ultima sută de metri a mandatului său de primar al sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman a mai dat un tun și s-a mai ales cu o plângere penală, de data aceasta din partea omului de afaceri Silviu Prigoană. Anunțul survine după ce Primăria sectorului 1 a publicat, ieri, pe site-ul său, o știre conform căreia va încredința serviciile de salubritate ale sectorului 1, pentru 25 de ani (!!!), societății de casă a liberalilor, Romprest, care la licitația organizată acum câteva luni nu a prezentat o ofertă financiară la momentul deschiderii ofertelor și nu a întrunit condițiile de participare la competiția respectivă.
Prigoană reproșează faptul că licitația respectivă a fost aranjată de asemenea natură de către Andrei Chiliman, astfel încât să fie oferită cu dedicație Romprest. Mai mult, Prigoană îl acuză pe Chiliman că nu a descalificat trei din cele cinci societăți participante, inclusiv firma Romprest, pentru că la momentul prezentării la licitație nu întruneau nici măcar condițiile specificate în caietul de sarcini. Semnificativ este faptul că din comisia licitației de atribuire a contractului de salubrizare a sectorului 1 către Romprest au făcut parte doar consilieri liberali, în număr de șapte, coordonați de Ion Brad. Din acest motiv, Prigoană a precizat că "le voi face plângeri penale și consilierilor liberali care au acceptat această mânărie", a declarat Silviu Prigoană.

În urmă cu câteva luni, pe ultima sută de metri a mandatului său, Andrei Chiliman a pregătit cel mai mare tun din istoria sectorului 1 – atribuirea cu "dedicație" a salubrizării sectorului către compania Romprest, o afacere în valoare de peste 450 milioane euro (fără TVA) ce urma să fie derulată, contrar legii, pe o perioadă de 25 de ani. Amânată trei luni pentru a fi pregătită cu minuțiozitate, la respectiva licitație s-au pregătit cinci companii: Rosal, Rebu, Urban, Romprest și consorțiul SSB (care cuprindea și IRIDEX, și SUEZ). La momentul licitației, toți participanții, mai puțin compania Romprest, au reclamat faptul că anumite prevederi din caietul de sarcini nu respectau nici reglementările naționale privind atribuirea contractelor de achiziție (OUG 34/2006 si HG 925/2006) și nici cele privind acordarea contractelor de concesiune (OUG 34/2006 si HG 71/2007). Din acest motiv, participanții au susținut că, pentru a oferi cu dedicație megafacerea de salubrizare către Romprest, Andrei Chiliman amestecase dinadins legislația. Tot atunci, compania Rosal – patronată de Silviu Prigoană, a reclamat faptul că trei din cele cinci companii participante – este vorba despre Romprest, Rebu și SSB – trebuiau descalificate pentru că nu întruneau condițiile specificate în caietul de sarcini. Astfel, dosarul Rebu nu conținea nici o ofertă financiară, SSB avea scrisoarea de garanție expirată, iar firma protejată de Andrei Chiliman, Romprest, a omis să depună certificatele financiare ale punctelor sale de lucru și chiar oferta financiară. Mai mult, culmea deontologiei, cutia cu dosarul Romprest avea un marcaj clar de identificare a respectivei companii, un fel de "aici sunt câștigătorii", utilizat fără nerușinare. În plus, Prigoană a reproșat că din comisia de licitație, care cuprindea șapte persoane, au făcut parte doar consilieri liberali, coordonați de un anume Ion Brad. La momentul respectiv, deși toate reproșurile lui Prigoană au fost însușite chiar de către membrii comisiei de licitație numită de Andrei Chiliman, aceștia au decis acceptarea dosarelor celor cinci participanți "pe răspunderea lor", fapt ilegal.

Ilegalități de la cap la coadă

Conform anunțului de organizare a licitației, durata contractului a fost de 25 de ani, fapt ce contravine naturii contractului de prestări servicii, pentru care legislația de achiziții limitează această perioadă la 12 luni, cu posibilitate de prelungire cu cel mult încă 4 luni. Mai mult, în respectivul anunț se preciza ca sursă de finanțare bugetul local, deși din acesta poate fi plătit, potrivit Legii 101/2006, numai serviciul de salubrizare prestat în folosul întregii comunități, urmând ca ceilalți utilizatori să achite contravaloarea prestațiilor de care beneficiază individual, conform tarifelor din contractele încheiate direct cu operatorul său în baza unor taxe speciale stabilite și colectate de autoritatea locală. Numai că în anunțul licitației organizate de Chiliman reieșea că bugetul local al Sectorului 1 nu va suporta integral plata serviciilor de salubrizare, ci doar parțial. În plus, nu se preciza nici dacă valoarea contractului include și valorile aferente utilizatorilor casnici, agenților economici sau instituțiilor, mai ales că pentru ultimii inventarierea urma să se facă abia după încheierea contractului. Deși ilegalitățile menite a favoriza Romprest au fost evidente, pentru Chiliman nu au contat. Ca atare, el a tras din răsputeri toate ițele pentru ca firma respectivă să pună mâna pe contract. Așa se face că ieri, cu doar câteva zile înainte ca Andrei Chiliman să-și termine mandatul, Romprest a fost declarată câștigătoare "cu acte în regulă" pe site-ul Primăriei sectorului 1. Cu toate acestea, bătălia nu a fost finalizată, deoarece compania lui Silviu Prigoană, Rosal, va introduce o acțiune în instanță pentru anularea contractului oferit de Chiliman cu dedicație companiei Romprest.

Silviu Prigoană: "Mânăreală pe față"

Romprest a depus ulterior oferta financiară, după ce s-a deschis licitația. "Ei (n.r.- Romprest) au văzut ce prețuri au alții și tocmai după asta au depus și ei oferta financiară. Nu e normal… cum să fie normal așa ceva. La respetiva licitație cu cântec, Rosal-ul era singurul eligibil și cu Urban-ul. Noi am fost singurii eligibili, care am avut toul în regulă. Respectam cerințele. Dar a fost dat cu dedicație! Mânăreală pe față. Dar pentru acest lucru îi fac plângere lui Chiliman și tuturor membrilor comisiei care au atribuit contractul. Aceștia din urmă nu puteau să atribuie contractul. În cel mai bun caz puteau să anuleze licitația și să organizeze o alta, în care veneau oamenii cu oferte ca lumea. Dar ei s-au bazat pe tupeu și pe faptul că nu zice nimeni nimic. Și așa a ajuns contractul la Bușcă (n.r.- patronul Romprest și acționar al FC Dinamo) ceea ce este total ilegal (…) Îi fac plângere și lui Chiliman, și tuturor membrilor comisiei pentru că au favorizat Romprest. Din punct de vedere legal, doar Rosal-ul și Urban-ul erau eligili și, culmea, a câștigat o a treia. Companie pentru care s-a făcut licitația, de fapt. Eu nu o să renunț și o să mă constitui parte civilă și am să fac plângere, deoarece toți membrii comisiei erau consilieri PNL. Deci comisia nu era formată din oameni de specialitate.
Nu ai cum să faci o comisie numai din consilieri PN. Din comisie trebuia să facă parte experți de la salubritate, de la mediu, de la ecologizare etc. Au fost numai consilieri PNL. Aici e o încrengătură de fraude. Dar să mă păcălești pe față. Nu se poate așa ceva. Am încredere în justiția română și am să câștig până la urmă contactul. Dacă nu-l câștig în România, mă duc la Strasbourg", a declarat Silviu Prigoană.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.