Prețurile-record înregistrate în ultimele luni de barilul de petrol a scumpit carburanții în porturile europene, astfel că pescariii au cerut intervenția guvernelor și a Comisiei Europene. Comisarul de resort Joe Borg a arătat că singura soluție ca sectorul să nu intre în colaps o reprezintă restructurarea.
Tarifele la combustibilul utilizat de pescari au înregistrat o creștere de 240% comparativ cu nivelul din 2004. Pescarii cer ca statele lor să le acorde subvenții, iar Comisia Europeană să majoreze cotele de pescuit. Însă comisarul Borg spune că dacă aceste măsuri ar fi puse în practică, resursele marine, și așa limitate, ar fi puse în pericol, ceea ce i-ar afecta pe termen lung tot pe pescari. În opinia oficialului european, aceștia trebuie să-și adapteze flota la posibilitățile actuale, respectiv utilizarea sustenabilă a resurselor marine. "Sunt conștient de dificultățile acute cu care acest sector european se confruntă și am văzut cu ochii mei ce efecte au asupra pescarilor", a declarat comisarul Joe Borg. "Trebuie să acționăm acum să restructurăm sectorul. Sunt convins că există un viitor pentru pescuitul european, dar numai în condițiile în care statele membre, cei angrenați în sector și Comisia vor conlucra pentru a crea o flotă mai mică și mai eficientă din punct de vedere energetic, care să corespundă posibilităților actuale", a adăugat comisarul. Forul de Bruxelles nu are în vedere acordarea unor subvenții sau ajutoare de stat, dacă acestea nu vor fi direcționate strict către restructurare.
Comisia a adoptat o comunicare despre "îmbunătățirea situației economice din sectorul pescuitului", care a adus în atenția statelor membre măsuri pe care ar putea să le pună în aplicare, pentru a-i ajuta pe pescari să se adapteze prețurilor în creștere ale combustibililor. Conform documentului, statele membre au posibilitatea să acorde ajutoare de stat pe termen limitat, care să fie orientate către eficientizarea energetică a flotei.