Home Economic-Financiar John Perez se lauda ca va -invada- SUA cu noul ARO

John Perez se lauda ca va -invada- SUA cu noul ARO

DISTRIBUIŢI

Activitatea ARO Campulung pare a intra in ritm normal, daca e sa ne luam dupa ultimul eveniment organizat de omul de afaceri John Perez, proprietarul ARO, prin firma Cross Lander, care a lansat saptamana trecuta, langa Bucuresti, prima reprezentanta exclusiva Max Motors. Showroom-ul expune 15 masini ARO din modelele ARO 224, ARO 246, ARO 264, ARO 330, CL 244x (autospeciala cu motor Ford). AVAS are insa mari rezerve fata de promisiunile lui Jon Perez, iar la Campulung Muscel, cei care au fost dizponibilizati asteapta si acum banii promisi, drept salarii compensatorii, de noul proprietar.


Potrivit declaratiilor lui John Perez, in prezent, nu ar mai exista nici o problema in relatiile cu vanzatorul societatii – Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. -In prezent, nu mai avem probleme cu cei de la AVAS, suntem parteneri de afaceri-, a declarat Perez. Cu alte cuvinte, conturile s-ar fi incheiat, iar Aro ar fi scapat de sub monitorizarea AVAS privind indeplinirea angajamentelor financiare .

AVAS pastreaza rezerve mari

In realitate insa, AVAS nu a dat nici o concluzie finala fata de legalitatea si valabilitatea certificatelor de audit privind indeplinirea obligatiilor investitionale. -In ceea ce priveste SC ARO SA, societatea a depus la AVAS certificatele de audit privind indeplinirea obligatiilor investitionale, urmand ca institutia noastra sa finalizeze analiza legalitatii si valabilitatii acestora-, se arata in pozitia oficiala a Autoritatii. Prin urmare, AVAS nu pare sa confirme situatia roz pe care Perez a invocat-o cu ocazia inaugurarii magazinului de prezentare. -Prin atributiile pe care le are, AVAS a actionat permanent atat in cazul ARO, cat si in cazul altor societati comerciale din portofoliu, pentru mentinerea in functiune a acestora si pastrarea locurilor de munca-, se continua in comunicatul remis de AVAS. Impotriva acestei societati, a fost deschisa procedura reorganizarii judiciare. In cadrul acestei proceduri, judecatorul sindic a numit ca administrator judiciar la ARO S.A. pe S.C. Lichidari Info Consult SRL care, potrivit Legii 64/1995 a reorganizarii judiciare si a falimentului, este singurul competent sa decida cu privire la SC ARO SA.

Salariile compensatorii promise, inca incerte

Protestele la Aro nu au contenit nici macar in ultima vreme. La inceputul lunii iunie, membrii Asociatiei Salariatilor Disponibilizati – -Iunie 2003- de la ARO Campulung Muscel si cei ai Asociatiei -Salvati Muscelul- au avut o intalnire cu reprezentantii AVAS, motivul fiind neachitarea nici pana in prezent a platilor compensatorii de care trebuiau sa beneficieze in mod legal, in cuantum de doua pana la cinci salarii. Astfel, in conformitate cu prevederile Protocolului din data de 23 iunie 2004, incheiat intre Cross si ARO, pe de o parte, si Asociatia Salariatilor Disponibilizati – -Iunie 2003- pe de alta parte, societatea a beneficiat de o perioada de gratie de 18 pana la 24 de luni pentru realizarea platilor. Banii nu au fost achitati nici pana in prezent, si se pare ca nici nu exista sanse ca ei sa ajunga acolo unde trebuie.


Un contract incheiat cu ochii inchisi

Cross Lander a incheiat, in septembrie 2003, cu fosta Autoritate pentru Privatizare, un contract pentru preluarea producatorului auto. Cross s-a angajat sa achite 15,8 milioane dolari pentru pachetul de actiuni si investitii, plus alte 11,4 milioane dolari in contul datoriilor si creditelor comerciale ale uzinei. Compania trebuia sa achite, pana la 5 ianuarie 2005, ulterior termenul fiind preelungit pana la 3 iunie a.c., 3 milioane de euro reprezentand capital de lucru si sa faca dovada unor investitii de mediu in valoare de 600.000 de euro si a unor investitii tehnologice de 1,4 milioane de euro. In afara acestor obligatii, investitorul urma sa achite si contravaloarea de 2,7 milioane de euro a Fabricii de Scule si Matrite pe care a instrainat-o in mod ilegal. Situatia neagra de la ARO a avut la baza chiar contractul de vanzare-cumparare pe care chiar statul roman, prin intermediul APAPS, si-a pus parafa. La inceputul anului, fostul presedinte al AVAS, Mircea Ursache, declara ca americanii au folosit in avantajul propriu toate parghiile lasate de un contract incheiat cu ochii inchisi.

Perez si promisiunile lui desarte

Perez nu este un necunoscut pentru statul roman. Din declaratiile senatorului PNL Radu F. Feldman reiese ca -John Perez este un colaborator mai vechi al lui ARO Campulung, un colaborator care nu a reusit sa stearga amintirea unor promisiuni neonorate, a unor tentative de pivatizare la sume extrem de seducatoare, dar care nu au putut fi niciodata finalizate, tocmai din lipsa de capital-. In anii 1995-1996, acelasi investitor, John Perez, a semnat contracte cu peste 50 de dealeri americani pentru masini ARO, la pretul de 69.000 de dolari bucata, fara a livra vreo masina. In 1996, Perez a mai incercat o data sa devina proprietarul fabricii, moment in care a promis o investitie de 20 milioane de dolari pentru fabricarea a 20.000 de autoturisme pe an. Promisiunea nu s-a concretizat, iar pana in 2000, ARO a incetat orice colaborare cu Perez, pana in anul de -gratie- 2004.


SRI a avertizat cu privire la pericolul prejudicierii statului roman

In privatizarea ARO un rol important ar fi putut sa-l aiba si Serviciul Roman de Informatii, care la vremea respectiva a atentionat pe cei implicati in aceasta afacere. Feldman a citat in sedinta din 25 martie 2004 a Senatului: -Serviciul Roman de Informatii a informat beneficiarii abilitati in legatura cu premisele de prejudiciere, in perspectiva privatizarii ARO Campulung-. Lipsa de bonitate a cumparatorului a fost insa trecuta cu vederea, iar Cross Lander a intrat in posesia ARO.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.