Soacra lui Mircea Geoana, Margareta Costea, si Toma Beuran, tatal fostului ministru al sanatatii Mircea Beuran, au fost acuzati ieri de directorul Institutului National de Administratie, Bogdan Draghici, de fals in declaratii. Acesta a spus ca infractiunile ar fi fost comise pentru ca Margareta Costea sa obtina un certificat de ranit in revolutia din decembrie 1989.
Acuzele au fost trimise Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar apoi au fost prezentate intr-o conferinta de presa. Manifestarea s-a transformat repede intr-o galceava caragialiana din cauza ca numarul revolutionarilor era mai mare decat cel al ziaristilor. La un moment dat si-a facut aparitia la conferinta de presa si fratele Margaretei Costea, care a incercat din rasputeri sa infiereze organizatorii si sa sustina fara nici un fel de argument nevinovatia surorii sale.
Dosarul de revolutionar al soacrei presedintelui PSD este incomplet. Bogdan Draghici spune ca din el lipsesc declaratiile a trei martori, asa cum prevede legea. Aceasta nu este singura lacuna a dosarului prin care Margareta Costea a obtinut statutul de ranit in revolutie.
Adeverinta medicala falsa
Bogdan Draghici a prezentat in fata ziaristilor si a revolutionarilor veniti la conferinta de presa un bilet de trimitere catre Spitalul de Urgenta, prin care Margareta Costea si-a fundamentat dosarul de ranit in revolutie. Respectivul act poarta parafa medicului Anca Eugenia. Problema este ca respectivul medic spune acum ca pe 23 decembrie 1989 nu lucra la cabinetul medical specificat pe stampila. Totodata, ea mai spune si ca nu a eliberat niciodata acea adeverinta.
La mai bine de un an de la evenimentele care au dus la caderea comunismului, doctorul Toma Beuran (n.r. – tatal fostului ministru al sanatatii – Mircea Beuran) a intocmit un referat conform caruia Margareta Costea avea un hematom la genunchiul drept.
Problema este ca la 10 ani de la evenimentele din decembrie, medicul Sorin Oprescu a consultat-o pe soacra colegului sau de partid Mircea Geoana, iar afectiunea s-a mutat de la genunchiul drept la cel stang. In aceste conditii, Draghici pune sub semnul intrebarii dovezile stranse de Costea in favoarea statutului ei de participant la revolutia din decembrie 1989.
-Ion Caramitru, a carei declaratie de la dosar sustinea participarea Margaretei Costea la revolutie, nu-si mai sustine astazi declaratia si regreta ca a acordat cu atata usurinta un veritabil cec in alb-, a spus Bogdan Draghici.
Contrarevolutie in stil comunist
Dezvaluirile lui Bogdan Draghici nu au fost primite asa de bine de o parte a nenumaratelor asociatii si fundatii de revolutionari. Prezenti in numar mare la conferinta de presa in care urmau sa fie dezvaluite probele impotriva Margaretei Costea, revolutionarii au facut o atmosfera de sedinta UTC.
-Vrem sa stim de ce am murit la revolutie-, striga cate un batranel prin sala, in vreme ce alti colegi de-ai sai infierau actuala guvernare si impiedicau sa vorbeasca orice persoana care ar fi dorit sa aduca acuze Margaretei Costea.
Unii cu lanturi de aur la gat, altii cu cate o gentuta de la Congresul PSD in mana, revolutionarii aveau o singura tinta: oprirea dezvaluirilor despre Margareta Costea. Cand glasurile lor se stinsesera, iar ziaristii au inceput sa puna intrebari, in sala a aparut fratele acuzatei care din nou a oprit conferinta pentru a face o istorie a familiei sale si a explica faptul ca sora sa nu are cum sa fie vinovata.