Deputata PSD de Timiș Bianca Gavriliță, purtând anterior numele Qatawneh care a devenit celebră după ce a refuzat în urmă cu cinci ani să jure pe Biblie la învestire, motivând că este atee, declară în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților că stăpânește și scris și vorbit limba arabă la nivel avansat, mai bine și decât limba engleză. După ce presa a relatat cum 42 de refugiați au înființat o tabără ilegală lângă Timișoara, (vezi detalii în articolul Zeci de refugiați arabi și-au improvizat corturi la marginea Timișoarei, fără toalete, gătesc la foc deschis: ”Ingliș no, romania no” ) deputata PSD a reacționat:
”Situaţia de la Timişoara, cea a existenţei unei tabere ilegale de solicitanţi de azil, reflectată în ultimele zile de întreaga presă naţională, a scos la iveală o situaţie îngrijorătoare. Cei care solicită azil şi care în majoritatea lor provin din ţări precum Siria, Irak sau Afganistan preferă să stea în afara centrelor Inspectoratului General pentru Imigrări şi se expun unor riscuri majore. Iar aceste tabere improvizate, pe lângă faptul că reprezintă un focar de infecţie, pot crea un climat de nesiguranţă pentru cei care locuiesc în zonele învecinate. Trebuie precizat că în primele şase luni ale acestui an au fost identificate, potrivit statisticilor, aproximativ 2.000 de persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protecţie”, arată deputatul de Timiş Bianca Gavriliţă (PSD) într-un comunicat de presă transmis, marţi, de PSD Timiş.
”Din păcate, procedura de azil poate dura în România chiar şi un an, iar cea mai mare parte a timpului se pierde în instanţele de judecată şi asta pentru că nu există un complet de magistraţi specializaţi şi dedicaţi doar judecării acestor solicitări. Legislaţia actuală permite atacarea în contencios a soluţiei nefavorabile a Inspectoratului General pentru Imigrări la Judecătorie, iar mai apoi, în recurs la Tribunal, ajungându-se astfel la prelungirea termenului în care solicitanţii de azil pot rămâne pe teritoriul României. Încărcătura magistraţilor din cadrul secţiilor de contencios administrativ, în sarcina cărora cade judecarea acestor dosare, este foarte mare, iar termenele şedinţelor de judecată se stabilesc la intervale de săptămâni, chiar luni de zile”, explică Gavriliţă.
”Stabilirea unor completuri de magistraţi dedicaţi exclusiv soluţionării cererilor de azil ar putea conduce la reducerea termenelor şi stabilirea cu celeritate, dacă solicitantul de azil capătă sau nu statutul de refugiat ori, după caz, a protecţiei subsidiare sau este expulzat din România. România are nevoie de asemenea completuri de judecată specializate şi dedicate exclusiv judecării dosarelor de azil, iar acesta să fie înfiinţate atât la nivelul Judecătoriilor, cât şi a Tribunalelor de pe raza Curţilor de Apel din judeţele de frontieră sau cu risc de expunere la fenomenul migraţiei ilegale”, crede Bianca Gavriliță.
Media zilnică a cererilor de forme de protecție depuse în România ar fi de 11 persoane, adică 2,3 familii pe zi. De ce ar fi nevoie de zeci de completuri de judecată specializate ca să prelungim inutil termenele de judecată acordate justițiabililor români? Înțelegem că deputata PSD are interese familiale în zona arabă dar de votat au votat-o românii și pentru ei trebuie să facă legi.
Gavriliță este de profesie medic ginecolog și a condus Spitalul de Psihiatrie si pentru Măsuri de Siguranță, Jebel, județul Timiș.
Vezi AICI cum activiștii Cătălin Berenghi și Călin Marincuș discută cu un medic egiptean care are și cetățenie română și care se ocupă cu adusul refugiaților în România.