Home Social Vodafone admite că serviciile speciale umblă nestingherite în baza de conversații. Află...

Vodafone admite că serviciile speciale umblă nestingherite în baza de conversații. Află ce au spus despre România!

DISTRIBUIŢI

Vodafone a dezvăluit vineri existenţa unor conexiuni directe ale agenţiilor guvernamentale la reţelele grupului, care permit interceptarea conversaţiilor în unele dintre ţările în care operează, însă pentru România şi alte câteva state nu a putut prezenta informaţii fiind interzis de legislaţie. Conexiunile agenţiilor guvernamentale naţionale sunt utilizate la scară largă în multe dintre cele 29 de ţări care au avut pe parcursul anului trecut acces la reţeaua grupului, inclusiv în baza unor mandate, a afirmat grupul, într-un raport care rupe tăcerea asupra utilizării la scară tot mai largă de către autorităţi a interceptărilor reţelelor telefonice şi de transmisie de date pentru a spiona proprii cetăţeni, scrie publicaţia britanică The Guardian.

Agenţiile au instalat conexiuni directe la reţeaua Vodafone şi a altor operatori telecom, ceea ce le permite să asculte şi să înregistreze live conversaţii, iar în anumite cazuri să localizeze persoanele. În România, Albania, Egipt, Ungaria, India, Malta, Qatar, Africa de Sud şi Turcia este interzisă dezvăluirea oricăror informaţii legate de interceptarea convorbirilor telefonice şi mesajelor, inclusiv dacă astfel de capabilităţi există. „Este înfiorător ca guvernele să poată accesa convorbirile telefonice cu simpla apăsare a unui buton”, a declarat directorul organizaţiei Liberty, Shami Chakrabarti, citat de cotidianul britanic. În circa şase din ţările în care Vodafone operează, legea obligă operatorii telecom să instaleze conexiuni directe de acces sau să permită autorităţilor să facă acest lucru. Grupul nu a nominalizat statele, întrucât unele dintre acestea ar putea răspunde prin contramăsuri incluzând arestarea unor angajaţi.

Sistemele directe de acces nu necesită mandate, iar companiile nu au informaţii despre identitatea sau numărul clienţilor vizaţi. Supravegherea în masă poate avea loc pe orice reţea, fără ca autorităţile să fie nevoite să se justifice companiilor. „Acestea sunt scenariile de coşmar pe care le imaginam. Nu aş fi crezut niciodată că operatorii telecom sunt complici în asemenea măsură. Este un pas curajos al Vodafone şi sperăm ca şi alte companii să prindă mai mult curaj în privinţa dezvăluirilor, dar ceea ce avem nevoie este să fim noi mai curajoşi şi să luptăm împotriva cererilor ilegale şi chiar a legilor”, a declarat Gus Hosein, director al organizaţuei Privacy International, care a dat în judecată guvernul britanic pentru interceptări în masă. Şeful diviziei Vodafone pentru informaţii cu caracter personal, Stephen Deadman, a admis existenţa conexiunilor directe folosite de autorităţi pentru interceptări.

„Facem un apel pentru a pune capăt accesului direct ca modalitate pentru autorităţi de a obţine date despre comunicaţiile populaţiei. Fără un mandat, nu există vizibilitate din exterior. Dacă primim o cerere, putem să încercăm să ne opunem. Faptul că autorităţile trebuie să emită o hârtie reprezintă o limită importantă asupra modului cum este folosită această putere”, a spus el. Grupul britanic a făcut apel ca toate conexiunile care oferă acces direct să fie oprite, iar legile care le permit să fie anulate.

Toate ţările ar trebui să publice date despre numărul de mandate emise, potrivit Vodafone. Acestea sunt de două tipuri – cele pentru conţinutul convorbirilor şi mesajelor, precum şi cele pentru metadate (date care descriu alte date – n.r.), care pot acoperi locaţia utilizatorului unui dispozitiv, timpul şi data comunicaţiei, precum şi persoanele cu care a comunicat. Cotidianul The Guardian a realizat un tabel în care a inclus la categoria metadate şi mandatele pentru informaţii precum nume şi adrese. Informaţiile sunt pentru 2013 sau pentru cel mai recent an şi includ date atât din raportul Vodafone, cât şi disponibile de la autorităţile naţionale. Un singur mandat poate viza, însă, sute de persoane şi dispozitive, în timp ce o singură persoană poate fi ţinta mai multor mandate.

Potrivit The Guardian, Malta este una dintre cele mai spionate ţări din Europa. Vodafone a procesat 3.773 de cereri pentru metadate la o populaţie de numai 420.000 de oameni. În Italia, unde activităţile mafiei necesită un nivel mai ridicat de supraveghere, grupul britanic a primit 606.000 de cereri pentru metadate, mai mult decât în oricare altă ţară. Spania, unde autorităţile au avut de luptat cu atacuri ale teroriştilor islamişti şi basci, Vodafone a primit peste 24.000 de mandate pentru conţinut.

 

Agenţiile din Cehia au transmis aproape 8.000 de cereri pentru conţinut. După Italia, Cehia este ţara cu cea mai ridicată accesare de metadate, vizate de 196.000 de mandate în cel mai recent an pentru care au fost publicate cifre. Tanzania, una dintre puţinele ţări africane în care activează Vodafone, a emis 99.000 de mandate pentru metadate. Tabelul întocmit de cotidianul britanic notează la România: „Este ilegală dezvăluirea oricărui aspect despre modul în care se efectuează interceptările”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.