Home Actualitate Scandalul pasapoartelor ingroapa guvernul in gafe

Scandalul pasapoartelor ingroapa guvernul in gafe

DISTRIBUIŢI

Guvernul de la Bucuresti se balbaie in privinta legilor privind regimul liberei circulatii a romanilor in strainatate. Din noianul de legi, ordonante de urgenta si ordine ale Ministerului de Interne, cetateanul de rand nu mai intelege nimic, cu atat mai putin conditiile in care poate calatori in Europa. In momentul de fata, se aplica OUG 144/2001, adoptata de Legea 177/2002 si OUG 65/1997, privind regimul pasapoartelor, a carei modificare a determinat haosul de la frontierele Romaniei. Mult zgomot pentru nimic, am putea spune, deoarece toate aceste acte normative sunt valabile pentru numai sase luni, intrucat urmeaza sa fie abrogate o data cu intrarea in vigoare la finele lunii ianuarie 2006 a Legii 248/2005. Acest nou act normativ nu va mai permite ridicarea sau suspendarea pasapoartelor romanilor care raman in strainatate mai mult de 90 de zile, ba, mai mult, va incrimina ca infractiune ingradirea libertatii de circulatie.

Inconsecventa Cabinetului Tariceanu este notorie, motiv pentru care autoritatile romane au anuntat ieri ca se gandesc deja sa renunte la procedura ridicarii pasapoartelor romanilor care au stat mai mult de 90 de zile in spatiul Schengen, urmand ca informatiile lor sa fie inscrise intr-o baza de date si analizate ulterior de autoritatile locale.

Birocratia si legislatia stufoasa ii blocheaza pe romani la frontiere

Afaceristii au reusit sa ii convinga pe membrii executivului sa nu le mai ceara documente de la partenerii straini la iesirea din tara. In acelasi timp, Ministerul Administratiei si Internelor analizeaza posibilitatea schimbarii modalitatii de aplicarea a suspendarii dreptului de folosire a pasaportului.

Se schimba schimbarea

Noul sistem avut in vedere presupune introducerea cetatenilor care au depasit termenul de sedere in strainatate intr-o baza de date, fara retinerea documentului de calatorie, urmand a li se interzice iesirea din tara pana la reglementarea situatiei legale prin prezentarea documentelor justificative la serviciile teritoriale de pasapoarte, conform unui comunicat al MAI.

Masura este necesara pentru -fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei si crearea posibilitatii ca cetatenii care detin documente justificative sa poata reintra in drepturi cat mai rapid-, se arata in comunicatul MAI.

Afaceristii au scapat mai usor

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania s-au dus la guvern pentru a cere eliminarea prevederilor care limitau deplasarea patronilor romani in spatiul Schengen. Conform noilor prevederi acestia ar fi trebuit sa prezinte la granita invitatii de la partenerii straini pentru a putea parasi tara.

Dupa mai multe discutii cu oficiali ai executivului, afaceristii au reusit sa ii convinga pe acestia sa schimbe legea. Astfel, pentru iesirea din tara va fi nevoie doar de prezentarea unei adeverinte de la Registrul Comertului, care sa ateste calitatea de actionar la o firma.

Modificare pentru numai sase luni

Ordonanta de urgenta a guvernului, care a pus pe jar Romania, urmeaza sa fie abrogata peste numai sase luni. Actul normativ care a permis retinerea pasapoartelor a mii de romani va inceta sa mai existe o data cu intrarea in vigoare, la 29 ianuarie 2006, a Legii 248/2005. Aceasta va reglementa atat libera circulatie, cat si regimul pasapoartelor, aspecte stipulate pana in prezent in legi diferite.

De anul viitor, actele de identitate folosite in strainatate nu mai pot fi retinute decat pentru infractori sau returnati, noua lege nestabilind nimic pentru cei care depasesc termenul de sedere in spatiul Schengen. Pana la intrarea in vigoare a noii reglementari este nevoie de norme metodologice, asa ca este posibil ca anumite aspecte sa fie schimbate din nou.

Romanii din strainatate sunt disperati

Dupa ce in doua-trei zile a retinut 4.000 de pasapoarte, Politia de Frontiera a ramas fara clienti. Mai multi romani care au depasit termenul legal de sedere in strainatate au renuntat sa mai intre in tara. Unii dintre ei asteapta sa se clarifice situatia, in vreme ce altii doresc sa faca rost de acte care sa le motiveze sederea peste granita.

In acelasi timp, exista si persoane care pentru a intra totusi in tara se avanta pe -fasia verde-. Politistii bihoreni au retinut deja cinci cetateni romani care doreau sa intre ilegal in tara.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.