Home Economic-Financiar Propunerea privind „Split TVA” a profesorului de sport ajuns ministru stârnește protestele...

Propunerea privind „Split TVA” a profesorului de sport ajuns ministru stârnește protestele specialiștilor

DISTRIBUIŢI

Ministrul IMM-urilor, Ilan Laufer, profesor de sport la bază l-a convins pe premierul Tudose că salvarea încasării TVA vine dintr-o invenție numită split TVA ce reprezintă introducerea obligației de a avea un cont separat pentru TVAîn care se va încasa TVA-ul și din care se va plăti TVA-ul, diferența plătindu-se doar la buget.

Coaliția pentru Dezvoltarea României, inițiativă care reunește marile asociații de afaceri din România, avertizează Guvernul Tudose asupra efectelor măsurii și cere consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui „studiu de impact profund”.

„Propunerea legislativă de introducere a sistemului privind plată defalcată a TVA va genera dificultăți de cash-flow majore pentru contribuabilii onești și blocaje operaționale semnificative pentru toate părțile implicate — trezorerie, instituții de credit și ANAF — și a solicitat consultarea prealabilă a Comisiei Europene și efectuarea unui studiu de impact profund cu privire la costurile și beneficiile aferente tuturor părților implicate”, transmite CDR, printr-un comunicat de presă.

Coaliția mai arată că susține „fără echivoc” lupta împotriva evaziunii fiscale „dar în măsură proporțională și fără a genera povară administrativă suplimentară”.

Și Partidul Uniunea Salvați România avertizează că prevederile Ordonanței Guvernului prin care se introduce obligația de plată defalcată a TVA vor duce la un blocaj total în economie.

„Banii contribuabililor din TVA vor fi blocați într-un cont separat care nu vor putea fi folosiți decât cu aprobarea ANAF. Astfel, există riscul apariției unor situații de abuz în care funcționarii fiscului, intenționat sau nu, vor întârzia să aprobe folosirea unor sume care de fapt și de drept sunt ale agenților economici. Totodată, sancțiunea pentru plata greșită a TVA, de 50% din sumă, este disproporționată în raport cu abaterea făcută de comerciant.

‘Contul de TVA va fi o birocrație în plus care va îngreuna și mai tare mediul de afaceri din România. și asta pentru că la noi, evaziunea fiscală se combate prin a-i trata pe toți ca pe niște infractori și, mai ales, începând cu cei mici’, declară deputatul USR, Claudiu Năsui, membru în Comisia de buget — finanțe din Camera Deputaților.

În prezent, un astfel de sistem de plată a TVA într-un cont separat, obligatoriu pentru toate societățile comerciale, nu mai funcționează în nicio altă țară din Europa. Doar în Italia a fost experimentată o astfel de soluție, obligatorie însă numai în cazul entităților publice.

‘În Italia experimentul a arătat că gestiunea fluxurilor de cash s-a înrăutățit pentru aceste companii iar costurile comisioanelor cu tranzacțiile bancare au crescut, ceea ce era de așteptat, pentru că se dublează numărul de tranzacții’, susține deputatul Claudiu Năsui.

Într-un alt exemplu, în Polonia, implementarea unui mecanism opțional de plată diferențiată pentru TVA este în pregătire de trei ani de zile și urmează să intre în vigoare de la începutul anului viitor.

Spre deosebire, în România, ministerul Finanțelor dorește să introducă mecanismul de plată diferențiată a TVA în cel mult o lună, opțional de la 1 septembrie și obligatoriu de la 1 octombrie, fără evaluări de impact și fără o dezbatere publică cu mediul de afaceri.

USR atrage atenția încă o dată că guvernarea PSD — ALDE, din disperarea de a crește veniturile statului pentru a putea pune în practică promisiunile electorale populiste, aruncă toată această responsabilitate în sarcina mediului de afaceri și a contribuabililor onești care sunt tratați ca potențiali infractori.”

 

Consultantul fiscal Horațiu Hagiu enumeră, pe contul său de Facebook, zece absurdități constatate în proiectul de ordonanță al Ministerului de Finanțe, sub titlul „Dezastru în proiectul de ordonanță privind plata defalcată a TVA!”:

„1. Neplătitorii de TVA nu sunt obligați să vireze TVA -ul în contul distinct al beneficiarului, dar acesta din urmă are obligația să transfere în maxim 3 zile suma aferentă.

2. Același lucru pentru încasările cu substitute de numerar (carduri de debit, credit, tichete masă etc). Costul logistic este imens pentru majoritatea înteprinderilor din România care nu operează bancar în fiecare zi, iar contravenția este imensă.

3. Tot în termen de 3 zile lucrătoare, persoanele impozabile trebuie să depună numerar suma rezultată din DIFERENȚA dintre încasările și plățile cu numerar. Contribuabilul este astfel obligat să țină evidența TVA în timp real. Mă întreb ce se întâmplă cu deconturile de deplasare, cine își poate permite să angajeze personal de specialitate pentru așa ceva? Sunt societăți economice care operează zilnic tranzacții cu numerar, cu cote diferite și care trebuie să calculeze zilnic TVA încasată și plătită pe care trebuie să o vireze în contul special a doua zi.

4. Costurile cu evidența contabilă a conturilor de trezorerie se vor dubla efectiv. Practic, se va opera un extras de cont de două ori mai lung.

5. De asemenea și costurile bancare, contul de TVA nefiind exceptat de la comisioanele de transfer și operare. Pentru o sumă platită, banca va percepe acum un comision dublu.

6. Retragerea sau transferul sumei din contul de TVA nu se va putea face decât în urma controlului fiscal! Se va tripla numărul inspectorilor? Se va face controlul în procedură de urgență? Un control poate dura liniștit și 6 luni de zile, timp în care banii vor fi blocați!

7. Ce ne facem cu sumele inițiale dacă avem mai întâi plăți și apoi încasări?

8. Contravențiile pot ajunge până la 50% din suma datorată către furnizorii de bunuri sau servicii. Putem folosi cuvinte dure, pare un jaf instituționalizat, deoarece marja de eroare umană este foarte mare.

9. Deschiderea automată a unui cont de trezorerie pentru toate persoanele impozabile din România? (…)

10. Este de neînțeles cum Guvernul publică o lege radicală fără a testa un program pilot în această privință, pentru a cuantifica rezultatele, dezastruoase din punctul meu de vedere”.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.