Aniversare UNESCO
Calendarul aniversărilor UNESCO aduce în prim-planul atenției noastre împlinirea a o sută de ani de la nașterea acad. Șerban Țițeica, fizician de valoare mondială, membru al Academiei Române din 1955, vicepreședinte al acestei instituții între 1963 și 1985, deținând și interimatul de președinte în 1975-1976. În cadrul sesiunii științifice desfășurată la Academia Română, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei, a subliniat, în deschidere, că "Șerban Țițeica este unanim recunoscut ca fondator al școlii românești de fizică teoretică". Fiu al marelui matematician Gheorghe Țițeica, Șerban Țițeica a absolvit Colegiul Național "Mihai Viteazul" din București și, în 1930, a luat licența în științe fizico-chimice și matematică la Universitatea din București. A făcut studii strălucite în Germania, la Leipzig, unde, în 1936, și-a susținut teza de doctorat cu tema "Asupra comportării rezistenței electrice a metalelor în câmpuri magnetice", avându-l ca îndrumător pe Werner Heisenberg, laureat al Premiului Nobel, cu calificativul "excelent". Întors în țară, a fost, între 1941-1948, profesor de fizică teoretică la Universitatea din Iași și, apoi, până în 1973, profesor la Universitatea din București, unde a predat cursuri de mecanică teoretică, termodinamică, fizică statistică, electrodinamică, mecanică cuantică, teoria nucleului și a particulelor elementare. A lucrat, între 1949-1974, la Institutul de Fizică al Academiei Române, mai întâi ca șef de secție și ulterior ca director adjunct științific. Din 1954 a fost membru al Consiliului Științific al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare de la Dubna, fiind, între 1962-1964, director adjunct al Institutului. Contribuțiile sale strălucite au fost recunoscute și prin alegerea ca membru al Academiei de Științe din Moscova și al Academiei Saxone din Leipzig. Preocupările științifice au fost armonios completate cu cele de cultură, distinsul fizician fiind și absolventul secției de pian a Conservatorului din București. Înscrierea lui Șerban Țițeica între aniversările UNESCO, aprecia conf. Univ. Sergiu Nistor, "Un gest de cuvenită și înaltă recunoaștere a contribuției culturii și științei românești la civilizația universală, pentru care a fost și va rămâne o valoare de excepție".
Despre valoarea de excepție a vieții și activității științifice ale acad. Șerban Țițeica au vorbit acad. Mihai Gavrilă, prof. Mihai Bălănescu, prof. Tudor Marian, prof. Viorel Sergiescu, acad. Radu Voinea, prof. Sorin Ciulli, prof. Oliviu Gherman. prof. Viorica Florescu, prof. Mircea Iosifescu și prof. Dorel Bucurescu. Au fost prezentate pe larg contribuțiile științifice cu actualitatea și perspectivele încă deschise, au fost evocate cu emoție și admirație momente petrecute împreună, rămase încă neșterse și dătătoare de încredere. E impresionat că, după atâția și atâția ani, foștii studenți îl venerează ca un om născut pentru știință, un model, un reper, un criteriu de profesionalism, o generozitate unică, iar exigența sa proverbială s-a dovedit, prin ani, stimulatoare a gândirii științifice, formatoare de competențe și personalități, pentru care "moștenirea lui este o responsabilitate".
Într-adevăr, spiritul lui Șerban Țițeica este viu și trăiește în istoria fizicii, în tot ce a lăsat în inimile și mințile celor care au avut privilegiul să-l cunoască. Și poate, cum spunea acad. Radu Voinea, a fost și în aula Academiei Române, unde, odinioară, a susținut numeroase comunicări științifice. …"A bătut la ușă primele acorduri din simfonia a V-a de Beethoven și, văzând aula plină, a spus: Am venit… și mă bucur că nu m-ați uitat."