Home Cultură Institutul de istorie a religiilor

Institutul de istorie a religiilor

DISTRIBUIŢI

Eveniment

În ziua de 9 iunie, în temeiul Hotărârii de Guvern nr. 32, din 9 ianuarie 2008, a fost inaugurat Institutul de Istorie a Religiilor, a cărui activitate se va desfășura în cadrul Secției de Științe istorice a Academiei Române. Inițiativa înființării unui asemenea institut, cum afirma acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a venit din partea unui grup de tineri entuziaști, cu reputație în acest domeniu. Deocamdată, sursele de finanțare sunt modeste, însă ele pot fi completate prin participarea la diferite concursuri de granturi, de proiecte internaționale sau sponsorizări. În Institut se va desfășura o activitate de cercetare a tuturor religiilor și a rolului lor în istoria societății umane. Președintele Academiei Române a propus ca între preocupări să fie inclusă și relația dintre știință și religie.
Directorul interimar al Institutului, prof. univ. Andrei Pleșu, a relatat odiseea Institutului, începută la Congresul european de istorie a religiilor din 2006, când s-a schițat proiectul pentru înființarea unui Institut de istorie a religiilor în subordinea Academiei Române. Prin înființarea acestui Institut, Academia Română își confirmă vocația și își amplifică misiunea, continuând o tradiție ilustrată de B. P. Hașdeu, Moses Gaster, Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Sergiu Al George, Arion Roșu. Institutul va promova studiul academic și umanist, non-confesional, al istoriei religiilor, se va angaja în proiecte de cercetare prioritare în orizontul excelenței academice, devenind un partener de dialog respectat și eficient în domeniul acestei  discipline. În acest sens, în colaborare cu numeroși savanți români și străini, au fost definite direcțiile de cercetare: istoria comparată a monoteismelor (creștinism, iudaism și islamism), istoria religiilor indiene și iraniene și relația dintre religie și modernitate. Proiectul științific al Institutului cuprinde și publicații de specialitate, certitudinea valorii lor fiind întemeiată pe existența a trei periodice – "Archaeus" (fondată în 1997), "Studia Asiatica" (2000) și "Chora" (2003). Între proiecte mai menționăm: un dicționar al personalităților românești care s-au afirmat în istoria religiilor, lucrări de sinteză, ediții de text și organizarea unor conferințe lunare pe teme ale istoriei religiilor.
Pentru acad. Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române, înființarea acestui institut este o aventură intelectuală și o speranță pentru știința și cultura românească. Ca instituție va prelua și duce mai departe tradițiile existente ca într-un tezaur, care "va dăinui și rodi pentru noi cei de azi și cei de mâne". Cât despre direcțiile de cercetare, acad. Dan Berindei a apreciat cu deosebire religia și modernitatea ca un domeniu al viitorului.
Tonul discuțiilor care au urmat a fost unul al speranței, poate și pentru că echipa de cercetători este foarte tânără, competentă, entuziastă și hotărâtă să-și afirme excelența și tradiționala urare: Vivat, crescat, floreat!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.