Consiliul Superior al Magistraturii a avizat ieri favorabil propunerea ministrului justitiei, Monica Macovei, pentru sefia PNA. Desemnarea magistratului Daniel Morar a fost votata cu unanimitate de membrii CSM. Imediat dupa aflarea rezultatului, seful desemnat al PNA a declarat ca vrea sa faca o evaluare a institutiei si a lasat sa se inteleaga faptul ca procurorii pasivi vor fi inlaturati. Acuzat in ultima vreme de arestarea ilegala a liderului PD Bistrita, Liviu Ciupe, Morar a prezentat presei fragmente din interceptarile telefonice care au stat la baza arestarii acestuia.
Desi ordinea de zi era alta, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis sa inceapa sedinta de ieri cu audierea procurorului Marius Morar, propus de ministrul justitiei sa preia conducerea PNA. Strategia a avut drept scop atat urgentarea votului, dar a urmarit si discutarea spre seara a regulamentelor de concurs pentru promovare si ocupare a functiilor de conducere, care contin prevederi ce blocheaza reforma in justitei.
Sustinut de fostul coleg de camera
Seful desemnat al PNA a fost sustinut la sedinta CSM atat de cea care l-a propus, ministrul justitiei – Monica Macovei, cat si de seful Ministerului Public, Ilie Botos. Trebuie precizat ca Morar a fost coleg de camera in timpul studentiei cu procurorul sef al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Botos a avut cuvinte de apreciere pentru fostul sau coleg. -Este unul dintre procurorii foarte buni, am lucrat impreuna la un caz concret de coruptie, a stiut de fiecare data sa isi coordoneze echipa cu care a lucrat-, a spus seful Parchetului General.
La randul ei, Monica Macovei a spus ca Morar este -un om hotarat, care va aduce lumina si logica in activitatea Parchetului-. Singura care si-a manifestat nemultumirea cu privire la desemnarea lui Morar a fost presedinta Asociatiei magistratilor din Romania, Viorica Costiniu. Ea a spus ca numirea este politica, pentru ca Morar nu a concurat cu cineva pentru aceasta functie.
Procuror cu rezultate
Daniel Morar este un procuror tanar, care s-a evidentiat prin cateva dosare grele, cele mai cunoscute fiind cele in care a instrumentat cazul fostului deputat PSD, Gabriel Bivolaru, cel al prim-vicepresedintelui Bancii Dacia Felix, Mircea Hosu, sau al judecatorului Viorel Burzo.
Unul dintre dosarele controversate ale lui Morar este cel in care vicepresedintele filialei PD din Bistrita Nasaud, Liviu Ciupe, a fost arestat. Acuzat de delapidare, acesta a fost achitat mai tarziu si cere despagubiri pentru perioada in care a stat arestat. In apararea sa, Morar a prezentat stenograme ale unei convorbiri telefonice care il incrimineaza pe Ciupe. Respectivele documente nu au fost luate in considerare de judecatori, deoarece inregistrarea avusese loc in baza unui mandat pentru -apararea sigurantei nationale-.
La audieri, seful desemnat al PNA a spus ca procurorii acestei institutii trebuie sa fie mai maturi si mai bine pregatiti decat restul anchetatorilor. Avizul dat de CSM pentru numirea lui Morar este consultativ, numirea urmand a fi facuta prin decret de presedintele Traian Basescu.
Regulamentele de concurs, votate pe sub mana
Desi se aflau primele pe ordinea de zi a sedintei CSM, regulamentele pentru promovarea magistratilor si ocuparea functiilor de conducere au fost amanate pana dupa audierea lui Daniel Morar. Strategia celor care au condus sedinta se baza pe faptul ca, spre finalul zilei, ministrul Monica Macovei, un posibil contestatar al regulamentelor, va fi nevoita sa plece de la lucrari din cauza programului incarcat.
La inchiderea editiei, sedinta plenului Consiliului Superior al Magistraturii nu se terminase. Modelele de regulament intocmite de functionarii CSM contineau prevederi cotrare cu reforma justitiei. Cel mai deranjant este articolul care ii obliga pe magistrati sa obtina avizul conducerii in cazul in care doresc sa promoveze sau sa ocupe o functie de conducere.
Stenograma care a dus la arestatrea lui Ciupe
Daniel Morar a prezentat ieri stenograma convorbirilor telefonice in baza carora Liviu Ciupe a fost retinut.
In actul de constatare, incheiat pe 26.01.1999 in Cluj-Napoca, se mentioneaza ca: -Lt. colonel, ofiter anume desemnat din cadrul Serviciului Roman de Informatii, azi data de mai sus in executarea mandatului nr. 00536 din 15.06.1998, emis de Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie, prin care s-a autorizat interceptarea comunicatiilor telefonice ale numitului CSILLAG STEFAN, director la SC ANTREPRIZA REPARATII LUCRARI SA Cluj-Napoca, am constatat urmatoarele:
In data de 03.09.1998, orele 12.53, numitul CSILLAG STEFAN l-a sunat pe directorul CIUPE, ocazie cu care au stabilit in ce mod vor justifica cele 275 tone de mixtura asfaltica turnate la CODRISOR.
Cei doi au cazut de acord ca CSILLAG sa intocmeasca o situatie de lucrari fictive pe lucrari de intretinere si sa o semneze seful Sectiei Drumuri Nationale Bistrita, SLAVITA.
C.S.: Sa traiti, dl. director!
C.L.: Sa traiti, dl. CSILLAG!
C.S.: Mai traiti?
C.L.: D-le, incerc.
C.S.: D-le director, o intrebare scurta: deci, chestia aia cu CODRISOR, au fost 275 de tone.
C.L.: Aoleu!
C.S.: Cum o omoram?
C.L.: O omoram pe lucrari.
C.S.: Nu, nu, ma gandesc la alta varianta. Nu sunteti de acord pe o intretinere si semneaza numai seful de sectie? Sau nu vreti sa-l implicati?
C.L.: Bagati-l pe SLAVITA.
C.S.: Ii bag exact cu preturile ce avem noi negociat pentru Viisoara, deci nici cu un leu mai mult si sa fac o situatie pe covoras, o sa-i zic eu cumva.
C.L.: Da, bine!
C.S.: Deci, vorbiti dvs. cu SLAVITA?
C.L.: Da!
C.S.: Atunci omul meu merge direct la SLAVITA, nu intreaba pe nimeni nimic.
C.L.: Da, d-le! Acuma il chem si vorbesc.