Home Politic Liberalii se simt din nou atacati de Traian Basescu

Liberalii se simt din nou atacati de Traian Basescu

DISTRIBUIŢI

Razboiul dintre Traian Basescu si liberali continua, desi seful statului s-a ferit sa invoce numele premierului Calin Popescu Tariceanu in ultima sa interventie. Cu toate acestea, liberalii constata ca presedintele nu a fost deloc impartial, atacand doar acele ministere care sunt controlate de PNL si PC.

Justificate sau nu, criticile formulate de Traian Basescu la adresa guvernului sunt interpretate in acelasi registru al conflictului dintre palate si sunt in masura sa inflameze si mai mult relatia dintre seful statului si liberalii care inca il sprijina pe premierul Calin Popescu Tariceanu. Desi nu se stie cand va avea loc consultarea dintre presedinte si liderii coalitiei, membrii Biroului Permanent Central al PNL vor incepe -pregatirile- pentru aceasta intalnire, fiind asteptat ca toate criticile lansate de Basescu sa fie analizate si in cadrul Consiliului de Coordonare al coalitiei de saptamana viitoare.

-Sa discutam cu cartile pe masa-

Interventia prin care Traian Basescu acuza cabinetul Tariceanu de practici similare celor utilizate de pesedisti, precum promovarea unor masuri in favoarea clientelei politice, nu a starnit nici un fel de reactie din partea principalului vizat, Calin Popescu Tariceanu. Premierul nu s-a mai simtit dator sa comenteze acuzatiile Cotrocenilor si nici sprijinul conditionat pe care l-a primit. In schimb, exista voci in conducerea liberala care spun ca Basescu si-a activat din nou artileria grea, tinta fiind partidul lor si conservatorii care tocmai au semnat intelegerea politica prin care s-ar pregati debarcarea lui Nastase si a lui Vacaroiu. -Ma intreb daca este intamplator faptul ca Traian Basescu a criticat doar acele domenii de activitate si ministere care revin PNL si PC?-, a comentat vicepresedintele liberal Puiu Hasotti. In aceeasi nota retorica, Hasotti se intreaba de ce seful statului i-a menajat complet pe guvernantii PD si nu a suflat o vorba despre prestatia ministrului democrat al integrarii, Ene Dinga, sau despre ministrii mediului si transporturilor, Sulfina Barbu si Gheorghe Dobre. El a mai spus ca se asteapta ca, atunci cand vor avea loc, discutiile de la Cotroceni sa se poarte -cu cartile pe masa- fiindca este necesara clarificarea mai multor -chestiuni strict politice-, nu doar a aspectelor legate de actul guvernarii si semnalate de Traian Basescu. Pe de alta parte, liberalii admit ca unele din criticile privind sanatatea, privatizarea energiei electrice, coruptia din vami si traficul de influenta sunt justificate si trebuie analizate. Ministrul liberal al sanatatii, Mircea Cinteza, aflat oricum pe lista remanierilor, recunoaste ca problemele punctate de Basescu sunt cat se poate de reale, in timp ce vicele liberal Teodor Melescanu, mult mai diplomat decat Hasotti, pune conflictul dintre palate pe seama unor -deficiente de comunicare-.

Marko Bela: Guvernul nu trebuie subordonat vointei lui Basescu

Cu toate ca s-a ferit sa critice transant pozitia sefului statului, liderul UDMR, Marko Bela, spune ca nu poate fi de acord ca executivul sa fie subordonat, intr-un fel sau altul, vointei lui Basescu, invocand faptul ca presedintia si guvernul sunt doua institutii separate, iar Palatul Victoria se subordoneaza doar parlamentului. Marko Bela il acuza pe Basescu ca a iesit in lumina reflectoarelor, desi ar fi fost normal ca problemele respective sa fie discutate mai intai cu premierul si cu liderii coalitiei. In acelasi timp, presedintele UDMR considera ca mult mai grave decat criticile lui Basescu sunt neintelegerile din cadrul coalitiei. La doar o zi de la semnarea acordului coalitiei, Marko Bela se declara ingrijorat de incapacitatea celor patru partide componente de a face compromisuri si avertizeaza asupra riscului reeditarii experientei cederiste. Marko Bela a sugerat ca mare parte din aceste neintelegeri sunt cauzate de o anumita formatiune politica din cadrul coalitiei care vrea cu orice pret sa isi impuna punctul de vedere. -Trebuie sa intelegem ca intr-o coalitie nu se functioneaza ca intr-un singur partid. (…) Trebuie sa ai empatia necesara pentru a intelege dezideratele celuilalt-, a declarat seful Uniunii. Marko Bela a refuzat sa precizeze care este formatiunea din interiorul actualei coalitii care insista sa-si impuna ideile in proportie de suta la suta, insa este lesne de inteles ca aluzia ii vizeaza pe democrati.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.