Agricultura este un domeniu de mare perspectiva al economiei romanesti, fapt certificat, de altfel, si de numeroasele studii realizate de organismele internationale, care au vazut in acest sector un adevarat motor de crestere economica. A lipsit insa interesul din partea autoritatile de a se focaliza pe acest sector de activitate. Mai nou insa, Ministerul Agriculturii a initiat o serie de acte normative privind finantarea activitatilor agricole, printre care se numara si Legea 231/ 2005, referitoare la stimularea investitiilor in sector.
In acest sens, guvernul a aprobat saptamana trecuta normele privind gestionarea Fondului pentru creditarea investitiilor in agricultura si in sectoarele de procesare, depozitare, conservare si valorificare a produselor, precum si in alte sectoare cu activitati specific agricole. Fondul va fi pus la dispozitia bancilor comerciale si a institutiilor financiare de catre Ministerul Agriculturii, pe baza de licitatie.
Suma solicitata poate ajunge pana la 75.000 euro
Pentru anii 2005-2006, creditele ce se vor acorda unui singur beneficiar de credit, de catre institutiile selectate, vor fi intre 10.000 si 75.000 euro. Termenele de rambursare a creditelor si de plata a dobanzilor aferente se stabilesc prin negociere intre beneficiarii creditului si institutia selectata. Beneficiarii care dezvolta activitati in conformitate cu planul de afaceri pot obtine o reducere a sumei de rambursat de pana la 20% din volumul creditului acordat, in functie de tipul proiectului de investitii. In plus, cei care opteaza pentru contractarea unui astfel de credit pot beneficia si de decontarea costului intocmirii documentatiei necesare, dar in limita a 3% din volumul creditelor acordate. Sumele neutilizate din fond la finele fiecarui an, precum si cele provenite din rambursari de credite si plati de dobanzi se raporteaza pentru anul urmator, pentru acordarea de noi credite. Termenul maxim pentru restituirea sumei este de 10 ani, cu o perioada de gratie intre 1 si 5 ani, in functie de specificul proiectului de investitii.
Creditul se acorda conditionat
Acest tip de imprumut poate fi accesat numai de producatorii agricoli individuali inregistrati in Registrul exploatatiilor agricole, asociatiile familiale si cele de producatori agricoli, de catre grupurile de producatori si cooperativele agricole, dar si de societatile agricole private, respectiv asociatii agricole cu personalitate juridica, si societati comerciale cu capital privat, constituite conform legislatiei in vigoare. Banii pot fi utilizati pentru realizarea de investitii in productia agricola vegetala si animala, inclusiv lucrari de constructie si amplasare a centrelor gospodaresti ale fermelor, investitii in utilaje si instalatii pentru transformarea prin diverse procedee a produselor vegetale si animaliere, dar si pentru modernizarea serviciilor privind aprovizionarea, valorificarea produselor agricole si animaliere primare si transformate, servicii fitosanitare si sanitar-veterinare, asistenta tehnica si consultanta acordata fermierilor.
Lista obiectivelor se stabileste anual
Operatiunile derulate in Fond vor fi atent monitorizate de organele abilitate din cadrul Ministerului Agriculturii, care va verifica ori de cate ori este necesar, la imprumutati, cum a fost respectata destinatia sumelor acordate. Lista obiectivelor care pot beneficia de finantare se stabileste anual, prin ordin al ministrului agriculturii. In plus, vor fi stabilite anual si conditiile in care se vor acorda reduceri ale sumelor de rambursat din creditele pentru investitii in agricultura, indivizualizate pe fiecare tip de investitie si sectorul careia i se adreseaza. Beneficiarii de credite pentru astfel de investitii sunt obligati sa respecte destinatiile pentru care au fost acordate, schimbarea fiind sanctionata potrivit legislatiei.