Home Actualitate -Astept o schimbare definitiva in justitie-

-Astept o schimbare definitiva in justitie-

DISTRIBUIŢI

Reformele din justitie par sa se bazeze din nou pe oamenii formati la Universitatea din Cluj-Napoca, noul sef al PNA, Daniel Morar, fiind coleg de camera cu prim-procurorul de la Ministerul Public, Ilie Botos. In 15 ani, magistratii din Moldova nu au avut nici un sef mare la Bucuresti, dar acest lucru nu ii deranjeaza de loc. Vicepresedintele Curtii de Apel din Galati, judecatorul George Popa, spune ca nu se simte dezavantajat de ardeleni.

Justitia din Romania se bazeaza pe magistratii si avocatii formati in principalele centre universitare din tara: Bucuresti, Cluj si Iasi. De multe ori, intre exponentii acestor centre universitare a existat o concurenta acerba. Feriti de scandaluri de mare coruptie ori lupte interne, magistratii moldoveni sunt de parere ca reforma in justitie merge pe fagasul normal. Vicepresedintele Curtii de Apel Galati, judecatorul George Popa, asteapta o schimbare definitiva, peste care sa nu se intervina in viitorul apropiat.


Magistratii din Moldova s-au ferit de functiile de conducere, nu au fost reprezentati prea bine la nivel central, dar nici nu au avut probleme mari de coruptie. Ei sunt de parere ca schimbarile din procesul de reformare a justitiei sunt de bun augur.

-Uneori ne-am inspirat de la ei-

Reprezentati mai bine decat moldovenii in structurile de conducere a justitiei, ardelenii nu au starnit invidia acestora. -Ei au fost primii care au luptat pentru ca judecatorii sa isi obtina drepturile si apoi am luat si noi exemplul lor. Uneori ne-am inspirat de la ei. Nu ne-am simtit dezavantajati de faptul ca uneori ei au fost promovati-, spune judecatorul George Popa. Vicepresedinte al uneia dintre cele mai importante instante moldave – Curtea de Apel Galati – si sef al Sectiei Civile a acesteia, Popa este de parere ca judecatorii din Moldova sunt oameni mai linistiti. -Poate de-asta nu au existat aici scandaluri legate de coruptie. La noi, am incercat tot timpul sa pastram linistea si sa ne vedem de treaba noastra-, explica magistratul.

Implicare mai mare din partea presedintilor

Dupa ce a condus doua instante din Galati, George Popa priveste relaxat reforma in justitie. -Asteptam mult de la noile masuri, dar ce dorim cu adevarat este sa se efectueze niste schimbari peste care sa nu se mai revina asa de repede-, spune judecatorul, care explica faptul ca schimbarile repetate de legi si conducatori au adus justitia in stadiul in care se afla.

Popa este de parere ca presedintii de Judecatorii, Tribunale sau Curti de Apel trebuie sa se implice. -Trebuie sa se creeze acea practica judiciara unificata a unei sectii sau a unei instante. Implicarea este necesara, dar nu trebuie mers pana la imixtiune. Un presedinte trebuie sa verifice comportamentul judecatorilor si eventual sa le dea un sfat bun, dar deciziile le apartin acestora-, spune Popa, care este de parere ca toti judecatorii trebuie sa inceapa sa recunoasca in momentul in care gresesc.

El este de parere ca in ultimii ani lucrurile s-au modificat in bine. -Au inceput sa se inregistreze sedintele de judecata, procurorii nu mai emit mandat si au inceput sa se obisnuiasca cu acest lucru, judecatorii au inceput sa se specializeze. Noile reforme se implementeaza repede, dar este nevoie de continuitate pentru ca sa nu apara modificari la scurta vreme dupa ce abia a fost schimbat ceva-, explica magistratul.

Record de dosare intrate in 2005

Cu aproape 6.000 de dosare intrate in primul semestru al acestui an, Curtea de Apel din Galai este una dintre cele mai solicitate instante din Romania. Judecatorii lucreaza la foc continuu. Peste 30% din noile cazuri sunt de drept maritim si fluvial, in vreme ce anul 2005 a adus pentru CA Galati 900 de procese penale si aproape tot atatea civile. Un numar important este si cel al conflictelor de munca – 615. -Au inceput sa fie dati afara salariatii de la Sidex pe motiv de bautura. Sunt o multime de cazuri de acest gen. In general, datorate alcoolului-, spune George Popa.

Dupa ce a condus cu rezultate exceptionale vreme de opt ani Judecatoria Galati si dupa trei ani de cand se afla in conducerea Curtii de Apel Galati, magistratul este de parere ca reforma in justitie este pe drumul cel bun. Curtea de Apel din Galati este una din putinele instante de nivelul ei care are un sediu spatios. Reinfiintate dupa revolutia din decembrie 1989, Curtile de Apel din intreaga tara au o problema legata de spatiile de desfasurare a activitatii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.