Acum în vârstă de 73 de ani, fostul comisar general al Gărzii Naționale de Mediu din timpul guvernului Tăriceanu, Gheorghe Constantin Rusu, a obținut în 2015 prin semnătura Grațielei Leocadia Gavrilescu (ALDE) posibilitatea de a cumula pensia cu un salariu de 10.301,58 lei lunar, fiind numit de aceasta, la 71 de ani și la 4 ani de la pensionare, în funcția de Director General Adjunct la AN Apele Române. Am solicitat de la ANAR CV-ul lui Rusu dorind să vedem ce îl recomandă la o vârstă atât de înaintată pentru importanta funcție de conducere pe care o ocupă.
Pe nu mai puțin de 9 pagini, Rusu descrie cu lux de amănunte toate comitetele și comițiile din care a făcut parte începând cu 1967. CV-ul este completat și semnat sub sancțiunea prevăzută în Codul Penal la falsul în declarații, ceea ce înseamnă că documentul este oficial și depus la Departamentul de Resurse Umane al instituției, producând efecte juridice.
Ei bine, prietenul lui Tăriceanu minte în CV, scriind că în perioada 1971- prezent a ocupat funcția de profesor universitar la Facultatea de Hidrotehnică, fiind „titular de curs” pentru 8 materii. Cum Rusu a devenit doctor abia în 1982, era clar că nu putea deveni profesor universitar din 1971, nici măcar pe vremea comuniștilor. Cum în CV nu se specifica nici materia pe care o predă acum iar în declarația de avere nu apare vreo sumă încasată ca și cadru didactic, ne-am adresat Facultății de Hidrotehnică cu întrebarea dacă Rusu este sau a fost profesor universitar la Facultatea de Hidrotehnică. Răspunsul a fost că dl. Rusu are doar gradul de conferențiar universitar, că a fost titular până s-a pensionat în 2011 și că după pensionare a lucrat ca și conferențiar universitar-asociat. Deci nu a fost niciodată profesor universitar și nici nu e titular de curs, numele lui nefigurând pe site-ul facultății la corpul profesoral.
Și în presă este prezentat ca profesor universitar și ca jurnaliștii să nu afle că de fapt el nu încasează bani de la Universitate, declarația lui de avere nu este afișată sub numele său ca la ceilalți directori din ANAR. În plus, toate declarațiile de avere sunt afișate pe site-ul instituției nu după nume, ci după numărul de intrare la depunere. Când am solicitat declarația de avere a lui Rusu, sub semnătura lui Nicolae Bărbieru mi s-a indicat link-ul general http://www.rowater.ro/Declaratii%20de%20avere/Forms/Declaratii%20de%20Avere.aspx unde sunt afișate 147 de declarații de avere numerotate de la 1 la 147, fără a mi se spune și numărul 97 sub care e afișată a lui Rusu, desigur în speranța că mă voi lăsa păgubașă și nu se va mai devoala infracțiunea prostească de fals comisă de închipuitul „profesor universitar”. Desigur că nu e puțin lucru să fii conferențiar universitar dar probabil mai erau și alți conferențiari disponibili pentru această funcție și numirea lui a fost justificată cu falsa calitate de profesor.
Cum să pui să taie și să spânzure într-o instituție cu mii de subordonați un astfel de personaj fără onoare? Cum să mai analizeze el cine a încălcat etica sau legea? Cum să decidă un astfel de personaj cine merită să fie avansat sau cine trebuie retrogradat?
Dar la numirile politice toate aceste „amănunte” nu contează pentru că persoanele care beneficiază de salarii grase de la stat trebuie să întoarcă serviciile: să promoveze pilele politice pe funcții de conducere fără concurs sau cu concursuri aranjate, să amâne cercetările disciplinare pentru cine trebuie până se împlinește termenul de prescripție și multe alte abuzuri inexplicabile altfel.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane