În perioada 15-18 iunie, la Bran s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a Concursului Național de Soft Educațional Cupa SIVECO 2008.
Organizată de SIVECO România, sub patronajul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și în parteneriat cu revista "PC Magazine" și TVR, competiția Cupa SIVECO își propune să îi promoveze pe creatorii de aplicații informatice cu caracter educațional, tineri elevi din învățământul preuniversitar.
Tema concursului din acest an -"Viziunea anului 2020",a fost extrem de ofertantă și le-a propus tinerilor dezvoltatori de software educațional să își imagineze viitorul apropiat. De la portaluri de dirigenție la jocuri educaționale, de la arhitectură la prezentări impresionate ale modalităților originale de a învăța cu ajutorul computerului, sau de la animație la fizică cuantică, niciun subiect nu a fost prea dificil pentru concurenți.
Abordările originale și prezentările susținute în cadrul finalei au impresionat juriul care a avut o sarcină extrem de dificilă, încercând să departajeze proiectele.
Echipa câștigătoare este cea a Liceului de Informatică "Grigore Moisil" din Iași.
Trofeul "Cupa SIVECO 2008" a revenit elevilor Vlad Manea, Ionel-Andrei Albeșteanu, Vlad-Andrei Tudose, ce au fost coordonați de profesorii Marinel Șerban și Emanuela Cerchez, care au prezentat lucrarea "Problema potrivirii șirurilor. Algoritmul KMP".
Prezentarea susținută, modul în care proiectul s-a încadrat în tema propusă, abordarea originală a viziunii anului 2020 precum și calitatea excepțională a realizării tehnice, au fost punctele forte care au făcut diferența în vederea stabilirii câștigătorilor.
În cea de-a doua zi a evenimentului, peste 50 de elevi și profesori din întreaga țară, componenți ai celor 11 echipe care s-au calificat în finală, alături de juriu, organizatori și invitați speciali din Lituania, au dezbătut într-o discuție liberă, viitorul educației – așa cum este văzut el de elevi și profesori.
"Cupa SIVECO – concurs național românesc de software educațional, are un caracter unic și într-adevăr sprijină efortul țării dumneavoastră de a susține informatizarea educației. Lucrările pe care le-am văzut în această finală de concurs ar face invidioasă orice companie de profil. Ar trebui ca experiența României în educația infomatizată să fie mai bine popularizată în țările europene și poate, mai ales, în rândul țărilor care au aderat la UE în ultimii 5 ani. Suntem încântați că am avut ocazia de a fi prezenți la această finală și cu siguranță vom folosi din experiența dobândită. Avem nevoie de cunoștințele României în acest domeniu", a declarat Jolanta Daugirdiene, reprezentant la Ministerului Educației din Lituania.
Marele premiu oferit de SIVECO România, constă, ca în fiecare an, în participarea echipei câștigătoare la cel mai important târg internațional de soft educațional -Online Educa Berlin.
Pentru că toate proiectele înscrise în competiție au fost valoroase, au fost decernate și premii constând în laptopuri oferite de Intel și enciclopedii și dicționare oferite de Editura Litera International.
Un premiu special a fost acordat celor mai tineri participanți, de la Școala cu clasele I-VIII nr. 7 "Sfânta Maria" din Timisoara – Vlad Nicolae Vancea, Andrei Zait și Alina Ignea, coordonați de profesorii Adriana Roman și Vasile Roman. Echipa din Timișoara a impresionat prin elocința și modalitatea de realizare a unui proiect complex.
"Educația reprezintă un domeniu de maxim interes pentru toate țările care aspiră la crearea societății cunoașterii. Noi ne-am propus să ii susținem și să îi promovăm necondiționat pe tinerii elevi români care, din proprie initiativă, se implică în amplul proces de creare a mijloacelor educaționale destinate viitoarelor generații", a declarat Radu Jugureanu, AeL eContent Manager în cadrul SIVECO România.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane