Decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților în cazul Năstase poate pune România în situația activării clauzei de salvgardare pe justiție. Cel puțin așa susține europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa, care a declarat ieri că politicienii de la Strasbourg sunt uimiți de NUP-ul (neînceperea urmăririi penale) recomandat de membrii Comisiei în cazul Năstase. "Informația privind decizia Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, care propune plenului să voteze pentru neînceperea urmăririi penale și pentru blocarea dosarului lui Adrian Năstase, a produs consternare în rândul politicienilor de la Strasbourg", a declarat Nicolae Vlad Popa. Acesta a fost completat de ONG-ul Transparency International Romania, care și-a exprimat indignarea pentru modul în care decurge ancheta în cazul lui Adrian Năstase.
Iresponsabilitate
"Această decizie, pe care o numesc iresponsabilă, a unui număr de deputați din Comisia juridică poate prejudicia în mod direct cauza României, putând să se ajungă chiar la activarea clauzei de salvgardare", a declarat europarlamentarul PD-L. În opinia acestuia, "Comisia juridică din Camera Deputaților a încălcat principiul constituțional al separării puterilor în stat, substituindu-se Justiției", iar deputații vor răspunde politic în cazul în care se "iau măsuri împotriva României". Vlad Popa a făcut apoi un apel către plenul Camerei Deputaților, îndemnând parlamentarii să nu intre într-un joc "care să prejudicieze interesele României și să ne pună în situația de a suporta consecințe care vor merge până la reducerea fondurilor europene".
Indignare
Transparency International Romania și-a exprimat indignarea cu privire la modul în care decurge ancheta lui Adrian Năstase și la felul în care "Comisia Juridică a Camerei Deputaților înțelege să aplice dispozițiile constituționale privind avizarea începerii urmăririi penale pentru foștii miniștri care au calitatea de deputați și să respecte principiul separației puterilor în stat". Transparency International a atras atenția că motivarea deciziei în cazul Năstase este neconstituțională, din moment ce "rolul avizării începerii urmăririi penale de către Camerele Parlamentului este acela de a oferi protecție membrilor Parlamentului față de posibile anchetări abuzive". Concluzia organizației a fost aceea că Parlamentul nu îi poate exonera de răspundere pe membrii săi, iar probele soluționării cauzei "sunt administrate în faza urmăririi penale, iar nu în cea a actelor premergătoare, în care se solicită avizul Parlamentului pentru începerea urmăririi penale". TIR a subliniat că doar o instanță "competentă" și "apolitică" poate să se pronunțe asupra "consistenței și relevanței probatoriului, precum și asupra vinovăției sau nevinovăției unor cetățeni, fie ei și parlamentari"
Protecție
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a recomandat, miercuri, plenului să voteze împotriva începerii urmării penale a lui Adrian Năstase . În favoarea recomandării au votat 18 membri ai comisiei, cei patru deputați PD-L pronunțându-se "împotrivă".