Pentru prima data de la aparitia legii privind achizitiile publice, politia face cercetari cu privire la felul in care directorii de spitale din Romania organizeaza licitatii. Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR a declansat o ampla ancheta a sistemului sanitar unde se inregistreaza o crestere a fenomenului infractional. In sapte luni, aproape 550 de ilegalitati comise de functionarii din sistemul sanitar au fost constatate de politisti, iar 349 de persoane au fost identificate de acestia ca fiind infractori.
Licitatii trucate
Cea mai frecvent intalnita infractiune in mediul medical se refera la achizitionarea aparaturii medicale si a medicamentelor. La acest capitol, oamenii legii au tras concluzia ca -persoane cu functii de conducere din aceste spitale, pentru a putea repartiza lucrarile respective unor firme de la reprezentantii carora au primit diferite sume de bani sau alte foloase materiale, au divizat executiile in mai multe contracte, astfel incat fiecare contract sa nu depaseasca suma de 100.000 euro, pentru a nu organiza licitatie conform OUG nr. 60/2001, ci doar selectie de oferte-, se arata intr-un comunicat al IGPR.
De asemenea, anchetatorii au ajuns la concluzia ca o serie din procedurile de achizitie au fost total nerespectate, managerii atribuind contracte ample prin negociere directa.
De asemenea, politia a descoperit si metoda -cesiunii de creanta- care permite firmelor sa incaseze bani in avans, inainte de receptia lucrarilor sau a bunurilor. Anchetatorii au descoperit cazuri in care -aparatura medicala nu a fost livrata la termenele contractuale, fiind intocmite in mod fictiv documente de receptie a aparaturii medicale-, se specifica in comunicatul IGPR referitor la starea sistemului sanitar.
La Vaslui s-au furat trei miliarde din cinci posibile
Politistii au descoperit un caz de coruptie la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate din Vaslui. Acolo, anchetatorii au fost uimiti de randamentul infractional al functionarilor. Acestia au organizat o licitatie in valoare de cinci miliarde de lei pentru mobilier. Dupa desfasurarea anchetei cu privire la aceasta afacere, oamenii legii au descoperit ca fusesera furate trei miliarde de lei.
Angajatii institutiei au fost trimisi in judecata pentru fals, uz de fals si inselaciune.
In Arges, Casa de Asigurari de Sanatate a folosit 12 miliarde de lei din fondurile pentru hrana bolnavilor in alte scopuri. Managerii de acolo au trucat niste licitatii pentru a pune mana pe aproape 20% din banii respectivi.
La Centrul de plasament si ingrijire din Plopeni, functionarii nu s-au obosit sa realizeze cine stie ce inginerii financiare. Ei pur si simplu au cumparat pe banii institutiei mobila, apoi au luat-o acasa.
Caracatita retetelor false din Bucuresti
Unul din dosarele cele mai consistente descoperite de oamenii legii se refera la o adevarata retea infractionala existenta in Bucuresti. La baza ei se aflau doua studente si un agent de paza de la Institutul de Boli infectioase -Matei Bals- din Bucuresti.
Conform IGPR, acestia au completat, in perioada 2002-2003, retete false si au creat un prejudiciu de 4,5 miliarde de lei. Infractorii luau medicamentele pe actele false, apoi le revindeau in farmacii sau direct clientilor.
In momentul de fata, oamenii legii vor sa vada care sunt farmacistii implicati in aceasta afacere.