Home Social Banca Mondială avertizează: Bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul – probleme care aduc atingere...

Banca Mondială avertizează: Bolile cardiovasculare, obezitatea, diabetul – probleme care aduc atingere securității economice

DISTRIBUIŢI

Problemele de sănătate ale celor din Europa de Est au devenit o chestiune importantă chiar cu caracter de probleme de o importanță deosebită care aduc atingere securtății. Cei de la Banca Mondială au întocmit un raport în care avertizează, printr-un studiu dat publicității, că bolile de inimă, obezitatea, cancerul, diabetul, afecțiunile respiratorii cronice amenință tot mai mult sănătatea și securitatea economică a numeroase țări, inclusiv în Europa de Est.
Este vorba de țări cu venituri mici și medii, în cazul majorității acestor state lipsind finanțarea și capacitatea serviciilor medicale de a administra criza generată de așa-numitele „afecțiuni non-comunicabile“ (ANC, boli nediagnosticate). Africa, Europa de Est și Asia se confruntă cu niveluri alarmante ale bolilor cronice, cu mult peste nivelul țărilor dezvoltate, unde afecțiunile non-comunicabile au fost, o lungă perioadă de timp, principala cauză a îmbolnăvirilor și deceselor. În ajunul unui summit special consacrat acestui subiect la Națiunile Unite, în New York, Banca Mondială a spus că incidența tot mai mare a bolilor cronice, în special la tinerii încadrați în muncă, este un pericol care cere atenție globală imediată. Raportul este intitulat „Creșterea periculozității bolilor non-comunicabile: să acționăm acum pentru a schimba tendința“.

Bolile pot fi contracarate printr-un regim sănătos

Potrivit studiului, în Africa de Sud, de pildă, unde bolile cardiovasculare sunt deja o cauză majoră de deces și handicap, populația având primul atac de cord în medie la vârsta de 53 de ani, comparativ cu 59 în restul lumii. În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, bolile „tăcute“ au o incidență tot mai mare în rândul femeilor și adolescenților, favorizate de factori care nu au legătură cu vârsta, cum ar fi o rată în creștere a obezității și a fumatului.
În Ucraina, o persoană din patru având vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani suferă de o boală cronică, fiind afectați tot mai mulți tineri, ceea ce determină Banca Mondială să ajungă la concluzia că această țară și-ar putea pierde generația următoare din cauza bolilor cronice. Dacă actuala tendință persistă, Africa Subsahariană va fi regiunea cel mai dur lovită de criza bolilor necomunicabile, spune raportul BM. Africa de Sud ar putea să ajungă în 2030 la 72% din decese cauzate de aceste afecțiuni. Peste 30% din aceste decese vor fi premature și puteau fi prevenite. Raportul Băncii Mondiale sugerează că aceste tendințe ar putea fi contracarate prin promovarea unui stil de viață sănătos, limitarea fumatului, taxe, reducerea consumului de sare inclusiv în alimentele semipreparate. În India, bolile respiratorii ar putea fi reduse prin promovarea și folosirea unor mașini de gătit care să folosească un combustibil „curat“. În anul fiscal 2011, Banca Mondială a cheltuit 2,96 miliarde de dolari pentru finanțare în domeniul sănătății, nutriției și a populației.

Teodora Kim

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.