Firma oradeana care pirateaza eterul sub ochii ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiilor, Zsoltan Nagy, este aproape de faliment. De la infiintare, in 2000, Atlas Telecom nu a realizat niciodata profit, iar pierderile depasesc cu mult capitalul social. Firma are ca actionar majoritar un off-shore din Spania – Atlas Telecom International SL, care detine 51% din actiuni. Celalalt actionar este Pompiliu Tripa, un roman nascut in Bihor si plecat de mai multi ani in Texas.
Societatea are, conform Oficiului National al Registrului Comertului, -sediul expirat-, iar situatia ei financiara precara o poate duce spre faliment in orice clipa. Cu toate acestea, compania a reusit sa determine functionarii unei banci comerciale sa-i acorde un imprumut.
In acelasi timp, Astral Telecom a gajat mai multe active la o institutie bancara din Ungaria. In patru ani de activitate, firma a inregistrat pierderi de 85 miliarde de lei, avand in 2003 datorii totale de peste 290 miliarde de lei. Acestea sunt mai mari decat activele totale, drept care, conform legii, procedura de dizolvare poate interveni in orice moment.
Desi nu detin o autorizatie de folosire a frecventei DECT in Oradea, patronii de la Atlas Telecom se gandesc deja sa isi extinda metodele si in alte 20 de orase si aproape 1.000 de comune.
Planuri de viitor cu datorii de sute de milioane de euro
Proiectul ar costa, conform oficialilor de la aceasta firma, 100 de milioane de euro, adica aproape cat toate datoriile pe care firma le inregistra in 2003, conform datelor obtinute de la Ministerul Finantelor Publice.
Din 2000 de cand functioneaza, a adunat datorii totale de 26,9 miliarde de lei inregistrand o pierdere de aproape trei miliarde de lei. Desi fara profit, Atlas Telecom a marit activele in 2002 de la 53 de miliarde la 94 de miliarde de lei, dar a inregistrat din nou o pierdere de 18,5 miliarde de lei. Un an mai tarziu, datoriile totale au ajuns la 160 de miliarde de lei, firma incheind bilantul tot cu o pierdere de 12,1 miliarde de lei. In 2003, datoriile totale aproape ca s-au dublat, ajungand la 290 miliarde de lei, iar firma a avut o pierdere de 52 de miliarde de lei. In total, in patru ani de activitate Atlas Telecom a pierdut 85,9 miliarde de lei.
Dizolvare in orice moment
Conform Legii 31 din 1990 privind societatile comerciale, Atlas Telecom ar trebui sa se dizolve. Articolul 18 al acestui act normativ spune ca -Daca administratorii constata ca, in urma unor pierderi, activul net, determinat ca diferenta intre totalul activelor si datoriile societatii, reprezinta mai putin de jumatate din valoarea capitalului social, vor convoca adunarea generala extraordinara, pentru a hotari reintregirea capitalului, reducerea lui la valoarea ramasa sau dizolvarea societatii-.
Conform bilantului depus pentru anul 2003, datoriile totale ale firmei erau mai mari decat totalul activelor sale. De altfel, aceasta anomalie a fost inregistrata tot timpul in contabilitatea firmei, dar nimeni nu a modificat capitalul social subscris si varsat, care a ramas tot timpul 5,1 miliarde de lei.
Desi in pierdere, Atlas obtine imprumuturi
Cu toate ca se afla la un pas de dizolvare, patronii de la Atlas au reusit sa obtina un imprumut de la Banca Comerciala Robank filiala Oradea. De asemenea, firma a reusit sa primeasca un imprumut si de la ORSZAGOS TAKAREKPENZTAR ES KERESKEDELMI BANK RT din Ungaria.
Probleme cu legea
Patronul Atlas Telecom nu este la prima abatere in ceea ce priveste emisiile radio neautorizate. In 1998, el a mai avut o problema de acest gen. Pe atunci folosea firma Texscan Co SRL. -In urma controlului prin receptie efectuat in perioada februarie-martie 1998, s-a constatat aparitia unei emisiuni neautorizate pe frecventa de 379,7250 MHz. Din investigatiile facute de noi a rezultat ca aceasta emisiune provine de la un echipament radio de tipul <Long Range Cordless> instalat in Oradea, pe Dealul Ciuperca, strada Graurilor, pilon ROMSILVA, echipament ce este in proprietatea firmei SC TEXSCAN CO. SRL-, se arata intr-o adresa pe care Inspectoratul General pentru Comunicatii Cluj a trimis-o Politiei Oradea. Acum Texscan nu mai emite fara autorizatie, dar Atlas Telecom a preluat aceasta obisnuinta.