Bugetul companiei de stat Transelectrica se dovedește o vacă bună de muls nu numai de către conducerea companiei, care și-a stabilit prime și indemnizații ilegale, așa cum am dezvăluit în ziarul Curentul, în baza unui raport al Curții de Conturi, ci și de către firmele abonate de ani buni la banii publici. Astfel, conform aceluiași raport al Curții de Conturi întocmit de auditorii instituției la Transelectrica, conducerea companiei a achiziționat echipamente IT la prețuri mai mari decât cele practicate pe piața de profil, favorizată în acest caz fiind firma Romsys. Potrivit Raportului Curții de Conturi, în septembrie 2010, ”Consiliul de Administrație a aprobat necesitatea realizării investiției „Sistem de securitate a infrastructurii voce-date și managementul situațiilor de urgență” la valoarea totală de 16.619.776 euro (70.795.653,06 lei) din care: licențe – 7.284.693 euro (31.030.606,77 lei) și servici – 9.335.083 euro (39.764.653,06 lei), urmând ca ulterior să fie aprobați indicatorii tehnico-economici ai obiectivului investiției”. În baza acestei hotărâri s-a realizat ulterior și studiul de fezabilitate care prevedea clar că valoarea investiției este de 17.933.474, inclusiv TV, fiind prevăzută achiziționarea de echipamente hardware, licențe și servicii.
Odată chestiunile tehnice stabilite s-a trecut la operațiunea propriu-zisă de achiziționare, fără ca mai marii din Transelectrica să se gândească să organizeze o licitație pentru a alege cea mai bună ofertă de pe piață. Din păcate, conducerea Transelectrica nu a apelat la licitație, fapt remarcat și de auditorii Curții de Conturi care subliniază că ”CNTEE Transelectrica SA, urmare aplicării procedurii de Negociere fără publicare a unui anunț prealabil, a încheiat cu SC Romsys SRL, Contractul C012/05.12.2011 având ca obiect realizarea sistemului de securitate a infrastructurii voce-date și managementul situațiilor de urgență, la valoarea de 17.078.155 euro + TVA.”. Mai mult, potrivit aceluiași document , conducerea companiei a clasificat acest contract la nivel de secret de stat, semn că mai marii companiei nu doreau să-și bage cineva nasul prin contractele lor de zeci de milioane de euro, plătite din banii Transelectrica.
Contract majorat peste noapte și ținut secret de Curtea de Conturi
După încheierea contractului cu Romsys, la finalul anului 2011, Transelectrica a recepționat în 2011-2012 bunuri și servicii în valoare de 16.879.228 euro + TVA, conform raportului Curții de Conturi. Dar se pare că apetitul Transelectrica pentru echipamente IT era de nestăvilit în anul 2012, așa că s-a trecut la binecunoscutele acte adiționale prin care contractul inițial a fost majorat cu aproape 9 milioane de euro. Actul adițional a fost încheiat în septembrie 2012, valoarea totală a contractului ajungând la 26.024.047 euro plus TVA.
Deși Curtea de Conturi a comunicat Transelectrica faptul că auditorii publici externi dețin autorizații de acces la informații clasificate la nivel strict secret, solicitând astfel documentele ce au stat la baza contractării și încheierii cu SC Romsys SRL a contractului inițial și a actelor adiționale, inclusiv studiile de fezabilitate aferente obiectivelor de investiții, conducerea Transelectrica s-a făcut că plouă, nepunând la dispoziția Curții de Conturi documentele solicitate, fapt ce ridică multe semne de întrebare privind legalitatea contractelor încheiate. În baza răspunsurilor primite de la Transelectrica, auditorii Curții de Conturi au constatat că această companie ”a efectuat achiziția obiectivului „sistemul de securitate a infrastructurii voce-date și managementul situațiilor de urgență” fără a avea la bază proceduri operaționale privind achiziția de produse , servicii, precum și de determinare a valorii estimate a contractului de achiziții”. De asemenea, auditorii susțin că încheierea acestui controversat contract, ținut la secret, s-a făcut ”fără a avea alocate fonduri în Programul de investiții pe anul 2011 cu această destinație și în acest cuantum”. Conform datelor oficiale, la data încheierii contractului cu Romsys, în Programul de investiții al Transelectrica SA erau alocate fonduri pentru acest obiectiv de doar 1.000.000 lei. Abia după încheierea contractului a fost aprobată majorarea sumei pentru acest gen de investiții la 55.000.000 lei.
Un contract cu multe semne de întrebare
Un alt fapt extrem de interesant subliniat de către auditorii Curții de Conturi este acela că deși CNTEE Transelectrica SA a efectuat plăți pentru achiziția de componente hardware și licențe în valoare de 78.786.917,30 lei, acestea nu au intrat în patrimoniul companiei, fiind predate în custodie furnizorului Romsys SRL . De altfel, potrivit documentelor întocmite de Curtea de Conturi, echipamentele IT de zeci de milioane de euro cumpărate și plătite către Romsys , nu se regăsesc în inventarul anual al Transelectrica SA , fapt care ridică multe semne de întrebare.
De asemenea, deși prin documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico-economici aprobați de Consiliul de administrație s-a aprobat valoarea investiției de 8.994.000 euro+TVA, reprezentanții CNTEE Transelectrica SA au acceptat oferta SC Romsys SRL în valoare de 9.254.592 euro+TVA.
Prețuri de 9,4 ori mai mari decât prețul pieței
Deși conducerea Transelectrica nu a pus la dispoziția auditorilor Curții de Conturi contractul și actele adiționale încheiate cu Romsys, aceștia au concluzionat , pe baza datelor generale, că Transelectrica ”a achiziționat echipamente IT și servicii aferente la prețuri superioare față de prețurile practicate pe piața (de profil IT) de către alți furnizori , pentru care au fost efectuate plăți suplimentare în sumă estimată de 8.475.878,13 lei”.Conform documentelor oficiale au existat situații în care prețul de achiziție a fost de peste 9,4 ori mai mare față de prețul pieței.
Auditorii Curții de Conturi au constatat de asemenea mari nereguli și în legătură cu achiziționarea de aparatură birotică, în condițiile în care, în baza OUG 55/2010, începând cu luna iulie 2010, a fost interzisă achiziția de aparatură birotică. Conducerea Transelectrica nu a ținut însă seama de prevederile legale și a achiziționat în 2011 astfel de bunuri în valoare de 1 132.651,59 lei din care : aparate de copiat în valoare de 135.751,70 lei+TVA și aparate telefonice în valoare de 777.677 lei+TVA.
Constatând aceste nereguli, auditorii Curții de Conturi au realizat și un inventar al actelor normative încălcate de conducerea Transelectrica în urma încheierii contractelor cu Romsys. Astfel, nu au fost respectate prevederile Ordonanței Guvernului nr. 119 din 31 august 1999 privind controlul intern și controlul financiar preventive și ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55 din 23 iunie 2010 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice.
Milioane de euro plătite aiurea
Concluzia auditorilor de la Curtea de Conturi este una cât se poate de clară : abaterile conducerii Transelectrica au dus la efectuarea de plăți suplimentare în sumă de 8.769.791,33 lei , circa două milioane de euro, pentru bunuri/servicii ”ca urmare a acceptării contractării de bunuri la prețuri superioare față de prețul de piață al acestora, diminuarea profitului impozabil cu suma de 7.072.412,36 lei, precum și diminuarea impozitului pe profit cu suma de 1.132.546 lei.”
Valoarea estimată a acesteia abateri , de 8.769.791,33 lei reprezintă, potrivit raportului Curții de Conturi, diferența dintre prețul la care au fost achiziționate bunurile în baza contractului încheiat cu SC Romsys SRL și prețul practicat pe piața de profil IT pentru aceste bunuri.
Documentul oficial al Curții de Conturi a identificat și persoanele responsabile pentru aceste abateri , care au făcut parte din Comisia pentru atribuirea contractului și a actului adițional aferent. Este vorba de președintele comisiei – Mihăiță Boangiu și membrii – Manolache Raluca, Roman Tania, Dragoș Cristina, Tudora Adrian. De asemenea , persoanele care au semnat Procesele verbale de predare primire încheiate cu SC Romsys SRL sunt: Mihăiță Boangiu, Andrei Tibuliac și Raluca Manolache.
Am încercat în urmă cu două săptămâni să obținem un punct de vedere și din partea conducerii Romsys, în legătură cu acuzațiile prezentate în raportul Curții de Conturi privind vânzarea de echipamente IT către Transelectrica la prețuri peste nivelul pieței, dar solicitarea noastră a rămas fără niciun răspuns din partea conducerii companiei.