Home Social Numărul tinerilor cu diplomă de studii superioare a crescut de aproape șapte...

Numărul tinerilor cu diplomă de studii superioare a crescut de aproape șapte ori

DISTRIBUIŢI

„Clienți“ pe bandă rulantă la facultățile particulare

După dușul rece de la Bacalaureat ministrul Educației, Daniel Funeriu, a promis celor din învățământul superior o noă pistă pentru ca  școala românească să redevină ce a fost. Pentru o mai bună vizualizare a stadiului în care se află învățământul superior, cei de la site-ul econtext.ro au făcut o incursiune a modului și a numărului de absolvenți de studii superioare. Concluzia ziariștilor de la econtext a fost una dintre cele mai dure: „Într-adevăr, învățământul românesc nu mai este ce a fost. E mult mai slab!“, notau reporterii după realizarea unui studiu. Aceștia susțin că cei care se fac vinovați de acest fapt sunt cei care au creeat facultățile particulare care au dat diplome pe banda rulantă, pe bani și nu pe criterii de competitivitate.
„Este binecunoscută «baza calitativă» a universităților particulare, ea constă într-un fundament preponderent financiar“, scriu cei de la econtext.ro. Ziariștii susțin că studenții, unii dintre ei chiar cu dragoste de învățătură au fost tratați doar „ca simpli clienți“. „Cum sa nu fii tolerant cu acești clienți, care îți cresc baza financiară?“, se întreabă jurnaliștii. Practic, acest domeniu social s-a transformat rapid într-o afacere. Acest lucru poate fi dovedit simplu, nu doar prin bugetele tot mai mari ale acestor universități sau prin sediile impozante pe care și le construiesc «din resurse proprii». Pentru a clarifica lucrurile și pentru a dovedi că învățământul superior s-a transformat „într-un învățământ eminamente financiar“ reporterii au analizat numărul de absolvenți ai facultăților. Econtext a arătat, în acest fel cu cât a crescut numărul de absolvenți de facultate din 1993 și până în 2009, acestea fiind cele mai recente date. Este vorba atât despre absolvenți de la facultățile de stat, cat și de la cele private, despre numărul total al absolvenților de facultate din România, notează site-ul. Mai mult aceștia au dat publicității și cum a evoluat numărul absolvenților de învățământ preuniversitar în perioada menționată, adică de absolvenți de ciclu primar, gimnazial și de liceu. Și, de asemenea, cum a evoluat paritatea dintre absolvenții de liceu și cei de facultate (câți din absolvenții de liceu au absolvit și facultate).

Absolvenți de facultate

Astfel, numărul de absolvenți de facultate a crescut de aproape șapte ori din anii de după Revoluție și până în prezent!  Conform econtex în 1993, numărul de absolvenți de facultăți a fost de 34.240 de persoane. Numărul lor a urcat aproape constant, astfel încât în 2007 numărul de absolvenți de facultate era de 232.885! Ulterior acestui an, care a fost valoarea absolută, numărul românilor cu diplome de facultate s-a diminuat ușor, ajungând până la 191.291 de persoane. În același timp însă, populația nu a crescut exploziv (dimpotrivă, e în scădere), iar numărul absolvenților de liceu a scăzut! În 1993 am avut 596.343 de absolvenți de învățământ preuniversitar. Iar în 2009 avem cu circa 14% mai puțin! Adică, 512.881 de absolvenți de liceu. De asemenea, paritatea dintre absolvenții de liceu și cei din învățământul superior s-a modificat puternic. În 1993, unul din 17 absolvenți de liceu urmau terminau o facultate. În anii următori, aceasta paritate s-a redus considerabil.

Teodora Kim

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.