Noua structura anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor este complet operationala. Ieri a aparut in -Monitorul Oficial- un nou act normativ care completeaza legile in baza carora oamenii procurorului Marian Sintion urmeaza sa actioneze pentru curatarea politistilor si functionarilor corupti din MAI.
Ordonanta de Urgenta 120/2005 se incadreaza in seria lunga a actelor normative care sunt menite sa alinieze Romania la standardele UE. Noul act stabileste sporurile pe care urmeaza sa le primeasca politistii care urmeaza sa lupte cu fostii lor colegi care nu sunt corecti.
Politistii si magistratii anticoruptie si-au castigat drepturile
Noul act normativ prevede faptul ca politistii de sub comanda procurorului Marian Sintion urmeaza sa primeasca un spor lunar de 30% din salariul de baza. OUG 120/2005 modifica legile de salarizare a politistilor si vine in ajutorul managerilor de la Directia Generala Anticoruptie, care isi pot astfel rasplati oamenii.
Totodata, magistratii care au fost detasati in functii de conducere la DGA urmeaza sa beneficieze de noi drepturi. Ei vor primi, conform prevederilor OUG 120/2005, aceleasi sporuri salariale, pentru a avea acelasi statut cu judecatorii detasati la Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Astfel, magistratii pastreaza in perioada detasarii sporurile de pana la 20 de procente pentru vechimea in munca si sporul de 15 procente pentru activitati stiintifice. Totodata, ei beneficiaza si de indemnizatia pentru ocuparea unei functii de conducere.
Spatii de arest pentru DGA
Noua ordonanta de urgenta stabileste si faptul ca persoanele arestate preventiv in cauze care sunt de competenta Parchetului National Anticoruptie pot fi incarcerate in spatiile acestei institutii, in penitenciare, dar si in arestul Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Aceasta noua prevedere arata din nou decizia executivului de a acorda puteri sporite DGA. Practic, noua structura va fi independenta de PNA si va realiza anchete in ceea ce priveste coruptia din MAI. In afara de politisti, jandarmi, pompieri sau profesori din institutiile subordonate Internelor, DGA urmeaza sa se ocupe si de functionarii prefecturilor.
Procuror-legenda, sef peste politisti
Nou-infiintata Directie Generala Anticoruptie a primit ajutor din partea factorilor de decizie dupa ce la conducerea ei a fost numit Marian Sintion. Cunoscut drept anchetatorul care a reusit sa anihileze una dintre cele mai mari grupari criminale din Romania – cea condusa de Sile si Nutu Camataru -, Sintion a plecat din Ministerul Public direct in fruntea DGA.
Dupa -victoria- obtinuta in procesul Camatarilor, toata lumea asteapta debutul procurorului in fruntea Directiei Generale Anticoruptie. Cunoscut ca un bun manager, Sintion a fost spaima infractorilor cata vreme a activat la PICSJ. Acum, avand in subordine politisti, el urmeaza sa fie vanatorul functionarilor corupti din MAI.