Home Economic-Financiar Misiunea Comisiei Europene constata dezastrul din sectorul sanitar-veterinar

Misiunea Comisiei Europene constata dezastrul din sectorul sanitar-veterinar

DISTRIBUIŢI

Directia Generala Sanatate si Protectia Consumatorului (DG Sanco) din cadrul Comisiei Europene a finalizat raportul misiunii intreprinse in Romania in aceasta vara. Conform documentului datat august 2005 si care are la baza informatiile culese din teren de experti in perioada 4-8 iulie a.c., autoritatile de la Bucuresti au probleme cu identificarea animalelor sau inregistrarea exploatatiilor. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, recunoaste aceste intarzieri. El spera insa ca va putea -negocia- cu oficialii europeni luni, cand, la Bucuresti, se va afla Markos Kyprianou, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului.


Directia Generala Sanatate si Protectia Consumatorului (DG Sanco) din cadrul Comisiei Europene a finalizat raportul misiunii intreprinse in Romania in aceasta vara. Tara noastra inregistreaza intarzieri uriase si alarmante in realizarea angajamentelor asumate in vederea aderarii la Uniunea Europeana. Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, recunoaste aceste intarzieri, dar sustine, in acelasi timp, ca actuala guvernare nu a putut recupera in cateva luni ramanerile in urma datorate -lipsei de actiune- din ultimii trei ani. Ministrul ne-a mai declarat ca nu va avea nici o retinere in a-i inlocui pe oficialii din fruntea Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, daca nu se vor incadra in calendarul stabilit.

Conform raportului finalizat de DG Sanco in luna august si care are la baza informatiile culese din teren de expertii CE in perioada 4-8 iulie 2004, autoritatile de la Bucuresti au mari probleme.

Ministerul vrea sa ia de la capat identificarea

-Pe baza datelor furnizate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), 28,4% din bovine, 22,1% ovine, 22,7% caprine, 14,9% din porcine si doar 9,5% din totalul de cabaline au fost identificate si inregistrate in baza centrala de date la 13 iunie 2005. Procentajul de bovine identificate variaza in mod semnificativ de la un judet la altul-, se arata in raport.

Expertii au vizitat doua exploatatii – o gospodarie si o exploatatie autorizata. In ambele locatii, porcinele nu erau identificate, iar in exploatatia autorizata, ovinele fusesera recent identificate, caii nu aveau microcipuri si trei vitei erau identificati la 4 luni dupa fatare, in loc de primele 20 de zile de la fatare, conform legislatiei din Romania.

Modelul pasapoartelor pentru bovine nu este complet, sustin expertii care au intocmit raportul – adica lipsesc datele legate de circulatie, semnatura proprietarului – si nici nu au fost distribuite datorita sigurantei -inadecvate- a pasaportului ca atare.

In cele doua ferme nu se tinea un registru al fermei si s-a constatat lipsa certificatelor veterinare de sanatate pentru circulatia porcinelor si ovinelor.

Expertii sanctioneaza, de asemenea, si faptul ca baza de date centralizata, desi se afla in posesia Autoritatii, este localizata si operata de o organizatie privata. In raport se mai arata ca doar 10% din animalele identificate sunt verificate sanitar-veterinar.

Ministrul Gherghe Flutur recunoaste toate aceste intarzieri, datorate, in opinia sa, lipsei de actiune din ultimii trei ani, dar si proceselor din instanta rezultate de pe urma contestarii contratului de identificare si inregistrare a animalelor mici semnat de ANSVSA cu IQ Management. Surse guvernamentale ne-au declarat ca, in bugetul ministerului de anul viitor, este luata in calcul o suma speciala pentru aceasta activitate, ceea ce nu poate insemna altceva decat ca actuala conducere a MAPDR se pregateste sa refaca total activitatea de crotaliare, o activitate care trebuia in mod normal sa se incheie la jumatatea anului viitor. Asta nu poate insemna decat foarte multi bani si mai ales timp pretios pierdut de Romania.

Pesta porcina ne poate costa 20.000 de miliarde

Unul dintre medicii veterinari cu care au discutat cei din misiune a declarat ca, din 1.450 de exploatatii de animale existente in zona sa, aproximativ 1.000 nu aveau numar de inregistare si nu erau inregistrate in baza centrala de date. Intr-un alt judet, numarul de ferme autorizate de pe lista furnizata echipei misiunii nu corespundea cu informatiile primite de la Directia Judeteana Sanitar-Veterinara. In plus, comerciantii nu sunt inregistrati in aceasta baza de date, iar informatiile nu au putut fi furnizate cu acuratete de Autoritatea Nationala.

Situatia este generalizata la nivelul intregii tari, iar ministrul Gheorghe Flutur este ingrijorat mai ales de consecintele pe care ar putea sa le declanseze aceasta situatie, mai ales in cazul pestei porcine.

-Combaterea pestei porcine ar necesita un buget al Ministerului Agriculturii – adica vreo 20.000 miliarde de lei, bani care ar trebui sa mearga la despagubiri. Asta pentru ca vreo cinci milioane de porci sunt in gospodariile populatiei. Voi cere la intalnirea de luni cu Markos Kyprianou, comisarul european pentru sanatate si protectia consumatorului, sa apelam la masuri intermediare-, ne-a declarat Gheorghe Flutur.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.