Fostul ministru Codruț Șereș, omul de încredere al lui Dan Voiculescu, cel pe care turnătorul “Felix” l-a impus în funcția de ministru al Economiei și Comerțului în guvernul Tăriceanu, a fost trimis în judecată sub acuzația de complot și subminarea economiei naționale. Alături de el, și sub aceleași acuzații, au mai fost deferite justiției mai multe persoane care, de-a lungul timpului au deținut funcții de conducere în cadrul Hidroelectrica SA: Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormăneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opriș, fost șef Serviciu Marketing – Furnizare, Traian Oprea, director general, Iosif Georgeta, director economic.
Conform unui comunicat al DIICOT, Eugen Pena a inițiat și a constituit o asociere infracțională în cadrul căreia i-a cooptat pe ceilalți inculpați și, în virtutea funcțiilor de conducere deținute la SC Hidroelectrica SA, societate comercială cu capital integral de stat, au desfășurat activități care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societății și bugetului consolidat al statului.
În cursul anchetelor, procurorii DIICOT au stabilit că, în cursul anului 2003, în contextul apariției fenomenului de secetă hidrologică al Dunării și a prognozelor meteorologice privind situația hidrologică pe râurile interioare, nu au invocat clauza de forță majoră înserată în contractele de furnizare a energiei electrice, până la normalizarea regimului hidrologic, și nici nu au luat măsuri în vederea renegocierii prețurilor, cu consecința înregistrării unei pierderi financiare considerabile de către SC Hidroelectrica SA.
Astfel că, în condițiile de secetă hidrologică îndelungată care au afectat funcționarea în condiții de siguranță a Sistemului Energetic Național, inculpații nu au procedat la reducerea cantităților de energie electrică aferente contractelor comerciale încheiate cu consumatorii eligibili și furnizorii licențiați de pe piața concurențială, ci au acționat în sensul onorării în totalitate a cantităților contractate sau chiar depășirii acestora, prin achiziția de energie de la producătorii termo, la prețuri mult mai mari decât cele stabilite conform contractelor de vânzare a energiei electrice.
În acest sens anchetatorii au mai reținut că, în perioada 2002 – 2003, inculpații au dispus cumpărarea de energie electrică de la SC Termoelectrica SA, la prețuri mari și au revândut energia electrică către furnizorii licențiați și consumatorii eligibili la prețuri mult diminuate față de prețurile stipulate în contractele încheiate cu aceștia. În plus, în perioada 2003 – 2004, inculpații au acționat în sensul încheierii în mod ilegal a unui număr de patru contracte de furnizare, cu majorarea cantităților de energie electrică pe o perioadă de 9 – 10 ani, deși Hidroelectrica SA nu avea dreptul să încheie în această perioadă contracte pe piața concurențială pentru furnizare de energie electrică și nici acte adiționale la contractele aflate în derulare. In ceea ce-l privește pe Codruț Șereș, anchetatorii au stabilit că, în calitatea sa de ministru al Economiei și Comerțului, a sprijinit gruparea constituită la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenunțarea și omisiunea sesizării organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunoștință prin natura funcției deținute, și a dispus efectuarea de modificări asupra materialul realizat de Corpul de Control, neluînd măsurile prin care activitatea Hidroelectrica S.A. să se deruleze în conformitate cu legile în vigoare.
Procurorii susțin că activitatea grupării a pus în pericol Sistemul Energetic Național și a cauzat un prejudiciu în sumă de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane USD. Fapte deosebit de grave pentru care, în urmă cu două decenii, pe vremea regimului comunist, întregul grup ar fi fost judecat în regim de urgență iar sentința ar fi fost una singură, pe masura gravitășii infracțiunilor comise: pedeapsa capitală. Astăzi, tot ceea ce poate face justiția democratică este așa cum anunță procurorii DIICOT “În vederea acoperirii prejudiciului s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra mai multor autoturisme, imobile, locuințe și terenuri, precum și sume de bani aparținând inculpaților, în valoare totală de aproximativ 6 milioane lei, 400.000 euro și 200.000 USD”. Adică un fleac, cu puțin mai mult decît banii de buzunar de care dispune orice îmbogățit al capitalismului nostru de cumetrie care și-a clădit averea pe baza unor contrate încheiate cu statul.
Ramona Feraru