Infracționalitatea este una din problemele majore ale țării alături de corupție sau traficul și consumul de stupefiante. Site-ul econtext.ro a realizat o hartă și o radiografie a infracționalității pe județe și orașe, descoperind în acest fel că cei din zona Ardealului sunt printre cei mai cunoscuți infractori. Studiul a fost relalizat pornind de la datele furnizate de autoritățile de resort. În primul rând, am ierarhizat toate județele în funcție de numărul infracțiunilor înregistrate în anul 2009, anul din care sunt cele mai recente date., scriu cei de la econtext. În al doilea rând, am comparat numărul infracțiunilor consemnate în toate aceste județe în anul 2009, comparativ cu numărul infracțiunilor raportate în 1990. Datele provin de la direcțiile județene de statistică. Astfel, trebuie spus că numărul infracțiunilor a urcat în toate județele României din 1990 și 2009. Explicații ar fi multiple pentru acest fenomen: scăderea nivelului de trai, șomajul și chiar o creștere a calității forțelor de politie, care reușesc să captureze mai mulți infractori.
Tipuri de infracțiuni
Infracțiunile pot fi definite astfel: împotriva persoanei (vătămare, omor, viol, lovituri), împotriva patrimoniului (furt, tâlhărie, delapidare, înșelăciune), contra avutului privat și public (furt, tâlhărie, delapidare, înșelăciune), infracțiuni silvice, infracțiuni de serviciu (dare de mită, luare de mită, trafic de influență, primire de foloase necuvenite), infracțiuni contra autorității (ultraj), infracțiuni economice (specula), infracțiuni care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială (ultraj contra bunelor moravuri), infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Acestea sunt toate tipurile de infracțiuni, dar în această analiză am inclus doar numărul lor, nu și o diferențiere pe categorii. Încă un lucru: pentru a se stabili rata infracționalității se ia în calcul numărul infracțiunilor înregistrate și soluționate la 100.000 locuitori (se utilizează populația stabilă 1 iulie, în anul de referință). Astfel, nu va conta numărul locuitorilor din aceste județe.
Hunedoara în top
Putem spune cu fermitate ca exista un centru al infracționalității în România. El este format din județele Hunedoara, Gorj și Alba. Acestea sunt județele care au înregistrat cel mai mai ridicat număr de infracțiuni în 2009. Mai mult, cele trei județe au fost mai tot timpul pe primele locuri în ultimii ani. Dar să revenim la anul 2009. În 2009, Hunedoara a fost cap de află la capitolul infracționalitate, cu 2549 de infracțiuni la 100.000 de locuitori. El este urmat de Gorj (cu 2.352 de infracțiuni la 100.000 de locuitori) și Alba (2.207 de infracțiuni la 100.000 de locuitori). De altfel, doar în aceste județe numărul infracțiunilor depășește pragul de 2.000.
Ramona Feraru