Judecătorii de la Înalta Curte – numiți în continuare pe ochi frumoși
Nu mai e o noutate pentru nimeni faptul că justiția atârnă ca o piatră grea de moară la gâtul democrației românești. Rapoartele Comisiei Europene consemnează periodic acest lucru, iar menținerea MCV pe justiție este probabil singura speranță pentru România de a avea cândva o justiție modernă, europeană. În urmă cu trei luni, în preajma Raportul de țară, președintele Traian Băsescu declara ferm că „În România nu s-a făcut o curățare a justiției. Au rămas foarte mulți judecători care nu au nici o legătură cu democrația. După cum merg dosarele de mare corupție, procentul acestora e mare“. Afirmația șefului statului conform căreia „Justiția a făcut mult mai mult rău României decât politicienii și decât românii care cerșesc pe la Roma sau Paris. A făcut rău din punct de vedere al credibilității“, a stârnit o adevărată furtună nu numai la nivelul justiției ci și în mediul politic, opoziția găsind un nou prilej de a plânge pe umerii corupți ai justițiarilor români.
Deși în discursurile publice vorbesc constant de necesitatea adaptării justiției la statutul de țară membră a UE pe care-l are România, politicienii au ratat șansa , dacă nu au făcut-o în mod premeditat, de a pune umărul la acest proces greoi și de durată. Absența senatorilor puterii și dorința parlamentarilor USL de a împiedica orice efort de modernizare a țării a dus la respingerea de către Senat a proiectul de lege inițiat de Guvern privind impunerea de criterii mai stricte de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) – locul unde se judecă, printre altele, și marile dosare de corupție, în care se găsesc adesea și politicieni, în special din zona PSD. Cu 48 de voturi pentru, 51 de voturi împotrivă și o abținere, proiectul de lege menit să mai primenească justiția la nivelul Curții Supreme a picat cu brio și cu el orice șansă de a mai face curățenie la acest nivel, deoarece Senatul este cameră decizională .
La vremuri noi, tot ei
Noul proiect de lege ar fi adus modificări legii care reglementează statutul judecătorilor și al procurorilor, precum și legii privind organizarea judiciară și ar fi impus criterii mai stricte în alegerea judecătorilor care acced la ICCJ. „El reprezenta o soluție pentru a adopta legislația necesară privind o promovare la ICCJ, deoarece am fost criticați de Comisia Europeană în Raportul din iulie și pentru faptul că nu sunt soluționate dosarele de mare corupție. Cum să ajungi să fii performant cu aproape o treime din oameni?“, a declarat recent președintele CSM, Horațius Dumbravă.
În condițiile în care proiectul de lege, împreună cu criteriile sale mai stricte de promovare la Curtea Supremă, a fost respins, judecătorii vor fi promovați în continuare la ICCJ prin aceeași metodă contestată ca și până acum. Principiile de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție din proiectul de lege fuseseră convenite de Consiliul Superior al Magistraturii, de Ministerul Justiției și de Înalta Curte, astfel încât un magistrat care dorea să promoveze în acest ultim for trebuia să aibă cel puțin 15 ani vechime totală în magistratură și cel puțin cinci ani vechime la o Curte de Apel. Criterii de bun-simț, având în vedere faptul că vorbim totuși de judecătorii celui mai înalt for de justiție din țară, al căror profesionalism ar trebui să fie dincolo de orice îndoială. Grație senatorilor, în special a celor de la PSD și PNL care au respins în bloc proiectul de lege menit să mai curățe ceva din mucegaiul corupției care s-a așternut pe obrazul gros al justiției, vechimea minimă necesară pentru cei care doresc să promoveze la ICCJ rămâne de 12 ani. De asemenea, nu mai rămâne în picioare nici sistemul de evaluări introdus de noua lege, conform căruia judecătorul candidat ar fi trebuit să obțină la evaluarea precedentă numirii sale calificativul „foarte bine“. Aceste evaluări s-ar fi realizat din trei în trei ani, dacă trecea legea. Așa, nu se mai fac deloc.Mai mult, pentru a îndepărta orice acuzații și suspiciuni la adresa magistraților Curții Supreme, proiectul de lege prevedea ca judecătorul să nu fi fost sancționat vreodată în decursul carierei sale pana la acel moment, criteriu inexistent în prezent în procedurile de evaluare. Presa a relatat numeroase cazuri de magistrați controversați, unii acuzați chiar de corupție care, peste noapte au ajuns la Curtea Supremă, judecând chiar cazurile de mare corupție, dar, după cum s-a demonstrat la votul de ieri, se pare că aceste situații nu i-au deranjat deloc pe senatori.
Adio examen!
Una dintre noutățile aduse de proiectul de modificare a legislației din domeniu ar fi fost și aceea ca judecătorii care vor să intre în Curtea Supremă ar fi fost nevoiți sa treacă printr-un concurs constând într-un examen scris. La aceasta se adăuga și prezentarea candidatului în plenul CSM, urmând ca acest for sa ia decizia finală a numirii. Concursul ar fi fost organizat de CSM cu o comisie formată din profesori universitari, magistrați de la ICCJ și, de asemenea, un examinator care sa aibă cel puțin gradul de magistrat de Curte de Apel, desemnat de Institutul Național al Magistraturii. O treabă serioasă, care ar fi dus la recrutarea unor profesioniști la ICCJ, fapt dorit la Curtea Supremă, având în vedere că în luna iunie, conducerea acestei instituții afirma că „Asumându-și cu responsabilitate rolul ce îi revine în statul de drept, instanța supremă reamintește că prin demersurile efectuate până la această dată nu a făcut decât să răspundă condițiilor stabilite prin MCV, în sensul că nu a dorit și nu dorește impunerea unor criterii și proceduri de promovare care să nu răspundă exigențelor acestui mecanism.“ Susținerea noilor criterii de promovare la Înalta Curte de către specialiști nu a fost suficientă, deoarece ultimul cuvânt l-au avut politicienii. În lipsa noii legi, rămân valabile vechile proceduri, contestate, bazate pe interviu și ochi frumoși, după cum comenta un parlamentar din banca puterii.
Senatorul PDL Iulian Urban: „USL a dat o mână de ajutor propriilor corupți“
Senatorul PDL Iulian Urban, membru în Comisia juridică a Senatului consideră că principalii vinovați pentru respingerea acestui proiect de lege sunt reprezentanții USL care au respins în bloc acest proiect de lege. „USL trebuie să-și asume răspunderea pentru acest vot iresponsabil“, a declarat ieri pentru Curentul senatorul Iulian Urban, care a precizat că acest gest politic arată că „USL dă o mână de ajutor propriilor corupți, deoarece blochează activitatea Secției Penale de la Înalta Curte unde se află dosarele pesediștilor“. De asemenea, Urban consideră că vinovați de această situație sunt și senatorii din coaliția aflată la putere care nu-și fac datoria și nu vin să voteze nici măcar proiectele importante, cum a fost cel de ieri.
Senatorul PSD Toni Greblă dă vina pe putere
Deși l-am întrebat cu subiect și predicat de ce reprezentanții USL au votat împotriva acestui proiect de lege, senatorul PSD Toni Greblă, președintele Comisiei juridice, a întors-o ca la Ploiești, chiar dacă e oltean, precizând că „și comisia juridică a dat aviz nefavorabil acestui proiect de lege, iar Puterea nu a mobilizat senatorii ca să treacă proiectul“. După această declarație fără noimă, senatorul PSD ne-a închis „elegant“ telefonul în nas.
Procedura de promovare la ICCJ, contestată și de asociațiile profesionale
CSM a promovat în august doi noi judecători la ICCJ, lucru ce a stârnit nemulțumirea asociațiilor profesionale care au acuzat CSM-ul că nu respectă ce și-a propus la începutul mandatului și anume promovarea pe criterii și metode mult mai stricte a judecătorilor la ICCJ. CSM a spus atunci că a decis reluarea procedurilor de promovare la ICCJ pentru a satisface nevoile de personal ale Curții Supreme, în condițiile în care proiectul de lege propus de Guvern era blocat în Parlament. Acum, când proiectul a fost deblocat, dar și definitiv îngropat de către senatori, orice efort de modernizare a sistemului de justiție și de curățire a lui de mâzga corupției și a neprofesionalismului pare sortit din start eșecului. Și, de data aceasta vina nu cade exclusiv pe umerii justiției, deoarece votul de ieri din Senat a dovedit o dată în plus că în România corupția stă cu politicienii la masă.
Iulia Nueleanu