Home Economic-Financiar Sistemul de securitate perimetral din Portul Constanta – un proiect la standarde...

Sistemul de securitate perimetral din Portul Constanta – un proiect la standarde europene

DISTRIBUIŢI

In legatura cu incheierea si derularea contractului de prestari servicii intre CN APM SA Constanta si SC UTI Italy SRL, avand ca obiect -Sistemul de securitate perimetral si servicii asociate- in Portul Constanta, compania UTI Grup SRL din Bucuresti a remis un comunicat in care precizeaza detaliat atat conditiile legale in care a fost incheiat acest contract, cat si stadiul realizarii lui. Prezentam continutul comunicatului, cu precizarea ca titlul si subtitlurile apartin redactiei.

Licitatia publica deschisa a fost organizata in baza prevederilor OUG nr. 60/2001, modificata si aprobata prin Legea nr. 212/2002 si a Ordinului comun al MF/MLPTL nr. 1013/2001, respectandu-se toate etapele prevazute de legislatie. Astfel, documentatia de licitatie a fost aprobata de Consiliul de Administratie al CN APM SA prin Hotararea nr. 35/19.07.2004, avizul MTCT nr. 3447/02.09.2004. Documentatia de licitatie a fost intocmita in baza proiectului realizat de RASIROM Bucuresti si aprobat de Consiliul Tehnico-Economic al CN APM SA in 29.04.2004, Consiliul Tehnico-Economic al MTCT cu avizul nr. 53/58 din 05.07.2004 si Consiliul Tehnico-Economic al Consiliului Interministerial de Avizare Lucrari Publice cu avizul nr. 91 din 07.07.2004.

Firma UTI a depus cea mai buna oferta dupa criteriul cost-calitate

Documentatia de licitatie a fost cumparata de un numar de 41 de societati comerciale din tara si strainatate, astfel: din Romania – 34 de firme, Israel – doua firme, SUA – doua firme, Italia – o firma, Germania – o firma si Franta – o firma. In cadrul licitatiei organizate la sediul CN APM SA au depus oferte trei firme: Prima-Mano-Mer (asociere) din Israel, Magal Security (asociere) din Israel si UTI Italy (actualmente UTI International) din Italia.

Criteriul de selectie al ofertantului castigator a fost -criteriul cost-calitate-, iar dupa analizarea ofertelor depuse, firma castigatoare a fost desemnata UTI, care a prezentat cea mai buna oferta din punct de vedere tehnic, dar si cea mai avantajoasa oferta din punct de vedere financiar, respectiv 59.007.120 Euro, raportat la a doua oferta de 129.537.840 euro, valoare platibila in rate lunare pentru perioada de valabilitate a contractului: 20 de ani.

Derularea contractului este in termen

Derularea contractului pe toate componentele sale este in termen, conform cerintelor caietului de sarcini si clauzelor contractuale. Astfel, pentru servicii de paza, comunicatii si IT, activitatea a inceput sa se desfasoare din prima zi a contractului si angreneaza un numar de aproximativ 300 de persoane. Cheltuielile aferente acestor servicii sunt mai mici decat cele inregistrate de catre APMC, anterior semnarii contractului cu UTI. Referitor la sistemul perimetral, conform contractului, durata de executie este intre 2 si 3 ani de la semnarea acestuia, in functie de momentul primirii ordinului de incepere a lucrarilor de la APMC.

In momentul de fata, se desfasoara fazele pregatitoare, respectiv elaborarea documentatiei tehnice de executie si s-a solicitat aprobarea pentru demararea lucrarilor de amenajare a Centrului de Comanda principal al sistemului. Oportunitatea unui sistem de securitate pentru o autoritate portuara nu poate fi pusa in discutie, din moment ce exista directive europene si reglementari in acest sens, in plus fata de masurile obligatorii impuse tuturor operatorilor portuari.

Ratingul unui port depinde si de conditiile de securitate pe care le ofera

Nu trebuie scapat din vedere faptul ca Portul Constanta este declarat zona libera si, astfel, perimetrul acesteia face parte din frontiera Romaniei. Astfel, lipsa masurilor de securitate la nivelul perimetrului portului implica asumarea unei responsabilitati majore in neaplicarea reglementarilor europene si internationale din domeniul maritim si al frontierei de stat.

Tocmai datorita costurilor importante ale investitiei intr-un sistem perimetral, pentru a nu greva situatia financiara a APMC, s-a impus prin documentatia licitatiei o solutie de finantare care transfera, practic, acest efort de la beneficiar la furnizor. Astfel, pe principiul -construiesti in doi ani, platesti in 20-, UTI va investi suma aferenta realizarii sistemului perimetral pe parcursul celor doi-trei ani de executie, iar APMC va plati o rata lunara pe parcursul celor 20 de ani.

Valoarea aferenta investitiei in sistemul perimetral, conform ofertei UTI, este, oricum, semnificativ mai mica decat orice alta oferta care a fost prezentata si decat alte sisteme similare realizate in porturi de prestigiu din lume.

Nu exista motive legate de UTI ca acest contract sa fie considerat defavorabil, deoarece UTI a preluat efortul investitional pentru executia sistemului perimetral, iar la serviciile care se prestau si inainte (paza si comunicatii), costurile sunt semnificativ mai mici decat inainte de intrarea in vigoare a contractului. Mai mult, veniturile APMC din incasarile la punctele de control au crescut de peste trei ori fata de aceeasi perioada a anului trecut si datorita unei bune prestari a firmei de paza – Cobra Security, lucru dovedit si de numarul mare de scrisori de multumire primite de aceasta de la institutii ale statului cu atributii in domeniu pentru zona portuara. De asemenea, APMC inregistreaza venituri suplimentare din inchirieri de spatii si dotari catre UTI pentru prestarea activitatii de comunicatii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.