Dupa o istorie de mai bine de 100 de ani, Hollywoodul pare ca a dat uitarii genul western, considerand ca acest gen de productii nu mai sunt profitabile. Si totusi, nu exista certitudinea ca acest gen nu va aparea din nou in prim-planul cinematografiei mondiale, de-a lungul istoriei existand mai multe perioade negre. Or, in mod cert, este clar ca legende ale genului precum John Wayne sau Clint Eastwood nu vor fi date uitarii cu una cu doua.
Pentru toti iubitorii westernului din Romania, canalul Turner Classic Movies (TCM) lanseaza -Saptamana Western-, un maraton al celor mai importante productii ale acestui gen.
Inaugurarea acestui maraton cu cowboy va avea loc azi, de la ora 17.00, in parcarea Galeriilor Comerciale Orhideea, printr-o petrecere in stil western din care nu vor lipsi praful de pusca, lasourile specifice Vestului Salbatic, cowboy-ii, muzica si dansurile country.
Primii 100 de ani
Cel mai rezistent gen de film s-a impus de-a lungul anilor, atat prin ingredientele clasice – perechea de pistoale, diligentele urmarite de banditi, bancile jefuite, vitele furate sau celebrele lupte intre cowboy si indieni -, cat si prin simplitate, tema axandu-se in special pe lupta dintre bine si rau, decisa in majoritatea cazurilor printr-un duel face-to-face. Spre exemplu, in anii *20-*30, aceste productii erau o simpla forma de divertisment si constau in povesti simple, in care eroii se luptau in secvente de actiune derulate in ritm alert. Abia in anii *50, publicul a devenit mai pretentios, obligandu-i pe regizorii de la Hollywood sa schimbe abordarea acestor productii. Astfel, o data cu -The Searchers- sau -The Naked Spur-, Vestul Salbatic a devenit un loc mai sumbru, un teatru in care se derulau conflicte morale mai complexe.
In anii *60, westernul a continuat sa se dezvolte, insa a pierdut teren pentru urmatorii 20 de ani. Spre sfarsitul anilor *80, Clint Eastwood a reinviat genul prin -Pale Rider-, urmat de -Unforgiven- (1992), film care a castigat patru premii Oscar. De altfel, celebrul cineast a declarat ca westernul este -alaturi de jazz, unica forma de arta cu adevarat americana-.
Istoria acestui gen cinematografic poate fi urmarita marti, 20 septembrie, de la ora 22.00, in cadrul documentarului intitulat -Wild Frontiers: The First 100 Years of Western-, ce contine interviuri cu vedete si fragmente din westernuri clasice si contemporane.
-Pat Garrett and Billy The Kid- si -Unforgiven-, vedetele saptamanii
Principalele repere ale maratonului de la TCM sunt -Pat Garrett and Billy The Kid- (1973) si -Unforgiven- (1992).
Primul va fi difuzat miercuri, 21 septembrie, de la ora 22.00, avandu-i in distributie pe James Coburn, Kris Kristofferson, Richard Jaeckel, Bob Dylan si Slim Pickens.
Filmul este alcatuit din date exacte si legende tesute in jurul celebrului pistolar Billy The Kid. Stiind ca este urmarit, el se intoarce la Fort Summer, locul pe care il terorizase in tinerete alaturi de Pat Garrett. Situatia este insa schimbata radical, lui Garrett revenindu-i datoria de a-l vana pe Billy The Kid. Pentru acest film, Bod Dylan a compus coloana sonora, care include si celebra -Knocking on Heavens Door-.
Sambata, 24 septembrie, de la ora 22.00, telespectatorii vor avea ocazia intalnirii cu Gene Hackman, Clint Eastwood, Morgan Freeman si Richard Harris, eroii unuia dintre cele mai cunoscute filme western: -Unforgiven-. Filmul prezinta povestea unui fost criminal inrait (Eastwood), readus pe calea cea buna, care revine insa pentru a da o ultima lovitura, deoarece are nevoie de bani prentru familia sa. Angajat de prostituatele din bordelul unui orasel, care vroiau sa se razbune pe un client, el intra in conflict cu Little Bill Daggett (Hackman), seriful sadic care indeplineste doua -functii-: judecator si calau.
Filmul este o cronica plina de forta a moralitatii si ipocriziei Vestului Salbatic, luand in discutie impactul situatiei in care omul ucide sau poate fi ucis.
Filmat de Jack N. Green, -Unforgiven- a inregistrat cinci nominalizari, castigand patru statuete pentru -Cel mai bun actor intr-un rol secundar-, -Cel mai bun regizor-, -Cel mai bun montaj de film- si -Cel mai bun film-. Astfel, -Unforgiven- a intrat in grupul select al westernurilor care au obtinut o astfel de performanta, alaturi de -Cimarron- (1931) si -Dances with Wolves- (1990).